Трактор опануєш – легше поле здолаєш

Рибницький політехнічний технікум у рамках Республіканського фестивалю «У світі професій» провів черговий майстер-клас.

Заступник директора з виховної роботи Тетяна Семенцул розповіла, що заняття з удосконалення практичної майстерності проводилося для юнаків, які навчаються за спеціальністю «Майстер з ремонту та обслуговування машинно-тракторного парку». Також на цей майстер-клас були запрошені учні Рибницької СШ № 11. Керівництво технікуму приділяє велику увагу ознайомленню учнів випускних класів міста зі спеціальностями, які викладають у цьому навчальному закладі. Присутність школярів на різних заходах у політехнічному вже стала доброю традицією, завдяки якій багато вчорашніх випускників зробили свій вибір і нині вже стали його студентами.

Майстер-клас розпочався з того, що у двір виробничої бази вивели трактор, студенти третього курсу під пильним наглядом викладачів – майстрів виробничого навчання Федора Гангана і Михайла Кожухаря – продемонстрували свої навички в поводженні з технікою.

Темою практичного заняття було технічне обслуговування сільськогосподарської техніки.

Студент Віктор розповів та практично показав, що необхідно зробити перш ніж приступити до експлуатації трактора. Крім зовнішнього огляду техніки та причіпного обладнання на наявність несправностей, він продемонстрував усі контрольні заходи: перевірив рівень масла та інших гідротехнічних рідин, наявність палива, виконав необхідні маніпуляції в кабіні, починаючи з контролю положення плуга і закінчуючи перевіркою ручного гальма й необхідного положення керівних важелів. Потім він запустив двигун. До речі, справа ця дуже гучна, тому присутніх школярів, а особливо школярок, попросили, щоб вони відійшли подалі й не лякалися. Однак навіть попередження не допомогло, тому що від несподівано громового і різкого звуку учні затулювали вуха руками й сміялися.

Тільки-но трактор завівся, хлопець вправно сів за кермо і продемонстрував підняття навісного плуга, рух заднім ходом, а також маневрування, роботу гальм і заїзд у бокс.

Ще один студент Ігор продемонстрував рівень технічних знань і навички керування на прикладі використання іншої моделі трактора, який називається «Володимирівець» і має набагато менші розміри. Перед початком роботи він проконтролював рівень масла в картері двигуна, перевірив рівень палива в баку та зробив інші перевірочні маніпуляції. Виявилося, що запуск цього трактора здійснюється за допомогою стартера, тому потребує набагато менше підготовчих дій. Робота двигуна не така шумна. Учень також продемонстрував навички водіння: рух змійкою та паркування трактора.

По завершенні майстер-класу Тетяна Семенцул поцікавилася у школярів їхніми враженнями, а щоб розрядити обстановку, запросила охочих продемонструвати свою фізичну підготовку і взяти участь у піднятті 16-кілограмової гирі. Хлопці спершу боязко і сором’язливо пробували підіймати снаряд, та коли до цього приєдналися дівчата, справа пішла веселіше і кількість охочих збільшилася. Потім кілька вправ з гирями продемонстрував один зі студентів технікуму.

Ось на такій «спортивній» ноті закінчився профорієнтаційний захід. Заступник директора технікуму з виховної роботи запросила школярів відвідати й інші заходи, що проводяться в начальному закладі, адже крім сільськогосподарського напрямку, тут навчають ще багатьом спеціальностям, які мають підвищений попит як у Придністров’ї, так і за кордоном.

Дмитро ВЛАДОВ.
Фото автора.