Пам’ять про безсмертний подвиг визволителів

У ці весняні дні Придністров’я відзначає чергову річницю звільнення від фашистської окупації.

«Свято визволення – одне з найбільш шанованих мешканцями Кам’янки, які пам’ятають історію міста, не забувають героїчні віхи повернення до мирного життя через більш як два роки німецько-румунської окупації, – підкреслив Президент Вадим Красносельський, звертаючись до жителів району, який у березні 1944-го першим був звільнений з-під важкого фашистського ярма. – 78 років тому з радістю та слізьми на очах городяни зустрічали радянських солдатів, які переможно увійшли до Кам’янки».

Глава держави відзначив і героїчний опір патріотів тій людиноненависницькій ідеології, яку на багнетах принесли фашисти в Радянський Союз. Уже в перші дні окупації на Кам’янщині було сформоване антифашистське підпілля, що здійснювало диверсії проти загарбників та агітаційну роботу з населенням, націлену на саботаж економічних, військових і політичних заходів німецько-румунської влади. За 32 місяці окупанти розстріляли понад 500 мирних жителів, понад тисячу були замучені до смерті або втоплені в Дністрі, більше сімдесяти – вивезені до німецького рабства. Народно-господарський комплекс Кам’янщини був практично розорений. Збиток, завданий району загарбниками, перевищив 740 мільйонів рублів.

Під час Умансько-Ботошанської операції населення Кам’янщини було звільнене. «За день пройшли 75 кілометрів. Зустрічаємо окремі невеликі групи німців і румунів, підводи з поліцаями та іншими зрадниками Батьківщини, що втікають до Румунії, – записав у журналі бойових дій командир кавалерійського загону «Радянська Молдавія» Яків Мухін. – О 22 годині 45 хвилин 18 березня 1944 року загін вступив у село Окниця». Наступного дня майже 100 партизанів вершників ще далі просунулися на південь, до села Кузьмин. 20 березня загін увійшов у районний центр і захопив станцію вузькоколійної залізниці, зірвавши плани німців знищити до 10 тисяч тонн продовольства, що зберігалося на складах. Декілька днів партизани вели бої з німецьким батальйоном, який дислокувався в селі Подойма та намагався відбити Кам’янку і станцію. Переломний момент настав 23 березня завдяки бронетехніці 25-ої танкової бригади, що вступила в бій. Цього ж дня партизани з танкістами визволили Подойму, Рашків і Катеринівку.

Через 78 років у ці ж дати в кожному населеному пункті Кам’янського району відбулися меморіальні заходи. Хвилиною мовчання вдячні нащадки вшанували пам’ять про визволителів краю та про 2 777 земляків, які не повернулися з фронтів Великої Вітчизняної. До обелісків, встановлених на честь захисників, лягли вінки та квіти.

У Кам’янці мітинг, присвячений річниці звільнення району від німецько-румунської окупації, відбувся на Меморіалі Слави. Величезне значення цієї дати, коли представники трудових колективів і громадськості схиляються перед безкомпромісною боротьбою підпільників, які протистояли загарбникам із серпня 1941-го до весни 1944-го, перед величним подвигом солдатів-визволителів і всіх тих, хто кував Перемогу, без втоми працюючи в тилу, відзначили глава місцевої держадміністрації Володимир Бичков, депутат міськрайради Маргарита Шкільнюк, голова районної Ради ветеранів Віктор Войков. Лейтмотивом промов стала думка про необхідність дбайливо зберігати пам’ять про подвиги батьків, дідів і прадідів. «Ми повинні зробити все можливе, щоб війна ніколи не повторилася. Для цього необхідно передавати правду про Велику Вітчизняну молодим поколінням. Тому що у правді – сила, – наголосив В. Бичков. – Саме знання історичної правди не залишить жодного шансу на те, що ідеї фашизму знову поширюватимуться у світі».

Свідченням того, що молоде покоління знає історію та шанує її творців, є активна участь школярів і студентів у меморіальних подіях, організованих у культосвітніх закладах і музеях Кам’янщини. З дотриманням карантинних обмежень був організований конкурс відеопроектів «Ми пам’ять дбайливо зберігаємо». Школярі створили відеоролики, в яких творчо осмислили історичні знання про Велику Вітчизняну, здобуті на уроках і під час пошукової роботи, під час спілкування з ветеранами та їхніми нащадками. Кращим журі визнало роботу учнів Кам’янської СШ № 1, присвячену долі льотчика Семена Хархалупа, загиблого в повітряному бою над рідним селом – Костянтинівкою.

Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.