Як зробити урок цікавим та ефективним

Уроки розвитку зв’язного мовлення (РЗМ) мають досить важливе значення для розумового розвитку дитини. Не всі учні, які прийшли до школи, вміють правильно будувати речення, відповідати цілими реченнями на запитання. Завдання вчителя полягає в тому, щоб навчити дітей складати речення, діалоги, невеличкі розповіді, описувати той чи інший предмет, переказувати текст.

Для досягнення мети потрібно регулярно використовувати різноманітні види діяльності, весь час ускладнюючи матеріал. Саме тому за програмою вивчення української (офіційної) мови та літератури в 5 класі на уроки РЗМ відводиться близько 15 % від 102 запланованих годин. Упродовж року п’ятикласники вивчають цілу низку тем із розвитку зв’язного мовлення.

П’ятикласникам із початкової школи вже знайомі такі поняття, як стилі та типи мовлення, тема, текст, поділ його на структурні елементи, складання плану. Вони вдосконалюють свої знання на уроках РЗМ, вчаться сприймати інформацію, переказувати тексти, складати власні твори та розповіді. Учні також знайомляться з новими для них різновидами мовленнєвої діяльності. За програмою вони мають навчитися аудіюванню, складати замітки до стінгазети.

Найбільше приділяється увага розвитку вмінь учнів відтворювати чуже повідомлення, складати власне. Як зробити такий урок цікавим для дітей? Власний досвід представляє вчитель Тираспольської СШ № 18

Ніна Шуляк.


Твір-опис предмета за власним спостереженням Натюрморт «Маки» Леоніда Пироженка

Мета уроку: розвивати образне мислення, колірне бачення, естетичне сприйняття творів мистецтва і навколишнього світу. Стимулювати творчий та мовний потенціал. Виховувати естетичний смак учнів.

Основні терміни та поняття, що вивчаються (уточнюються, закріплюються, узагальнюються) на уроці: опис, жанри образотворчого мистецтва, натюрморт; композиція натюрморту, епітети, метафори.

Ресурси (демонстраційний, дидактичний, роздатковий матеріал, технічні, мультимедійні засоби): репродукції художника, слайди з натюрмортами, комп’ютер.

Структура методичної розробки:

Етап мотивації. Навчальна ситуація «Актуалізація знань».

Учитель пропонує школярам пригадати, які жанри образотворчого мистецтва вони вже знають?

Якщо бачиш на картині намальовану річку, або ялину й білий іній, або сад і хмари, або сніжну рівнину, або поле і курінь, то обов’язково картина називатиметься…. пейзаж. (Отже, пейзаж – це твори, на яких зображені природні або видозмінені людиною краєвиди). (Демонстрація слайдів).

Бесіда з учнями

Вони повинні відгадати сховане поняття. Читають текст на дошці або на комп’ютері.

Учитель: Нумо всі разом прочитаймо цей вірш, голосно і чітко вимовляючи слова.

Він у світ предметів знає хід

І нас з собою проведе.

Взявши натхнення акорд,

Художник пише …. (натюрморт).

Учитель: Сьогодні ми будемо вчитися словесно описувати зображений предмет (в нашому випадку натюрморт – букет польових маків, який зобразив художник. Ми познайомимося з натюрмортом як жанром образотворчого мистецтва. Розглянемо картину придністровського художника Леоніда Пироженка, який у своїх роботах передавав красу навколишнього світу впродовж багатьох років. Ми навчимося описувати натюрморт словами. Для цього треба знати певні правила.

  1. Композиція картини (натюрморту) повинна складатися з предметів, тематично поєднаних між собою.
  2. Предмети мають бути різноманітними за формою, величиною, фактурою та кольором.
  3. Сукупність предметів у натюрморті повинна становити єдине ціле.
  4. У композиції натюрморту повинен бути композиційний центр. Його краще розташовувати на другому плані й обов’язково виділяти розміром, формою, кольором, контрастом.

Заздалегідь підготовлене повідомлення учня

Натюрморт – зображення предметів: квітів, дичини, начиння. За тлумачним словником натюрморт – це картини, на яких зображені предмети, пов’язані між собою певними, загальними, видовими ознаками й розташовані в певній послідовності. Це малювання «мертвої» натури.

Слово це французьке й перекладається буквально як «мертва природа». Цікаво, що по-німецьки та по-англійськи натюрморт визначається точніше: «тихе» або «нерухоме життя».

Індивідуальна робота. Самостійний пошук інформації

Учитель: Перед вами – репродукція картини «Маки» Леоніда Пироженка. Чи можемо ми називати цю репродукцію картини натюрмортом? І чому? (Учні відповідають).

Учитель: Що ви знаєте з біології про мак, як рослину?

Заздалегідь підготовлене повідомлення учня

Маки – хоч і прості, але й чарівні квіти. Маки схожі на червоні вогники, які ростуть на полях. Квітка шовковиста на дотик, має махрові пелюстки, а забарвлення квітки рослини буває різноманітним: білим, рожевим, червоним, зустрічаються екземпляри навіть майже чорного кольору.

На жаль, квітне мак недовго, всього два або три дні. Потім пелюстки починають опадати. Далі вже починає дозрівати насіннєва коробочка. Проте й у такому вигляді мак прекрасний. Його можна використовувати як додаток до букетів, віночка на голову. До речі, якщо ці квіти ростуть великими галявинами, то їхній короткий вік не дуже помітний. Коли один мак уже відцвітатиме, другий тільки почне показувати сонечку свої ледь розпущені бутони.

Учитель: Натюрморт Леоніда Пироженка «Маки» – яскрава і барвиста картина. На білій скатертині стоїть проста скляна ваза. У ній – оберемок барвистих квітів, зірваних і подарованих дружині під час прогулянки в полі. Коли повернулися на дачу, дружина Світлана Василівна поставила квіти у вазу. Вона навіть і не думала про те, щоб скласти композицію за всіма правилами мистецтва. А от погляд художника зупинився на букеті, який просто зачарував його своєю простою красою.

Сьогодні ми будемо вчитися словесно описувати зображений предмет (у нашому випадку – натюрморт, букет польових маків, який зобразив художник).

Вивчення нового матеріалу

Учитель: Натюрморт із квітами «Маки» Леоніда Пироженка – ода природі, яка створила різноманітні фактури й кольори. Учні нашого класу підготували повідомлення за картиною.

  1. Натюрморт «Маки» Леоніда Пироженка виконаний у традиціях народного мистецтва. Букет насичений розмаїттям барв червоних тонів. Польові маки, зірвані під час прогулянки, не здаються нудними та млявими, вони трепетні та свіжі. Дивлячись на цей букет, можна навіть відчути прекрасний аромат. Червоні маки з надзвичайно яскравими, живими напівпрозорими пелюстками ніби закликають до життя і любові. Нещодавно зірвані й поставлені хаотично у вазу, вони символізують красу і ніжність. Рожево-червоні пелюстки милують наше око. Вони ще не встигли зів’яти. Лише декілька пелюсток впало на стіл.
  2. Контрасту натюрморту «Маки» Леоніда Пироженка надає легка білизна столу. Цей предмет інтер’єру, покритий білою скатеркою, доповнює свіжість і яскравість польових квітів. Голівки маківок і зелені стеблинки ще закритих квіток тягнуться до сонця. Декілька перистих листочків доповнюють тонкі зелені стеблини. Вони дуже виразно гармонують між собою в напівпрозорій вазі, оздобленій візерунком. Крізь воду, через прозорі стінки посудини, ледь помітні стеблинки квітів. Нічого зайвого. Легкі, світлі, розмиті й у той же час яскраві фарби.
  3. Художник майстерно, реалістично передав зображення квітів, легко і виразно зобразив рухи стеблинок. У натюрморті тісно переплітаються реалістичний і умовний способи відображення дійсності. Реалістичне те, що маки росли серед пшеничного поля, прикрашали його. Умовне те, що через декілька днів зникне краса цих квітів (уже впало декілька пелюсток). Не довго збережуться квіти у воді.

Фізхвилинка

Вправа «Дзеркальне малювання». Необхідно малювати в повітрі одночасно обома руками дзеркально-симетричні малюнки (літери М, А, К, И; цифри 1, 2, 3, 4, 5).

Гра «Збери натюрморт»

На дошці запропоновані елементи – маки, голівки квітів, стеблинки, ваза.

Завдання – створити натюрморт (один учень виставляє один елемент).

Практична робота

Користуючись здобутими на уроці знаннями, створити натюрморт за допомогою слів, записаних на дошці або слайді.

Епітети: барвистий живий сюжет; букет із польових маків, свіжі квіти; прекрасний аромат, яскраві кольори маків, яскраві, живі, легкі, напівпрозорі пелюстки маків; рожево-червоні пелюстки, округлої форми стіл, легка білизна столу, біла скатертина, свіжість і яскравість польових квітів, прозорі стінки вази, легкі, світлі, розмиті, яскраві фарби, пшеничне поле, чудова прикраса.

Метафори: ода природі; відчути прекрасний аромат; закликають до життя і любові; символізують легкість своєї краси; милують наше око; добре гармонують між собою; передав зображення квітів; передав рухи стеблинок; зникне краса цих квітів; бажання вийти за рамки простого.

Творча робота

Продовжити речення, використовуючи опорні слова та словосполучення, образні вислови.

  1. Перед нами натюрморт …
  2. Автор картини зобразив …
  3. Художник вдало дібрав …
  4. Квіти чарують нас …

Написання твору в чернетках

  1. Складання твору-опису природи за картиною з використанням плану і дібраного робочого матеріалу.
  2. Самостійна робота учнів. Редагування твору-опису природи за картиною.

Домашнє завдання

  1. Дібрати й систематизувати матеріал для твору-опису природи за власним спостереженням – натюрморту.
  2. Записати твір-опис за картиною «Маки» Леоніда Пироженка за допомогою записів у чернетці

Ольга БУРДУЖА,

Ніна ШУЛЯК.
Фото автора.