Музика в погонах

Кожна армія має особливий штатний підрозділ – військовий оркестр. Його призначення – виконання військових музичних творів під час стройового навчання військ чи відправлення військових ритуалів, участь в урочистих церемоніях, парадах і навіть ведення концертної діяльності.

Люди старшого віку пам’ятають, що колись навіть у найменших містах та гарнізонах центром культурного життя завжди ставав саме військовий оркестр. Його можна було почути перед початком фільму у фойє кінотеатру, на літньому майданчику міського парку,  під час футбольного матчу на стадіоні, на військовому плацу і навіть під час виборів. У виконанні військових музикантів лунали вальси, фокстроти, танго, марші, відомі пісні, що були популярними у 40 – 50-ті роки минулого століття.

Військова музика згадується у російських літописах XIV століття. У середні віки її у військах майже зовсім не використовували, тому що середньовічна кіннота, покрита латами, рухаючись, створювала такий шум, що заглушувала будь-які інструменти. З кінця XV століття військова музика знову набула популярності. На кінець XIX століття у збройних силах Російської імперії при кожному гвардійському та армійському стрілецькому, піхотному та кавалерійському полку та при деяких інших окремих частинах військ, були барабанщики та горністи (у кінноті – трубачі), для подачі сигналів.

У нашій республіці є своя дата заснування унікального колективу: 29 березня в Придністров’ї, разом із днем військового музиканта відзначається дата створення оркестру Головного штабу Збройних сил ПМР.

У 1993 році був створений  абсолютно новий за стилем виконання, репертуаром і творчим настроєм колектив. З 1997 року його очолює знавець своєї справи, народний артист Придністров’я, полковник Віталій Войнов. Він поступово зумів залучити до оркестру найкращих музикантів республіки, створивши міцний творчий колектив однодумців, яким керує вже понад 25 років.

Диригент поділився спогадами, розповівши, що на той час оркестр налічував 25 людей, що для воєнного оркестру замало, і, практично, всі інструменти були непридатними для використання.

На проблему звернув увагу перший Президент ПМР Ігор Смирнов і в 1998 році придбав для художнього підрозділу новий комплект музичних інструментів, яким музиканти користуються й досі. З часом поповнювався і штат артистів. Нині на сцені можуть перебувати одразу близько 50 людей, а нотна бібліотека, що колись налічувала всього 10 композицій, розрослася до 5,5 тисяч.

Віталій Васильович розповідає, що, на відміну від звичайного слухача, який оцінює лише красу музики, професійний музикант завжди відзначає якість звучання оркестру, техніку гри виконавців, різноманітність репертуару. Тому серед учасників оркестру практично всі мають музичну освіту. Вони грають на трубах, валторнах, кларнетах, барабанах, саксофонах та на десятках інших духових і ударних інструментів. У колективі є група скрипалів, гітарна група тощо.

«Коли я приймаю музиканта до оркестру, я насамперед повинен бачити в нього любов до музики. Мої хлопці готові багато працювати, репетирувати годинами, безперервно, щодня, щоб не втрачати навички. Нам доводиться грати різний репертуар. Музикант повинен проникати всім серцем і душею у зміст твору та передати своїм виконанням ці почуття аудиторії. Адже найголовніша оцінка для артиста – це оплески глядачів», – зазначає головний диригент. Завдяки йому, оркестр став найулюбленішим і найпопулярнішим заслуженим колективом у республіці.

Полковник Войнов, будучи впевненим у творчих здібностях своїх підопічних, включає в програму колективу як класику, так і сучасні твори, використовуючи також саундтреки з кінофільмів. Обов’язковою частиною репертуару стала музика придністровських авторів та аранжування для оркестру власних композиторів – В’ячеслава Гордзея та Лазаря Калоєва.

Протягом року оркестр дає понад 300 концертів. Кожна зустріч слухачів із творчим колективом – це свято душі, яке потребує продовження.

Віталій Васильович поділився з нами найближчими планами: нині триває ретельна щоденна підготовка до урочистого параду, який відбудеться на головній площі Тирасполя 9 травня з нагоди Дня Перемоги, а також до низки концертів, присвячених цій славній даті. Музиканти репетирують разом із солістами – Вірою Лапенковою, Вікторією Лозинською, Наталею Кіркою, Петром Длужневським, Артемом Демченком та іншими популярними виконавцями.

Гастролювати стане простіше, бо недавно Президент Вадим Красносельський і Голова Уряду Олександр Мартинов сприяли тому, що оркестр Головного штабу Збройних сил ПМР одержав 50-місний автобус «Мерседес». «Музика в погонах» дістанеться до кожного куточка нашої республіки.

Уляна БОНДАРЧУК.

Фото: t.me/radio1pmr