Захист населення від соціальних ризиків

У Стратегії розвитку Придністровської Молдавської Республіки визначене одне з найважливіших завдань нашої соціально орієнтованої держави: забезпечення соціальної захищеності й підвищення рівня та якості життя громадян, особливо тих груп населення, які з огляду на вік, стан здоров’я або інші життєві обставини не можуть забезпечити собі гідні умови життя і потребують підтримки держави.

Міністерство соціального захисту та праці як виконавчий орган під керівництвом Уряду ПМР упроваджує ці завдання в життя. У відомстві наприкінці березня підбили підсумки роботи у 2021-му й намітили пріоритетні напрямки діяльності у 2022 році.

У розширеному засіданні звітної колегії взяли участь заступник Голови Уряду ПМР з питань правового регулювання та взаємодії з органами державної влади – керівник Апарату Уряду Станіслав Касап, заступник керівника Апарату Уряду Олексій Цуркан, Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов, заступник Прокурора Валерій Стародуб, керівники міністерств і відомств, держадміністрацій міст і районів, Єдиного державного фонду соціального страхування ПМР, директори центрів соціального страхування і соціального захисту міст і районів республіки, керівники підвідомчих установ, керівники оздоровниць.

З доповіддю про зроблене та завдання на наступний рік виступила міністр із соціального захисту та праці Олена Куліченко.

ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН ТА ОРГАНІЗАЦІЙ

Така робота перебуває на особливому контролі Мінсоцзахисту, до якого минулого року надійшло більш ніж 3 000 звернень від громадян та організацій Придністров’я. Йшлося про надбавки до пенсій, збільшення зарплат і допомог, труднощі з придбанням соціального житла. На сайті Мінсоцзахисту працює й інтернет-приймальня з рубрикою «Запитання-відповідь». Співробітники відомства розглянули майже 600 звернень громадян.

ПІДТРИМКА ПЕНСІОНЕРІВ ТА ДІТЕЙ

У Придністров’ї понад 95 тисяч осіб отримують пенсію за віком. Минулого року придністровські пенсії вдалося підвищити на 5 % з доплатою до 11 %. Нині мінімальний розмір пенсії становить 693 рублі. З метою підтримки материнства і дитинства з 1 травня 2021 року збільшили період виплати допомоги по догляду за дитиною – з півтора до двох років. Цю законодавчу ініціативу Президента підтримали депутати Верховної Ради.

«Проведена злагоджена робота разом із депутатським корпусом. Без підтримки народних обранців ми не змогли б упровадити в життя законодавчі акти. Дякую депутатам Верховної Ради за спільну роботу з супроводу соціально значущих ініціатив», – зазначила міністр із соціального захисту та праці Олена Куліченко.

ЗАХОДИ ПІДТРИМКИ В ПЕРІОД ПАНДЕМІЇ

У 2021 році в Придністров’ї продовжили підтримку громадянам і підприємствам у зв’язку з дією заходів запобігання й поширення коронавірусу. Своєчасно надавалися послуги з соціальної допомоги. Олена Куліченко повідомила, що індивідуальні підприємці, які вимушені були тимчасово зупинити роботу, одержували грошову компенсацію – 1 647 рублів на місяць. Організаціям, які зупинили діяльність у період карантину, були відшкодовані витрати з оплати простою.

СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА

За словами міністра, минулого року була продовжена соціальна підтримка пільгових категорій громадян, зокрема надавалися пільги на житлово-комунальні послуги, проїзд, отримання ліків, інвалідних колясок, протезно-ортопедичних виробів, на медичне обслуговування.

Набули чинності зміни законодавства, завдяки яким сім’ї з неповнолітніми дітьми, що перебувають на утриманні інваліда I групи по зору, можуть мати 100-відсоткову знижку на оплату житла і комунальних послуг. Завдяки вдосконаленню закону «Про соціальний захист ветеранів війни», з початку минулого року інвалідам-захисникам і афганцям компенсують витрати на ремонт автомобіля, придбаного на пільгових умовах. З 1 січня 2021 року пенсіонери без групи інвалідності мають право на безкоштовне забезпечення протезно-ортопедичними виробами та інвалідними кріслами-колясками.

У рамках держпрограми «Рівні можливості» тривала робота зі створення доступного середовища: встановлені пандуси в багатьох соціальних і освітніх установах. Міністр із соціального захисту та праці поінформувала, що у 2021 році 35 інвалідів одержали коляски з електроприводом.

Олена Куліченко також зазначила, що минулого року були розширені категорії одержувачів субсидій на придбання житла. Завдяки державній програмі, минулого року власниками житла стали 106 молодих сімей.

ПРИДБАННЯ ЖИТЛА ДЛЯ ДІТЕЙ-СИРІТ

На звітній колегії Міністерства з соціального захисту та праці особливу увагу приділили підтримці дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. Вони змогли відпочити влітку в дитячих оздоровчих таборах. У чергу на придбання житла для цієї пільгової категорії в минулому році були додані 180 осіб.

За чинною державною програмою у 2021 році на придбання житла дітям-сиротам було виділено 8 млн 234 тис. рублів, закуплено 39 квартир. Свого житла нині чекають 1188 дітей-сиріт.

О. Куліченко зазначила, що Мінсоцзахисту й надалі продовжить покращувати матеріальне становище пільгових категорій громадян, удосконалювати заходи соціальної підтримки для дітей-сиріт, інвалідів та ветеранів.

Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото: IA «Новости Приднестровья».