Рушійна сила для подолання проблем

Бендерській громадській організації «Товариство сліпих Придністров’я» виповнилося 23 роки. Упродовж цього часу товариству вдалося допомогти в розв’язанні актуальних проблем багатьом людям із вадами зору, зробити їхнє життя трохи легшим, допомогти їм соціалізуватися в суспільстві.

Організація «Товариство сліпих Придністров’я» була заснована 30 березня 1999 року. Відтоді, за більш ніж два десятки років, громадські діячі зробили чимало добрих і потрібних справ, які формують у суспільстві розуміння актуальних проблем, а сама організація як своєрідна рушійна сила сприяє реальному захисту і підтримці людини.

Головною метою товариства було і залишається донині – надання соціальної та матеріальної допомоги людям із вадами зору, їх медичної та трудової реабілітації. «Якщо говорити про роки, які передували пандемії, організація одержала значну гуманітарну та благодійну допомогу, зокрема з забезпечення людей одягом і взуттям, продуктами харчування, навіть грошовими коштами – все це розподілялося в організації за списками, нікого не оминули», – розповів голова організації товариства сліпих Віктор Нікіта.

На сьогодні членами бендерського товариства є близько 300 людей із вадами зору I, II і III груп.

Життя організації розділилося на два етапи – ДО пандемії та ПІСЛЯ. Багато запланованих проектів довелося зупинити через непросту фінансову ситуацію в республіці. Наприклад, у спеціальну програму було закладено кошти на облаштування звукових світлофорів. У Тирасполі вдалося встановити таких кілька штук. У Бендерах, на жаль, немає жодного. «У цьому плані, знову, відіграли негативну роль ковидні обмеження та брак коштів. У Бендерах немає жодного звукового світлофора, хоча питання поставлене багато років тому. Є певні плани та проекти, в яких вказано терміни встановлення цих світлофорів, але все пересувається, все переноситься», – наголосив Віктор Нікіта.

Відкладається розв’язання ще одного важливого та гострого питання – ремонт тротуару поблизу спеціалізованої школи для дітей із вадами зору. Проблема давня та наболіла й коли її вдасться вирішити – тепер уже не відомо. «Днями одержав листа, де сказано, що роботи заплановані на 2022 рік, але з огляду на фінансову ситуацію, переносяться на невизначений період. Там дуже проблемна ділянка: діти, які там навчають-ся, ходять до школи проїжджою частиною, там немає тротуару взагалі», – пояснив голова Бендерської організації товариства сліпих Придністров’я Віктор Нікіта.

Загострюється питання і на ринку праці – люди з вадами зору продовжують працювати на бендерському заводі «Маяк», проте попит на продукцію знижується, а конкуренція зростає. «На підприємстві немає жодних заборгованостей ні перед працівниками, ні перед державою, ні перед комерційними структурами. На цьому етапі ми можемо виробляти в будь-який час прищіпку для білизни, дворову мітелку, замочки для швидкозшивачів, але, на жаль, попит на таку продукцію обмежений. Завозиться на ринок дуже багато аналогічної продукції з країн СНД, Німеччини, Польщі, Туреччини, Китаю, і, звісно, конкурувати з ними ми не можемо. Хоча завдання стоїть – і Уряд про це говорить, і підприємницьке суспільство націлює на те, що треба підтримати місцевого виробника, до того ж, це специфічне підприємство. Звичайно, конкурувати з потужними організаціями, на яких використовують не лише ручну працю, а й обладнання, звісно, тяжко. Крім того, зараз не можна щось прогнозувати через ситуацію в Україні», – розповів Віктор Нікіта.

Однак громадська організація не впадає у відчай і продовжує боротися за свої права наскільки це можливо. Причому, завдяки Віктору Нікіті, відстоюють права людей з вадами зору не тільки з Бендер, а й усієї республіки, оскільки Віктор Георгійович очолює і республіканське товариство. До речі, до організації Придністров’я входить близько тисячі осіб.

Голова організації зазначив, що має намір і надалі проводити активну роботу щодо поліпшення доступного середовища для людей з вадами зору. Проблем з інфраструктурою досить. У місті залишається багато незручних місць, не обладнаних для людей з вадами зору – це тротуари, переходи, зупинки. «Усі ці місця були нами відзначені в результаті моніторингу інфраструктури, який ми проводили неодноразово – в місцях компактного проживання інвалідів із зору і найбільш багатолюдні місця. Двори, які не обладнані, по вулиці Котовського, Кірова та на інших вулицях», – підсумував Віктор Нікіта.

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото ІА Новости Приднестровья.