Про лікування за межами республіки

У Придністров’ї набрала чинності держпрограма, яка передбачає безплатне лікування, консультацію або обстеження громадян за межами республіки (якщо це неможливо зробити в лікувально-профілактичних закладах на території нашої держави).

На допомогу можуть претендувати 12 категорій громадян: діти до 18 років; хворі, яким необхідна невідкладна медична допомога або ендопротезування колінного суглоба, а також пацієнти нейрохірургічного профілю з пухлинними утвореннями головного і спинного мозку, патологіями судин головного і спинного мозку, які за результатами магнітно-резонансної томографії потребують хірургічних втручань тощо.

Програма поширюється на громадян з онкологією, яким потрібна променева терапія (при раку щитоподібної залози – радіотерапія) і хірургічне втручання.

Держава допомагає також особам віком до 18 років, які мають травму і потребують медичної реабілітації за показаннями протягом двох років після настання повноліття.

На допомогу можуть розраховувати пацієнти з гострим коронарним синдромом, які потребують ендоваскулярного і хірургічного лікування.

У 2021 році перелік розширився на три нові категорії: громадяни Придністров’я, які мають медичні показання для лікування безпліддя шляхом здійснення процедури екстракорпорального запліднення; хворі на ехінококоз з ураженням опорно-рухового апарату будь-якої стадії захворювання, які потребують хірургічного лікування, а також громадяни, яким необхідна ургентна або планова заміна електрокардіостимулятора.

У лютому 2022 року до програми увійшов ще один пункт: надання медичної допомоги учасникам бойових дій із захисту Придністровської Молдавської Республіки, учасникам бойових дій у локальних війнах і збройних конфліктах на території інших держав, які є інвалідами I, II, III груп загального захворювання і потребують ендопротезування колінного суглоба.

Щоб претендувати на безплатне лікування за кордоном, необхідно звернутися до лікаря за місцем лікування (проживання). За медичними показаннями пацієнта направлять на консультацію до головного позаштатного профільного фахівця відомства. Він надає письмове підтвердження про неможливість здійснення необхідного лікування або діагностики в лікувально-профілактичних установах республіки. На підставі цього документа республіканська комісія приймає рішення про направлення хворого за межі республіки, визначає конкретний іноземний медичний заклад, порядок оплати витрат тощо.

Детальніше про те, якими мають бути покрокові дії кожного пацієнта, можна ознайомитися на сайті Міністерство охорони здоров’я ПМР у розділі «Громадянам» (вкладка «Порядок надання медичної допомоги»).

Тільки чітке дотримання зазначеного порядку дасть можливість пацієнтам одержати медичну допомогу на безоплатній основі.

Ганна ЛАЗАРЕНКО.
Фото: minzdrav.gospmr.org