Антикризові корективи в бюджеті 2022 року

Уряд Придністров’я робить усе, щоб стабілізувати поточну соціально-економічну ситуацію з урахуванням інтересів громадян та бізнесу.

Під час урядового, 28 березня, засідання, його учасники одностайно підтримали пропозицію щодо внесення змін та доповнень до республіканського бюджету на 2022 рік. Це зроблено для того, щоб на законодавчому рівні передбачити низку антикризових заходів та скоригувати держскарбницю з урахуванням поточного стану справ в економіці. Проект представила в. о. міністра фінансів Олена Рускевич.

Перш за все, передбачається затвердити залишки коштів, що склалися на 1 січня 2022 року, а саме 222,6 млн рублів на рахунках республіканського бюджету та 78,4 млн на рахунках місцевих бюджетів. З цих грошей планується закласти резерв у сумі 129 млн рублів за цільовими бюджетними фондами республіканського бюджету та близько 45 млн рублів за рахунками місцевих бюджетів.

Голова Уряду Олександр Мартинов, коментуючи пропозицію Мінфіну, сказав: «Нагадаю, що визначеність зовнішньоекономічної діяльності може бути досягнута нами наприкінці квітня, саме тоді буде більше інформації для того, щоб приймати рішення щодо цих залишків. Тому поки що ці суми пропонується зарезервувати, тобто підійти до цього консервативно. Якщо ситуація покращуватиметься, і ми бачитимемо, що потреба в резервах не така актуальна, то, звичайно, ми пропонуватимемо відповідне рішення щодо їх розморожування. Те саме стосується програм розвитку нашої держави».

Представлений документ передбачає можливість доповнення закону про республіканський бюджет нормами, які дозволяють розширити чинний механізм держпідтримки підприємств промислової галузі.

Питаннями з надання права на відстрочення та розстрочку за податковими платежами, визначення порядку та критеріїв пільгового кредитування на поповнення оборотних коштів для великих підприємств відатиме спеціальна антикризова комісія в індивідуальному порядку.

«Основна проблема нині – дефіцит обігових коштів на підприємствах. Це загроза для збереження трудових колективів. У цій ситуації ми повинні взаємодіяти з підприємствами пліч-о-пліч. Це стосується і банківської системи, й необхідності об’єднання зусиль для того, щоб допомогти виробникам вистояти в такий складний період і зберегти трудові колективи», – наголосив Голова Уряду.

Документом також передбачене збільшення на 11 млн рублів фінансування галузі охорони здоров’я: витрат на ендопротезування колінних суглобів, а також проведення високотехнологічних операцій із заміни клапанів серця. Чимало людей, особливо пенсійного віку, потребують негайного медичного втручання. Таким громадянам відшкодовуватимуть і витрати на проїзд до місця лікування.

Зарезервовані й додаткові грошові засоби на надання безкоштовної стоматологічної допомоги та зубопротезування з застосуванням дорогих технологій для пільгових категорій громадян. Насамперед йдеться про ветеранів Великої Вітчизняної війни, захисників Придністров’я та афганців. Загалом збільшено все держзамовлення на подібні послуги для інвалідів – захисників ПМР.

Щодо соціального захисту запропоновано збільшити ліміти на виплати одноразової матеріальної допомоги до республіканського Дня пам’яті загиблих та померлих захисників Придністров’я та до Дня пам’яті та скорботи загиблих у місті Бендери. Категорію одержувачів розширено, у зв’язку з чим потрібно було внести зміни.

Ініціативою передбачене збільшення видатків республіканського бюджету на загальну суму 38,9 млн рублів. Сюди ж включені ліміти на відшкодування курсової різниці громадянам, які одержують пенсії в іноземній валюті та резерви для утримання біженців з України.

З Фонду капітальних вкладень заплановано додати 3 млн рублів на нові об’єкти, зокрема на заміну системи опалення в Республіканському будинку дитини. Для цієї установи будуть закуплені меблі, а також збільшені ліміти на придбання молочних сумішей. Ресурси для цього також заплановані в законопроекті. У рамках Фонду передбачено близько 18 млн рублів, частина з яких буде спрямована на фінансування робіт на незавершених об’єктах та погашення кредиторської заборгованості за програмою будівництва.

З коштів Дорожнього фонду пропонується на 19,6 млн рублів збільшити цільові субсидії, які планується направити на будівництво та реконструкцію зливової каналізації в Слободзейському районі, розширення ділянки доріг по вулиці Одеській та вулиці Правди в Тирасполі, а також ремонт дорожнього покриття в Бендерах на вулиці Ткаченка.

Документ буде спрямовано на вивчення до ВР.

Аліса КОХАНОВА.

Фото прес-служби Уряду.