Робота бізнесу в умовах кризи

Роль малого та середнього бізнесу за останні десятиліття значно зросла, адже саме на таких підприємствах створюється більша частина споживчих товарів.

Від того, наскільки ефективно вони використовують свої ресурси, як упроваджується сучасна техніка і прогресивні технології, яку випускають продукцію за рівнем якості та конкурентоспроможності залежить у цілому обсяг нашого національного багатства й ефективність економіки. Однак малий бізнес, маючи нині широкі можливості, підтримку держави, впроваджуючи новітні технології продовжує стикатися з низкою проблем.

Останні два роки були пов’язані з труднощами пандемійного періоду, а тепер виникли нові, обумовлені іншою ситуацією навколо республіки.

Раніше представники малого бізнесу багато товарів везли з України. Нині торговельні зв’язки порушилися. Товари доставляють із Росії та Білорусії, але змінилася логістика. Шлях став довший – через Європу, отже, постачання товарів подорожчало, тому що довезти їх до місця непросто. Наприклад, якщо для більшості підприємців була одна транзитна країна – Україна, то нині їх сім, і транзитні документи оформляти треба в кожній із них. Отже на більшість товарів ціна піднялася в три рази. Якщо раніше доставка товарів коштувала одну тисячу євро, то тепер – три. Шампунь подорожчав на 20–30 рублів, барвники для волосся – на 15 рублів. У магазинах косметики кажуть, що поки попит є. Російські товари в Придністров’ї знають, люблять, тому їх і надалі привозитимуть. Що стосується європейської косметики, то подорожчала вона незначно (на 5 %).

На каву, чай, какао ціни не підвищуватимуть, а от солодощі подорожчали.

Про підтримку малого бізнесу в черговий раз вели розмову в Уряді. Наприклад, йшлося про субсидування вартості оренди. Ситуацію в кожній фірмі вирішили розглядати індивідуально. Для цього створена спеціальна антикризова комісія.

Таким чином, очевидним є той факт, що вплив і значення малого бізнесу для економіки Придністров’я на сучасному етапі зросли багаторазово, а отже, його подальший стабільний розвиток має стати одним із найважливіших державних пріоритетів.

Анастасія КАСИМ.
Фото ozmo.ru