Професія в кадрі

У Придністров’ї 1 березня стартував I Республіканський фестиваль «У світі професій». Це проект, ініційований Урядом з метою профорієнтації школярів. Його організатор – Міністерство просвіти.

У програмі свята професій – конкурси для школярів і студентів, дні відкритих дверей та екскурсії на підприємства, майстер-класи, тренінги, уроки профорієнтації, практичні семінари, сюжетні рольові ігри, круглі столи та зустрічі молоді з представниками різних професій. У ході заходів видаватимуться проспекти та буклети, виготовлятимуться відеоролики й різні презентації. Увінчає фестиваль урочиста церемонія підбиття його підсумків, яка відбудеться 20 травня в Катерининському парку столиці.

У рамках фестивалю вже проведені майстер-класи в різних організаціях професійної освіти республіки. Наша газета про деякі з них писала. У цьому ж повідомленні розмова про конкурс фотографій «Професія в кадрі». У Положенні про Республіканський конкурс профорієнтаційних фотографій «Професія в кадрі» його основні цілі та завдання, визначені таким чином:

– підвищення рівня профорієнтаційної роботи в організаціях освіти;

– розширення знань учнів про світ професій;

– створення умов для професійного самовизначення учнів;

– поширення інформації про найцікавіші події та факти в професії, свідками яких стали автори конкурсних робіт;

– розвиток творчих здібностей учнів.

Фотоконкурс проводиться за п’ятьма номінаціями:

– «Натхненні професією» – у цій номінації показані знімки з нестандартним підходом до своєї майбутньої професії;

– «Будні моєї професії» – в ній беруть участь фотографії, які найточніше показують поле діяльності з обраної робітничої професії чи спеціальності;

– «На жартівливій хвилі» – ці фотографії відбили курйозні, смішні моменти професійної діяльності;

– «Стріт-фотографія» – на цих знімках професія зображена у громадському місці: на вулиці, в парку, в транспорті, на стадіоні або на пляжі;

– «З історії організації освіти» – у номінації представлені фотографії робочих моментів про те, як раніше проводились практичні заняття в організаціях профосвіти (лабораторні та практичні роботи, практика чи стажування).

У конкурсі беруть участь 164 роботи. Їхні автори – школярі, студенти коледжів, технікумів і вищих навчальних закладів. Майстерність молодих фотографів оцінює компетентне журі, у складі якого фотохудожники, фахівці телебачення та друкованої преси. На знімках учасників – люди різних професій: від дизайнерів та агрономів до лікарів і пожежників. Фотографії зроблені будь-якою наявною технікою – від професійних фотокамер до поширених смартфонів.

На запитання «Як ви оцінюєте загальний ракурс конкурсу та кут зору конкретних його учасників» член журі, кореспондент газети «Придністров’я» Андрій Павленко зазначив: «Добре, що наші учасники ставляться до своєї майбутньої роботи, до життя зі здоровим почуттям гумору. Не все потрібно сприймати серйозно». Його підтримала інший представник журі Марина Жукова: «Ось робота Віктора Задоя з Промислово-будівельного технікуму. Вона прекрасно ілюструє їхню реальну професію. На цьому знімку – кадри в майстерні, триває робочий процес. Цікава постановка композиції та в цілому фото чудово відповідає вимогам конкурсу «Професія в кадрі».

Студентка Бендерського торгово-технологічного технікуму Антоніна Танасогло дізналася про запланований конкурс і, не вагаючись, вирішила взяти участь. Поставила перед собою завдання: чітко представити серйозну професію модельєра несерйозними засобами. «Мені допомагала вся наша група, – розповіла нам Антоніна. – Ми зробили нашій одногрупниці зачіску і почали вставляти в кучері немислимі там речі: спиці, ручки, пензлики, котушки з нитками, навіть ножиці. В аудиторії стояла дуже весела і творча атмосфера. Найважче було нашій фотомоделі, адже вона мала б залишатися дуже серйозною, щоб вдіти нитку в голку».

Вдалих, добротних робіт на фотоконкурс було представлено досить багато. Практично в кожній установі, яка брала участь у ньому, знайшлися свої доморощені таланти, тому журі було нелегко визначити кращого з кращих. Та все ж, після тривалих дискусій, переможців та призерів визначили. Однак передчасно ми їх не називатимемо. Результати опублікують не пізніше 8 квітня на сайті Міністерства просвіти ПМР. Нагородження дипломами, грамотами та пам’ятними призами, презентації та підсумковий концерт відбудуться на урочистій церемонії 20 травня 2022 року.

Олександр ПЕТРЕНКО.
Фото: minpros.info