Розвиваємо українство в Придністров’ї

Після проголошення в 1990 році Придністровської Молдавської Республіки національні громади краю одержали потужний імпульс для розвитку. Цьому сприяли й прийняті законодавчі акти: Конституція ПМР (1995), Закон «Про мови в ПМР» (1992), Закон ПМР «Про освіту» (1994), Закон ПМР «Про культуру» (1997), Указ Президента ПМР «Про заходи щодо забезпечення розвитку української національної культури й освіти, задоволення соціальних потреб українського населення ПМР» (1992) тощо.

Спілка українців Придністров’я була створена однією з перших – у 1991 році. Її очолив голова Кам’янської районної Ради народних депутатів Олександр Бут. Пізніше, після смерті Олександра Миколайовича, Республіканську громадську організацію назвали на його честь. До Спілки українців Придністров’я увійшли районні та міські товариства української культури. Знаковою подією стало й перше Всеукраїнське віче Придністров’я в 1992 році, на яке з’їхалися представники всіх населених пунктів республіки.

Хочеться зазначити, що в Придністров’ї українські культурні традиції продовжують розвиватися. Так, у 2003 році почала працювати Бендерська українська гімназія № 3 імені І. П. Котляревського. У 2007 році було засновано Центр української культури ПДУ імені Т. Г. Шевченка, а у 2009 році – встановлено пам’ятник Т. Г. Шевченку в Кам’янці. У 2010 році відкрито Республіканський український теоретичний ліцей-комплекс, Український дім у Тирасполі й два пам’ятники в Бендерській фортеці – Конституції Пилипа Орлика і гетьману Івану Мазепі.

Дослідження вчених на тему «Українці в полікультурному просторі Придністров’я» дають нам змогу зробити єдино правильний висновок: придністровські українці в нашій багатонаціональній республіці не є діаспорою, ми – корінне населення краю. І розвиток мови великого Кобзаря, розвиток українських культурних традицій у Придністров’ї буде продовжено.

Враховуючи все сказане, редакція газети «Гомін» твердо вирішила внести й свою лепту в цей процес. Ми відкриваємо нову рубрику – «Вісті українських товариств», в якій постійно висвітлюватимемо діяльність Спілки українців Придністров’я та товариств української культури міст і районів республіки. Її відкриття узгоджене з головою Спілки українців Придністров’я Петром Богуцьким, який пообіцяв нам активне співробітництво української громади з редакцією.

Олександр Юшин.