Вони вкладають у справу тепло своєї душі

Праця співробітників житлово-комунального господарства завжди на виду. Щодня вони заступають на свою трудову вахту, підтримуючи чистоту, порядок і забезпечуючи безперебійне постачання наших будинків тим, що ми називаємо благами цивілізації.

Їхня робота не завжди помітна, але без неї неможливе спокійне, налагоджене, впорядковане життя. У великій залі держадміністрації 18 березня вшанували працівників житлово-комунального господарства Слободзейського району.

Винуватців урочистості привітав глава державної адміністрації Василь Тищенко, який після невеликого екскурсу в історію створення підприємств ЖКГ району сказав: «На цей час у Слободзейському районі працюють 7 муніципальних підприємств житлово-комунального господарства: МУП «Слободзейське ЖКГ», МУП «ЖКГ смт Первомайськ», МУП «ВУЖКГ с. Ближній Хутір», МУП «ВУЖКГ с. Суклея», МУП «ВУЖКГ с. Глине», МУП «ВУЖКГ с. Паркани», МУП «Господарул-Чобручиу».

П’ять із них надають послуги з управління муніципальним житловим фондом. На обслуго-вуванні перебувають 124 багатоквартирних житлових будинки – це понад 340 тис. м2 загальної площі квартир. У сучасних умовах реформування системи житлово-комунального господарства на них покладено величезну відповідальність у розв’язанні цілої низки роками накопичених проблем.

Значущість їхньої роботи важко переоцінити. Створення та підтримка комфортних умов у школах, дитячих садках, лікарнях, упорядкування вулиць та цілорічні ремонтні роботи лягають на плечі комунальників. На сьогодні перед ними поставлені серйозні завдання, зокрема залучення інвестицій, модернізація інфраструктури, розвиток конкурентного середовища на ринку обслуговування житла, впровадження ресурсозаощаджувальних технологій.

В умовах ринку споживач справедливо вимагає за свої гроші відповідного рівня обслуговування. На якість послуг впливають: система керування, кваліфікація персоналу, державна тарифна політика. Тому нині, як ніколи, потрібні гнучкість, динамізм, постійне оновлення методів роботи, вдосконалення господарських зв’язків, оптимізація адміністративно-господарської структури. Результати роботи цих підприємств ми бачимо щодня.

Відповідно до заздалегідь розробленого плану проводяться ремонтні роботи, реконструкція (заміна) системи електропостачання сходових клітин та інших місць загального користування, виконується планова заміна трубопроводів опалення, водопостачання, каналізації в підвальних приміщеннях багатоквартирних житлових будинків.

Ще 5 років тому послугою зі збору та вивезення твердих побутових відходів, крім багато-квартирного сектора, було охоплено менш ніж 10 % приватних домоволодінь. На сьогодні договори на плановий збір і вивезення ТПВ уклали понад 88 % власників приватних житлових будинків. Тільки за 2021 рік підприємствами ЖКГ Слободзейського району вивезено та утилізовано 89 600 кубометрів твердих побутових відходів. Це допомогло ліквідувати багато стихійних звалищ, очистити територію наших населених пунктів від побутового сміття, зробити наш край чистішим.

Підприємства ЖКГ не зупиняються на досягнутому, розширюється сервіс. Уже три організації, а саме: МУП «ВУЖКГ с. Паркани», МУП «ВУЖКГ с. Глине», МУП «Господарул-Чобручиу» надають ритуальні послуги та беруть на себе обов’язки з утримання та впорядкування місць поховання (сільських цвинтарів). Підприємства залучаються до робіт з упорядкування населених пунктів, покосу трави в парках, скверах, уздовж вулиць населених пунктів. Крім того, МУП «ВУЖКГ с. Глине» і МУП «Господарул-Чобручиу» у 2021 році виконали роботи з укладання тротуарної плитки в населених пунктах, які обслуговують. Звичайно, не обходиться без проблем, основною з яких є зношеність матеріально-технічної бази підприємств.

У день професійного свята бажаю вам міцного здоров’я, щастя, процвітання та успіхів у роботі».

Василь Тищенко вручив державні нагороди, грамоти Президента і держадміністрації та рай-ради кращим працівникам галузі. Ордена «Трудова слава» удостоєна головний бухгалтер МУП «ВУЖКГ с. Паркани» Марія Ніколаєва, медалі «За відзнаку в праці» – головний спеціаліст управління будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства і земельних ресурсів держадміністрації Тетяна Бабак, головний бухгалтер МУП «ВУЖКГ с. Глине»

Світлана Носенко. Почесне звання «Заслужений працівник Придністровської Молдавської Республіки» присвоєне директору МУП «Слободзейське ЖКГ» Івану Антонову.

На адресу працівників ЖКГ пролунало привітання голови райміськради Тетяни Залевської: «Бажаю, щоб добро, яке ви робите людям, повернулося до вас сторицею». Вона відзначила заслуги підприємств ЖКГ в організації життєзабезпечення населених пунктів і вручила листи подяки Верховної Ради ПМР працівникам МУП «ПУЖКГ с. Суклея» інженеру Владиславу Панчеву і водієві спецтехніки Андрію Бєлокуру. Урочиста церемонія супроводжувалася нагородженням адміністративних працівників, інженерів, слюсарів – усіх, чия праця спрямована на розвиток такої важливої галузі, як ЖКГ. Учасники художньої самодіяльності районного БК подарували присутнім святковий концерт

Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото прес-служби м. Слободзея.