Турнір пам’яті великого футболіста

У Тирасполі відбувся традиційний турнір, присвячений пам’яті Віктора Баришева. На республіканському стадіоні змагалися вихованці Тираспольського Суворовського військового училища 2010 року народження.

Віктор Баришев – зірка нашого футболу, майстер спорту СРСР. Він грав у тираспольському ФК «Автомобіліст» та кишинівському «Нистру». Любителям футболу гравець запам’ятався як технічний та креативний півзахисник.

Свою тренерську діяльність він розпочав у футбольному клубі «Шериф» наприкінці 90-х. Потім був наставником таких команд як ФК «Хынчешты», «Нистру», «Атаки», «Тирасполь», «Ворскла» Полтава, «Олимпия» Бєльці, «Іскра-Сталь» Рибниця.

Останні роки життя Віктор Баришев присвятив вихованню юних футболістів – тренував курсантів Суворовського училища. Спортсмен ніколи не приховував, що для нього було приємно і важливо працювати з молоддю: тренувати футболістів, що підростають. «З дітьми працювати набагато складніше, і водночас, набагато приємніше, тому що діти – вони щирі, вони люблять тренера і не приховують цього, в них це на обличчях написано. Вони відчувають, як до них ставляться. Найголовніше – любити дітей, щоб вони діставали задоволення від тренувань, щоб їм хотілося йти на тренування, як на свято», – так казав Віктор Баришев в одному зі своїх інтерв’ю у 2014 році.

Про те, що майстер спорту СРСР відразу ж знаходив підхід до юних футболістів, розповів його син Юрій. «Винятково все в позитивних тонах батько розповідав про дітей, вони до нього тяглися, йому було цікаво з ними працювати, тому що він мав величезний досвід футбольної кар’єри, він міг донести дітям, що він хоче бачити в них, як у спортсменах і футболістах. Це був досить добрий контакт і при цьому –результат. Батько розповідав, що діти дуже швидко все схоплювали й усе в них швидко виходило. Мені зараз дуже приємно усвідомлювати, що батька поважали, що вшановують його пам’ять цими турнірами. Відчуваю десь, навіть, гордість за батька», – розповів Юрій Баришев.

Турнір пам’яті знаменитого футболіста проводиться вже втретє. Цього року брали участь тільки вихованці Суворовського військового училища. Завітали на змагання й давні фанати Віктора Баришева, які стежили чи не за кожним матчем футболіста. «Це зірка, ми були обмежені в доступі до світового перегляду футболу, але для хлопчаків тираспольського футболу це була мега-зірка. Повірте мені, тому що я не пропускав жодного матчу з ним, для мене він був прикладом, він ніколи не відмовлявся давати автограф, підійти, поговорити. Такої не конфліктної, доброї людини, завжди з посмішкою, готової допомогти й підказати, я ніколи не зустрічав. Ми потім грали разом із ним на ветеранському рівні в одній команді, я дуже пишався цим, бо ніколи й подумати не міг, що гратиму з Баришевим, це ж така зірка! Дивлячись на його футбол, підлітки йшли в секції тренуватися, хотіли бути схожими на нього. Дуже шкода, що його з нами немає», – сказав президент Федерації футболу Придністров’я Павло Прокудін.

У змаганнях брали участь чотири юнацькі команди. Грали за круговою системою, що дозволило всім командам зустрітися між собою. «Дуже хороші враження, ми довго тренувалися для того, щоб досягти такого результату та статусу – найкращої команди турніру. Я дуже люблю футбол, дивлюся різні матчі по телевізору, взагалі футбол – це дуже цікавий вид спорту, розвиває як фізичні, так і тактичні якості», – розповів переможець турніру, футболіст команди «Зірка», вихованець Суворовського військового училища Тимур.

Друге місце посіла команда «Юність», а бронзу завоювали футболісти «Патріота». Усі команди були нагороджені грамотами, а переможцю турніру вручили головний трофей – Кубок. Крім того, всім юним футболістам дісталися солодкі подарунки

Оксана Крук.

Фото прес-служби МО ПМР.