Вони забезпечують продовольчу безпеку держави

Агропромисловий холдинг «Фіальт-Агро» – єдине в Придністров’ї підприємство, що впровадило замкнений цикл виробництва продукції «від землі до прилавка магазину». Підприємство культивує рослинництво, тваринництво, виробництво м’яса, молока та похідної м’ясо-молочної продукції.

Агрофірма охоплює кілька напрямів, які мають вагоме значення для забезпечення продовольчої безпеки країни.

Президент Вадим Красносельський неодноразово відвідував різні локації цього підприємства. Нещодавно він побував у Парканах, цікавився, які труднощі доводиться долати фірмі та чи здатні придністровські сільгоспвиробники забезпечити населення республіки продуктами харчування у разі тривалої відсутності імпорту.

ЦЕНТРАЛЬНА ЛАНКА ХОЛДИНГУ – СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО

На полях Рибницького району «Фіальт-Агро» вирощує зернові культури: пшеницю, ячмінь, сою, рапс, гречку, кукурудзу, соняшник, багаторічні й однорічні трави, забезпечуючи кормовою базою власний тваринницький комплекс, розташований у сприятливій кліматичній зоні (село Зозуляни). Корми рослинного походження (грубі, соковиті, зелені, комбіновані – силос, сінаж, зернові й технічні культури та комбікорми) зберігаються у сучасних сховищах і цехах кормозаготівлі. Це дає можливість упродовж року мати в достатньому запасі доброякісні та різноманітні корми, багаті на вітаміни та мінеральні речовини.

«Фіальт-Агро» – єдине в Придністров’ї підприємство, яке впровадило складну систему «Сепарації та внесення рідких натуральних органічних добрив» на своїх полях. Вона поєднує взаємопов’язані цілі: застосування натуральних органічних добрив, підвищення врожайності, використання високоякісних кормів для ВРХ тваринницького комплексу та подальше виробництво якісного натурального продукту (молока, м’яса) за безпечним замкнутим циклом.

На сучасно обладнаному тваринницькому комплексі міститься близько 2 000 голів великої рогатої худоби. Це унікальне племінне стадо, що не має аналогів у Придністров’ї. Воно в основі своїй складається зі знаменитої високопродуктивної гольштинської породи та схрещеної місцевої. Співробітники підприємства здійснили складну, але успішну селекційно-племінну роботу, націлену на збереження високої продуктивності, довголіття та пристосованості тварин до природно-кліматичних умов.

Гордістю тваринницького комплексу є нові автоматизовані корівники безприв’язного утримання худоби. Спеціально обладнана вентиляційна система забезпечує в них необхідний мікроклімат. Автоматичні щітки-чесалки рятують тварин від комах і виконують функцію корисного масажу. Система водопостачання подає воду в поїлки. Молоко автоматизовані доїльні апарати спрямовують у резервуари тимчасового зберігання, де підтримується необхідна температура. Щодня понад 18 тисяч літрів молока надходить на молочне виробництво.

Кожна дійна корова на тваринницькому комплексі забезпечена інформаційним нашийником з датчиками, які повідомляють оперативні дані про фізичний стан тварини, надої, лактаційний статус тощо. Таким способом відстежуються будь-які зміни з ними. Наприклад, дата народження теляти, його родовід, як змінюється вага та стан здоров’я – і це лише деякі параметри. Цифрова система управління дає можливість стежити за тваринами, вирощувати їх в унікальному безстресовому середовищі. Завдяки комп’ютерним програмам, працівникам ферми набагато простіше вести облік усіх життєвих циклів тварин, а також стежити за годуванням та надоями. Аналогу цьому придністровському тваринницькому комплексу в регіоні немає.

«БЛАГОДА» ЯК ГАРАНТІЯ ЯКІСНОЇ ПРОДУКЦІЇ

Агропромисловий холдинг «Фіальт-Агро» випускає готову продукцію під відомою кожному придністровцю торговою маркою «Благода». За словами його маркетолога Віталія Тимофєєва «…компанія у 2009 році викупила напівзруйнований ковбасний цех у Парканах». «Тепер Парканський м’ясо-молочний комбінат – сучасний виробник м’ясних харчових продуктів, який із 2009 року в десятки разів збільшив обсяги виробництва готової продукції: різноманітних ковбасних виробів, м’ясних делікатесів, напівфабрикатів, пельменів, вареників, консервів, паштетів – понад 250 видів продукції. М’ясне виробництво забезпечується власною натуральною м’ясною сировиною. При цьому потужності обсягів виробництва м’ясокомбінату дають можливість переробляти сировини в три-чотири рази більше», – розповів представник підприємства.

Упродовж останніх років співробітники холдингу впроваджують нові високоточні технології. Віталій Тимофєєв зауважив, що молочний комбінат «Благода», збудований за найвищими сучасними вимогами, використовує лише натуральну сировину, доставлену з ферм власного тваринницького комплексу.

«На сьогодні це в середньому 18 тисяч літрів молока на день, при цьому комбінат здатний переробляти понад 35 тисяч літрів на добу.

Підприємство випускає молоко, сметану, кефір, ряжанку, йогурти, сир, сирну масу, вершкове масло, твердий сир. Продукція упаковується, завдяки спеціальному устаткуванню. Наше обладнання для пастеризації і спеціальна упаковка з чорним покриттям зсередини не дозволяють проникати будь-яким світловим променям, а отже, розвиватися шкідливим бактеріям. Водночас корисні бактерії повністю зберігаються. Увесь ланцюжок доставки молока з доїльного залу до столу споживача повністю виключає контакт сировини з зовнішнім середовищем та людиною. Все це разом називається сучасними технологіями», – зазначив маркетолог.

Готова продукція постачається у 32 фірмові магазини та в понад 900 роздрібних магазинів Придністров’я. Торгова мережа «Благоди» – це сучасні, затишні, з власним брендовим стилем магазини. У планах на майбутнє – відкриття ще одного в Кам’янці. Це єдине місто в республіці, де підприємство не має свого фірмового представництва.

ПОСТУПАЛЬНИЙ РОЗВИТОК ХОЛДИНГУ

У 2021 році зростання виробництва ковбасних виробів та м’ясних делікатесів склало 15 %, напівфабрикатів – 30 %. Зростання стада дійних голів великої рогатої худоби за останні три роки досягло 35 %, на дві-три тисячі літрів на день збільшилися і щоденні середні надої молока за останній рік. Нині 18 тисяч літрів молока щодня надходить на молочний комбінат, при цьому попит з боку споживачів набагато вищий за пропозицію. Нинішнього року на підприємстві прагнуть збільшити надої на 25–35 %, щоб досягти головної мети – виробництва тільки натуральної продукції.

З 2017-го поголів’я великої рогатої худоби зросло на 40 %. Площа зрошуваних земель збільшилася втричі. Ці досягнення стали можливими завдяки партнерству з державою, чуйному ставленню та плідній спільній роботі. Підприємству допомагає субсидування відсоткової ставки за пільговими кредитами, програма розвитку меліорації, субсидії для відшкодування частини витрат на придбання племінних нетелів молочного спрямування, дотації на молоко, низький тариф на воду для зрошування, знижений тариф на енергетичні ресурси для переробних та сільськогосподарських підприємств.

Головною ж метою такого партнерства з державою є гарантування продовольчої безпеки республіки. Зробити продукт найвищої якості стало можливим завдяки висококваліфікованій праці тваринників, операторів машинного доїння, зоотехніків, ветеринарів. На сьогодні у складі «Фіальт-Агро» працює 740 осіб (у 2017 році їх було 268). Зростання кількості співробітників обумовлене збільшенням обсягів виробництва.

Олександр ЗАЙЧУК.