Заради життя і здоров’я

Починаючи з 1950 року, світова спільнота 7 квітня відзначає День здоров’я. Щоразу подія присвячується глобальним проблемам, поставленим перед охороною здоров’я планети й відбувається під різними девізами.

Нинішнього року Всесвітня організація охорони здоров’я закликала громадськість поширювати інформацію про те, що вона робить для захисту планети та свого здоров’я, для побудови благополучного суспільства: «Наша планета, наше здоров’я» і залучає до невідкладних дій для збереження здоров’я людини й навколишнього середовища. Усі заходи цього дня покликані дати людям розуміння того, як багато значить в їхньому житті здоров’я. Організації охорони здоров’я вирішують, що саме потрібно зробити, щоб здоров’я людей у всьому світі стало кращим.

У Всесвітній день здоров’я 2022 року, на тлі пандемії коронавірусу, натиску таких захворювань, як рак, астма і хвороби серця, ВООЗ звертає увагу світової спільноти на термінові дії, необхідні для захисту здоров’я людини й планети.

Невіддільною частиною цього дня є просвітницькі заходи: публічні лекції, семінари, конференції. У придністровських школах також проводиться день здоров’я. Школярі дуже чекають його, щоб взяти участь у спортивних змаганнях, попустувати й подихати свіжим повітрям. Школярі грають у волейбол, баскетбол, футбол та беруть участь в інших командних видах спорту. Групи підтримки також проявляють велику активність. Учителі зазначають, що з кожним роком охочих взяти участь у змаганнях стає все більше. На класних годинах проводять уроки здоров’я, учні самі розповідають про правильне харчування, про користь вітамінів і фізичних навантажень і про те, як важливо зберігати здоров’я з ранніх років.

Державна служба управління документацією та архівами ПМР на своєму сайті «Архіви Придністров’я» http://gsuda.gospmr.org/ пропонує відвідати присвячену Року охорони здоров’я в ПМР і Всесвітньому дню здоров’я віртуальну історико-документальну виставку «На варті життя і здоров’я». Метою цієї виставки є величезне бажання архівістів привернути увагу суспільства і держави до питань охорони здоров’я та популяризації історико-культурної спадщини.

В експозиції представлено понад 60 документів (з 1944-го по 2021 р.) із фондів Центрального державного архіву ПМР. Представляє інтерес всебічна державна турбота про відновлення охорони здоров’я в найкоротші терміни, про населення території, недавно звільненої від німецько-фашистських загарбників. Основу експозиції складають такі документи: перший протокол після звільнення Тирасполя від німецько-фашистських загарбників з першочерговими завданнями з охорони здоров’я; матеріали про збиток, заподіяний Тирасполю німецько-фашистськими окупантами за 1944 рік (дані по міськздраву). На виставці доступні для ознайомлення звіти відділу охорони здоров’я за 1946 рік; проект плану розгортання мережі охорони здоров’я по м. Тирасполь на 1947 рік та інші документи.

На виставці демонструються раціоналізаторські пропозиції тираспольчан-медиків, учасників Всеросійського товариства винахідників і раціоналізаторів. Вони свідчать про те, наскільки багатогранні й різноманітні інтереси фахівців-медиків, а також про спектр завдань, поставлених перед ними, починаючи від забезпечення населення щепленнями, від системи протималярійних заходів і закінчуючи організацією спортивних заходів, упровадженням здорового способу життя і будівництвом профілакторіїв для санітарно-курортного лікування населення.

Відвідувачі виставки можуть ознайомитися з епізодами документального фільму інтелектуально-виробничого центру (ІВЦ) «Тріо» до 20-річчя Міністерства охорони здоров’я ПМР (2011 р.).

Гостям сайту, історикам-дослідникам буде також цікаво розглянути фотографії з фондів ЦДА ПМР.

Колись середньовічний перський учений, філософ і лікар Авіценна головним скарбом життя назвав не завойовані землі, не багатства, які зберігаються в скринях. Головним скарбом життя він назвав здоров’я. Тому не відкладайте на завтра турботу про себе і приділяйте своєму здоров’ю увагу завжди – щодня.

Наталя СИНЯВСЬКА.
Фото: minzdrav.gospmr.org