Обери свою робітничу професію

Державний освітній заклад середньої професійної освіти «Тираспольський аграрно-технічний коледж ім. М. В. Фрунзе» надає широкий вибір робітничих професій та спеціальностей. Незабаром учні шкіл складуть випускні іспити, а отже, саме час задуматися над тим, що робити далі.

Попри модернізацію всіх процесів навколо нас, у галузі сільського господарства завжди будуть потрібні працівники. Від якості їхньої підготовки залежить рівень життя населення та економічне становище республіки. Саме державні програми активно підтримують популяризацію аграрних професій, оскільки цей напрямок є одним із найбільш стабільних щодо надання робочих місць. Інформацію про спеціальності розміщують у соціальних мережах. Для залучення абітурієнтів монтують цікаві відеоролики. Вони дають вичерпні відповіді на головне запитання: де я можу реалізувати здобуті знання?

Виявляється, що в Тираспольському аграрному технічному коледжі навчання здійснюється на бюджетній та договірній основах. Кожен охочий може опанувати професії агронома, технолога, техніка, техніка-механіка, ветеринарного фельдшера.

Керівництво йде в ногу з часом. Зовсім недавно виникла нова спеціальність «Мехатроніка», і вже цього року відбудеться перший випуск фахівців. За словами директора закладу В. Бадюла, це справжня інновація в галузі сільського господарства. На відміну від рядового механіка, цей фахівець повинен бути обізнаним і вміти професійно поводитися з насиченими електронікою системами. Володимир Георгійович зазначає: «Коли молодь знайомиться з майбутньою професією, то відразу зацікавлюється нею. Саме тому ми не стоїмо на місці, а впроваджуємо все більше сучасних підходів у систему навчання».

Навчальний заклад пропонує й деякі додаткові робітничі професії: тракторист-машиніст, водій автомобіля категорій «В», «С» і «С1», квітникар-декоратор, садівник.

Учні коледжу активно залучаються до участі в республіканських фестивалях, щоб випробувати свої здібності. На одному з таких заходів, оголошеному 1 березня з ініціативи Уряду для профорієнтації школярів, студентка 3-го курсу Аліна Проданова у відеоролику «У світі професій» розповіла про спеціальність «Технологія виробництва та перероблення сільськогосподарської продукції». Фестиваль триватиме до 20 травня.

У соціальних мережах можна ознайомитися з життям коледжу. Наприклад, випускників 9-х і 11-х класів ТАТК імені М. В. Фрунзе 5 квітня запросили взяти участь у круглому столі за участю представників Міністерства сільського господарства та природних ресурсів ПМР і великих сільськогосподарських підприємств республіки. Захід відбувся в онлайн і офлайн-форматі.

Таким чином, коледж відвідали 87 школярів. Вони успішно скористалися можливістю вести дискусію з фахівцями, почули відповіді на запитання, які їх цікавлять, і дізналися про поточну затребуваність спеціальностей на ринку праці. Щороку великий попит мають напрямки механізація та ветеринарія.

Цей заклад надає можливість безплатного навчання за дуальною системою з обов’язковим відпрацюванням на підприємстві. Час для цього надається найзручніший – вечірній, без відриву від виробництва. Договори про співпрацю на ниві навчання та практики підписані також з ТОВ «Агрикол ППК», «ЄвроРостАгро», СФГ та багатьма іншими.

Для комбінату хлібопродуктів навчальний заклад готує окремих фахівців. Дилери компанії ТОВ «Агролегион» під час підготовки трактористів і комбайнерів знайомлять студентів з усіма видами сучасної техніки, привезеної в Придністров’я.

По закінченні коледжу всі випускники забезпечуються робочими місцями й навіть можуть підвищити свій професійний рівень у ПДУ ім. Т. Г. Шевченка за профілем відповідної диплому спеціальності без складання ЄДІ.

У галузі сільського господарства немає непопулярних професій. До того ж останнім часом заробітна плата в цій царині значно збільшилася.

Дізнатися про робітничі професії більше ви зможете на офіційному сайті навчальної установи http://tatk-frunze.ucoz.ru/.

Марина СОВА.
Фото: tatk-frunze.ucoz.ru