Сорочка зноситься, а добра справа не забудеться

Республіка продовжує приймати біженців з України. Придністровці об’єдналися заради спільної мети – надати допомогу тим, хто її потребує.

На базі республіканської партії «Оновлення» в ПМР функціонує волонтерський штаб «Ми поруч». До столичного пункту штабу наші співвітчизники приносять продовольчі товари, одяг для біженців.

Кожна історія людей, які знайшли притулок у нашій республіці, – зворушлива. Є громадяни, життєва доля яких пов’язана і з Придністров’ям та Україною. Мама двох дітей Ірина Сіробаба прибула до свого рідного міста Тирасполя з Харкова 6 березня. У 2010 році вона закінчила Республіканський український теоретичний ліцей-комплекс, а з 2012 року мешкає в Харкові. Там вона зустріла чоловіка, з яким утворила сім’ю. У 2015 році Ірина здобула юридичну освіту в столичному філіалі Одеської юридичної академії.

Жінка з сумом та скорботою згадує про події, які змусили її покинути територію України. «У такій ситуації моїй родині було небезпечно перебувати в Харкові. Часу на збори було обмаль. Ми взяли з собою лише кілька рюкзаків. Спочатку я з дітьми й свекрухою добиралася поїздом до Вінниці. Далі Могилів-Подільський, кордон Молдови з Україною, і через декілька годин ми вже перебували в Тирасполі», – розповіла Ірина.

Вона зауважила, що багато біженців, поспіхом перетинаючи кордон України з Придністров’ям і Молдовою, навіть не знали, куди їм їхати далі. На нашій території їх зустрічали прості жителі, яких події, що відбувалися, не залишили байдужими. Вони пропонували людям допомогу з транспортом та розміщенням.

На сьогодні біженка з сім’єю перебуває вдома у своїх батьків. Вони їй розповіли, що в республіці працюють волонтери, які допомагають переселенцям продовольством та одягом.

«У мене 6-річний син та маленька дівчинка, якій ще не виповнився рік. Памперси їй украй потрібні. Дуже вдячна волонтерам за їхню роботу та піклування про біженців», – сказала Ірина Сіробаба.

Жінка завжди з радістю приїжджає в ПМР. «У мене мешкають тут мати, батько. Тирасполь, завдяки зусиллям влади та людей, гарно розвивається. Тут тепло, затишно та чисто. Придністровці завжди готові прийти на допомогу», – зауважила молода мама.

Уже не перший раз перебуває в республіці й свекруха Ірини Лариса Сіробаба. Вона вдячна жителям Придністров’я за гостинність. «На території Придністров’я мешкають представники різних національностей. Мене завжди приваблювали позитив та чуйність жителів. Приємно прогулятися центром Тирасполя сім’єю. Бендерська фортеця, яка є візитівкою Придністров’я, вразила мене», – сказала Лариса Олексіївна.

Батько Ірини Костянтин підкреслив, що придністровці завжди готові допомогти тим, хто цього потребує. «Ми пам’ятаємо, що на початку 90-х років минулого століття Україна прийняла біженців із Придністров’я. В цей непростий час наша республіка надала підтримку громадянам сусідньої держави», – сказав наш співвітчизник.

Ще для одного громадянина з України ПМР є рідною домівкою. Василь З. прибув у нашу республіку 9 березня. «Мені 65 років. У 80-і роки минулого століття деякий час проживав у Тирасполі. Нині мешкаю неподалік Києва. Поїздом з української столиці добрався до Івано-Франківська, звідти – до Чернівців. Перетнув державний кордон України з Молдовою. Добрався до Кишинева, а потім уже в Тирасполь. Загалом шлях до придністровської столиці зайняв майже півтори доби», – розповів чоловік.

У Придністров’ї біженець мешкає в сина. Громадянин України вдячний йому за допомогу в цей складний час. Переселенець розповів, що вражений змінами, які відбулися в зовнішньому вигляді столиці ПМР. «Катерининський парк дуже мені сподобався. Молодці ті, хто задумав його побудувати. Спортивні, дитячі майданчики, атракціони, ставок із лебедями. Центр міста теж змінився на краще», – сказав пенсіонер.

Гість нашої республіки (хоч і не з великої радості, але з вдячністю) постійно спостерігає через придністровські ЗМІ, яка допомога надається громадянам України. «Для мене несподіванкою стало те, що в Придністров’ї є газета «Гомін», яка друкується українською мовою. З періодичного видання я дізнався, як влада республіки надала житло українським громадянам у центрах розміщення. Дуже добре, що українські школярі мають можливість тимчасово здобувати освіту в навчальних закладах Придністров’я. Важливо, що деякі з біженців працевлаштовані», – зауважив чоловік.

Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.

 Iрина Сіробаба з сином.