Спортивна гордість РЕСПУБЛІКИ

ФК «Шериф» 4 квітня відзначив свій 25-річний ювілей.

Клубу «Шериф» належать рекорди за кількістю перемог, зокрема в чемпіонаті Молдавії – 19 титулів, у Кубку Молдавії – 10 перемог та у Суперкубку країни – 7 титулів.

Столичний футбольний колектив вісім разів у своїй історії вигравав «дубль» (перемоги в чемпіонаті та кубку протягом одного сезону). Крім того, «Шериф» є єдиною командою в Молдавії, яка виграла Кубок Співдружності (2 перемоги) і брала участь у груповій стадії Ліги чемпіонів та Ліги Європи (4 рази).

Початок переможних традицій

Дебют команди «Тирас», заявленої для участі в дивізіоні «Б» першості Молдавії з футболу, відбувся в 1996 році. Перед початком другого туру генеральним спонсором команди стала фірма «Шериф». 4 квітня 1997-го був створений спортивний клуб з однойменною назвою, який очолив президент фірми Віктор Гушан.

Перед командою стояло завдання – вихід у Національний дивізіон чемпіонату Молдавії з футболу. Для здійснення задуманого на посаду головного тренера керівництво команди запросило Ахмеда Алескерова – досвідченого наставника, який працював із клубами вищої ліги радянського футболу. В результаті команда «Шериф» випередила решту команд дивізіону «А» і вийшла в Національний дивізіон Молдавії.

Після Ахмеда Алескерова команду очолив білоруський тренер Сергій Боровський. З ним футбольний клуб 27 травня 1999 року виграв свій перший футбольний трофей – Кубок Молдавії. Це дало йому право на участь у європейських кубкових футбольних змаганнях, а саме – стартувати в Кубку кубків. Нашим суперником стала чеська «Сигма» з міста Оломоуц. Вдома тираспольчани зіграли з результатом 1:1, а в Чехії матч закінчився з нічийним рахунком – 0:0. Завдяки голу, забитому в Тирасполі, у наступне коло змагань пройшли чехи. Наступного сезону в чемпіонаті Молдавії наші футболісти під керівництвом Івана Данильянца посіли друге місце.

У сезоні 2000-2001 років тираспольський клуб на чолі з головним тренером Володимиром Земляним зробив «золотий дубль», вигравши чемпіонат і Кубок Молдавії. Володимир Земляний розповів нашому кореспонденту, що для республіки й міста це було справжнім святом. «Я вдячний долі, що мені довелося працювати з командою «Шериф». Дуже радію тому, що в Тирасполі є такий чудовий спорткомплекс і футбольна база, побудовані на рідній землі. Приємно, що генеральним директором команди є Важа Тархнішвілі, який був гравцем команди за часів мого перебування в клубі. Часто з ним спілкуємося, згадуємо наші футбольні перемоги», – розповів футбольний фахівець.

Спорткомплекс ФК «Шериф»–  запорука успіхів команди

З моменту свого заснування команда проводила домашні матчі на міському стадіоні Тирасполя, побудованому ще за часів СРСР. 1 серпня 2000 року в західному мікрорайоні столиці Придністров’я розпочалося будівництво спортивного комплексу «Шериф», який за планами керівництва фірми мав би стати базою розвитку професійного футболу в регіоні. Через два роки, в червні 2002-го, була введена в експлуатацію головна арена.

До складу комплексу входять головна арена, мала спортивна арена, критий футбольний манеж, вісім тренувальних полів та 50-метровий плавальний басейн. Територія спортивного комплексу займає площу понад 65 га.

Директором СК ФК «Шериф» є Петро Лялюк, який протягом довгих років працює на благо становлення та процвітання футболу в нашій республіці, робить усе можливе для розвитку гри мільйонів у Тирасполі.

«Шериф» – двічі тріумфатор Кубку Співдружності

У 2003 році тираспольський клуб став першим володарем цього трофею після київського «Динамо» та московського «Спартака», які до цього розігрували Кубок виключно між собою.

«Шериф» у півфіналі турніру переміг московський «Локомотив» із рахунком 1:0. Єдиний гол забив нападник команди з Тирасполя Крістіан Тудор. У фіналі драматичного матчу придністровці обіграли латвійський «Сконто» (2:1). Переможний гол на 90-й хвилині забив Іван Тестіміцану.

За словами генерального директора ФК «Шериф» Важі Тархнішвілі, який тоді був капітаном столичного колективу, перемога в турнірі подарувала неперевершені емоції. «Це не передати словами. Клуб завжди ставив перед собою найвищі цілі. Ніхто не думав, що станемо першими в турнірі, який вигравали лише великі клуби, зокрема київське «Динамо» і московський «Спартак». Перемога в матчі з ризьким «Сконто», можу точно сказати, була історичною. Ми всі раділи, як діти. Вдома нас зустріли як національних героїв. Вечір у Палаці Республіки був дуже теплим. Склалося враження, що все Придністров’я вмістилося в цій залі», – сказав легендарний футболіст тираспольчан.

У 2009 році під керівництвом Леоніда Кучука наша команда виграла Кубок Співдружності вдруге, проте на той час турнір остаточно втратив престиж, його рівень сильно знизився. Та перемога була примітною лише тим, що всі матчі плей-офф, включаючи фінал, гравці придністровського колективу вигравали в серії пенальті.

Вперше  у груповому етапі єврокубків

У вересні 2009 року «Шериф» уперше в історії придністровського футболу пробився до групового етапу Ліги Європи, де зіграв з кращими клубами Туреччини, Голландії та Румунії. Матч «Шериф» – «Фенербахче» зібрав аншлаг на трибунах СК «Шериф». Уперше на футбольний газон Придністров’я ступила нога чемпіона світу та одного з найвідоміших бразильців у світі – Роберто Карлоса.

Жовтень 2009-го увійшов в історію придністровського футболу перемогою, коли в рамках матчу Ліги Європи в Тирасполі з рахунком 2:0 обіграли команду «Твенте» – лідера голландського чемпіонату. Нідерландці під керівництвом колишнього головного тренера збірної Англії Стіва Макларена нічого не змогли протиставити команді Тирасполя. «Шериф» до останнього туру зберігав шанси на вихід із групи, проте поразка у Стамбулі на полі «Фенербахче» залишила тираспольську команду поза межами турніру.

Столичний футбольний колектив з 2004 по 2010 рік очолював білоруський фахівець Леонід Кучук. За цей час він не лише неодноразово вигравав із «Шерифом» чемпіонське звання, але й не раз ставав володарем Кубка та Суперкубка Молдавії. Єдине, чого не вдалося досягти абсолютному рекордсмену впродовж перебування на посаді кермового тираспольчан, то це виходу до групи ЛЧ.

Леонід Станіславович в інтерв’ю прес-службі ФК «Шериф» розповів, що робота в придністровському клубі стала поштовхом у його становленні як тренера:

«Хочу сказати добрі слова на адресу «Шерифа». З ним я пройшов фактично сім сезонів, відпрацювавши від дзвінка до дзвінка. Як і в будь-якій роботі, бувало всяко, але я завжди був і буду вдячний «Шерифу» за проведений тут час, його я завжди згадуватиму. Саме тому з тираспольським клубом мене й досі багато чого поєднує. Дуже близько зв’язує. Я часто спілкуюся з генеральним директором «Шерифа» Важею Тархнішвілі, з яким у нас близькі стосунки. Якщо комусь одному важко, ми телефонуємо і розмовляємо на теми футболу. Тархнішвілі – колишній капітан моєї команди й людина, до якої я ставлюся з великою повагою».

Iсторичний сезон 2021 – 2022

Нагадаємо, що нинішнього сезону тираспольський футбольний клуб «Шериф» уперше у своїй історії пробився до групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА, де посів третє місце, набрав 7 очок і здобув дві перемоги: над українським «Шахтарем» та мадридським «Реалом».

Важа Тархнішвілі в інтерв’ю інтернет-ресурсу https://fanday.net/ розповів про складові європейського успіху придністровського колективу: «Коли в тебе є ціль чи мрія, і ти йдеш до неї, а потім досягаєш – це велике щастя. У мене є книга видатного радянського та українського тренера Валерія Лобановського, де він каже, що спершу треба помріяти, а потім іти до цієї мрії. Слова великого Лобановського стали для мене девізом життя. Його київське «Динамо» – це досконалість. Завдяки наполегливій праці ми здійснили мрію всіх уболівальників Придністров’я. Це результат багаторічної праці тренерів, футболістів, технічного персоналу команди».

Генеральний менеджер ФК «Шериф» Важа Едуардович підкреслив, що на жаль, як футболісту йому не вдалося зіграти в Лізі чемпіонів за тираспольчан. За його словами, успішний виступ у єврокубках є досягненням для нього як директора: «Це честь, гордість і дуже велика відповідальність для мене працювати на цій посаді, тому що футбольний клуб «Шериф» – це клуб із традиціями, амбіціями, це клуб із духом переможця».

Керівництво Придністров’я наприкінці минулого року відзначило грандіозний успіх ФК «Шериф» державними нагородами. Спортивний клуб «Шериф» удостоєний ордена Пошани. В указі Президента ПМР Вадима Красносельського зазначається, що нагороду присвоєно за розвиток футболу, підготовку спортсменів, які досягли гідних спортивних висот, та з нагоди 25-річчя ЗАТ «Спортивний клуб «Шериф».

Директор ЗАТ «Спортивний клуб «Шериф» Важа Тархнішвілі удостоєний ордена «За заслуги» ІІ ступеня, головний тренер ФК «Шериф» Юрій Вернидуб – ордена Дружби. Низку гравців «Шерифа» відзначили орденами Пошани та медалями «За трудову доблесть.

«Робота, робота і ще раз робота… У суботу та неділю, коли з’являється час, я сиджу та дивлюся чемпіонати Колумбії та Перу. Дивлюся все, що тільки можна. Коли ми маємо проблемну позицію, намагаюся звернути увагу на певного гравця. Сподобався? Шукаємо зв’язки та виходимо на футболіста. Тим більше, що я маю досить знайомих: бразильців, колумбійців, панамців», – розповів генеральний директор ФК «Шериф».

Він також розповів про важливість адаптації легіонерів у складі тираспольської команди: «У нашому клубі працюють люди, які відповідають за це. Наприклад, у когось дружина вагітна, або дитині треба до лікаря. Умовно кажучи, помічники беруть машину й везуть, куди треба. Тобто в побуті це максимальна підтримка. Адаптація на полі? У нас не так багато часу. Потрібно вміти швидко влитися в колектив – хтось витримує, а хтось – ні».

Вихованець ФК «Шериф»  у тренерському складі команди

Сергій Пащенко – класичний представник футбольної династії. Починав грати у футбол за настійною вимогою батька, грав зі своїм братом, тепер сам виховує футболіста. Нині Сергій працює там, де розпочинав кар’єру – у ФК «Шериф». Між Академією футболу і тренерським штабом жовто-чорних – роки воротарської кар’єри. Володар Кубка чемпіонів Співдружності, багаторазовий чемпіон Молдавії, тричі він ставав найкращим голкіпером країни. Провів 20 матчів у складі збірної. Майстер спорту Придністров’я встиг пограти ще у російському чемпіонаті (ФК «Аланія», ФК «Газовик») та в іранській першості (ФК «Малаван»).

Сергій розповів про важливу роль ФК «Шериф» у його футбольній кар’єрі:

«Я тут починав ще дитиною. Цей клуб для мене завжди залишатиметься рідним. Він дав мені все: кар’єрне зростання починалося тут. У «Шерифі» з мене зробили футболіста. Не забувайте, що це клуб з великими традиціями. Навіть, незважаючи на те, що йому всього 25 років, його знають за кордоном. Я завжди буду вдячний усім тренерам, які мене виховали», – сказав тренер воротарів ФК «Шериф».

Член тренерського штабу столичного колективу розповів, що трохи переживав з того, як складатиметься його подальше життя після закінчення футбольної кар’єри. «Я був упевнений, що залишусь у футболі. За цю можливість я вдячний керівництву ФК «Шериф». Тут мені дали можливість проявити себе. Тепер моє завдання – виправдати цю довіру вже у статусі тренера воротарів».

Плани на майбутнє

Важа Тархнішвілі розповів, що керівництво, тренерський штаб, футболісти цінують підтримку придністровських уболівальників. «Велика їм подяка за активне відвідування нашої рідної спортивної арени під час проведення футбольних матчів. Ми й надалі плануємо покращувати переможні традиції футбольного клубу «Шериф». Цілі в нас завжди були й будуть однаково максимальні. Говорити гарні слова – це одне, краще ж добре виконувати свою справу. Ми повинні постійно прогресувати, тому працюватимемо в цьому напрямку», – сказав генеральний директор.

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото з офіційного сайту ФК «Шериф».