Науковий підхід до правильного ведення здорового способу життя

На сьогодні формування здорового способу життя людини на основі різних наукових підходів стало одним із найпопулярніших і масових трендів у сучасній освіті. Ця проблема порушується не тільки під час обстеження у лікаря. Заклики до здорового способу життя можна почути й побачити практично скрізь.

Саме тому 30 березня на базі Тираспольського медичного коледжу ім. Л. О. Тарасевича відбулася Республіканська студентська конференція на тему «Науковий підхід до правильного ведення здорового способу життя».

Її мета – формування системи мотивації студентів до здорового способу життя, включаючи здорове харчування, фізичну підготовку, моральний настрій, відмову від шкідливих звичок. «Вимовляючи фразу «здоровий спосіб життя людини», рідко хто з нас замислюється над тим, що ж дійсно ховається за цими словами, – сказала, відкриваючи форум, виконувач обов’язків директора коледжу Олена Рищакова. – То що ж таке здоровий спосіб життя? В цілому він охоплює комплекс оздоровчих заходів, який зміцнює фізичне і моральне здоров’я кожного, підвищує нашу моральну і фізичну працездатність».

Засідання проводилося на конференц-платформі відеозв’язку ZOOM. У ньому взяли участь студенти старших курсів спеціальностей «Лікувальна справа», «Сестринська справа», а також координатор платформи охорони здоров’я ПМР В’ячеслав Попескул, який у своєму виступі підкреслив актуальність цієї теми.

У ході події студенти Тираспольського медичного коледжу висвітлили основні наукові підходи до здорового способу життя. У студентських доповідях були розглянуті й досліджені досить актуальні проблеми:

  1. Основи раціонального харчування, суть якого складають три основні принципи:

– рівновага між енергією, що надходить з їжею, та енергією, що витрачається людиною в процесі життєдіяльності;

– задоволення потреби організму в певній кількості, якісному складі та співвідношенні харчових речовин;

– дотримання режиму харчування.

  1. Вплив емоцій на здоров’я людини (всім відомо, що позитивні емоції сприяють міцному здоров’ю, а негативні – його погіршують).
  2. Десять шкідливих звичок, які впливають на здоров’я людини:

10 – дієти (постійне «сидіння на дієтах», виявляється, також є шкідливою звичкою);

9 – неправильне харчування чи обжерливість;

8 – комп’ютерна залежність;

7 – використання ненормативної лексики;

6 – звичка гризти нігті;

5 – недосипання;

4 – нестача руху чи просто лінь;

3 – куріння;

2 – алкоголь;

1 – наркотики.

У підготовці матеріалів допомогу студентам надавали викладачі циклової методичної комісії коледжу «Внутрішні хвороби та педіатрія». Після закриття заходу його учасники – педагоги та студенти – прийняли рішення всі матеріали форуму викласти на сайт Тираспольського медичного коледжу імені Л. О. Тарасевича: tirmedcollege.com для пропаганди здорового способу життя серед придністровців і для використання цих матеріалів на класних годинах в інших освітніх організаціях.

Учасники заходу високо оцінили рівень підготовки та результати проведення конференції.

Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото автора.