Чужої біди для придністровців нема

Наша республіка надає всебічну допомогу громадянам України у скрутний для них час. До нас прибуває багато людей: одні їдуть транзитом, інші залишаються в родичів або зупиняються в пунктах тимчасового розміщення. У Рибниці у двох таких пунктах, розташованих у спорткомплексі «Ювілейний» і профілакторії Молдавського металургійного заводу, проживає 57 осіб.

Для прибулих людей у будівлі Рибницької міської держадміністрації створений пункт збору допомоги, звідки вона направляється в місця їхнього розміщення. Там же ведеться прийом громадян, яким надають необхідні консультації, поради та психологічну підтримку. Допомогу збирають також у приміщенні Республіканської партії «Оновлення».

Керівник Рибницького відділення РПП «Оновлення» Наталія Мамалига каже, що всі речі направляють нужденним. Найбільш необхідними є дитячі підгузки та засоби особистої гігієни. Мають попит також дитячі іграшки, книжки, розмальовки, завдяки яким малюки відволікаються від негативу.

Глава Рибницької держадміністрації Віктор Тягай, голова Ради народних депутатів Вадим Лозовський та заступник глави з соціальної політики Юрій Молдовський 30 березня відвідали профілакторій ММЗ. Керівники привезли допомогу, поспілкувалися з переселенцями, поцікавилися їхніми потребами та ознайомилися з побутовими умовами проживання.

У профілакторії на той момент перебувало 46 осіб, з яких 29 дорослих. Поміж них є не тільки громадяни України, а й жителі інших країн, які перебували в сусідній державі на початок військової операції. Вони забезпечені триразовим харчуванням і всім необхідним. У приміщеннях тепло, є гаряча вода. Для них додатково встановлена побутова техніка.

Біженці вдячні придністровцям за добре ставлення до себе, задоволені харчуванням. Вони подякували главі адміністрації за турботу, сказали, що все у них є, тільки хочуть одного – миру, а ще якомога швидше повернутися додому.

Прибулі з України цікавилися, до якого часу триватиме опалення, тому що в Одесі його відключають, якщо три дні поспіль на вулиці +8 °С. Глава держадміністрації сказав, щоб вони не турбувалися, опалення буде. Віктор Вікторович заспокоїв їх, запропонував виходити на прогулянки в теплі дні, а за необхідності звертатися зі своїми запитаннями.

Жінка, з якою нам удалося поспілкуватися, мешканка Одеси. Вона та її чоловік –пенсіонери. З ними приїхала сестра, невістка сестри та онуки. Ця сім’я спочатку спробувала зупинитися в старому батьківському будинку в селі, але, як виявилося, там завалився димохід, жити з дітьми вже було неможливо. Оскільки село розташоване недалеко від нашого кордону, то місцеві жителі порадили їхати в Придністров’я. Вони встигли перетнути українсько-придністровський кордон в останню мить. До настання ночі цей пропускний пункт уже закрили.

Нині вони в безпеці, кажуть, що годують дуже добре, навіть почали одужувати. Чоловік занудьгував і попросив у завідувача профілакторію дати йому якусь роботу. Йому вручили садовий інструмент, і тепер він виходить на територію прибирати, обкопувати дерева та упорядковувати клумби.

Громадяни України, розміщені в спорткомплексі «Ювілейний» (11 осіб) також забезпечені всім необхідним. Рибницький цементний комбінат установив для них потрібну побутову техніку. Триразове харчування забезпечується в розташованій недалеко шкільній їдальні.

Усі запитання, що виникають у людей в пунктах тимчасового розміщення, – на контролі у працівників адміністрації міста й оперативно вирішуються.

Гарячі лінії з питань тимчасового розміщення громадян України працюють по всьому Придністров’ю.

У Рибниці можна зателефонувати на номер:

0 (555) 2-27-16 для абонентів IDC;

+373 (555) 2-27-16 – для іноземних абонентів.

Фото автора.