Податкова продовжує роз’яснювати

З метою надання посильної інформаційно-консультативної підтримки придністровським платникам податків, а також побудови партнерських відносин із бізнес-спільнотою республіки Державна податкова служба Міністерства фінансів ПМР 25 березня 2022 року провела в режимі Zoom-конференції черговий єдиний спільний семінар з питань застосування податкового та іншого, в межах компетенції податкових органів, законодавства республіки. Його учасниками стали громадяни всіх міст і районів Придністров’я.

У рамках цього семінару співробітники територіальних податкових інспекцій ознайомили всіх охочих зі змінами, які були внесені до чинного законодавства та набрали чинності з 1 січня 2022 року. Йшлося й про порушення чинного законодавства в I кварталі нинішнього року, які найчастіше зустрічаються з боку платників податків.

Крім того, були надані відповіді на запитання, що стосуються порядку організації діяльності за спрощеною системою оподаткування та надання податкових відрахувань у рамках сплати податку на прибуток з фізичних осіб.

Зокрема, з 1 січня з усіх виплат на користь наставників, які передають практичні навички всім, хто навчається в системі дуальної освіти, єдиний соціальний податок нараховуватиметься за зниженою ставкою – 12 %. За тією ж ставкою він нараховуватиметься і для тих, хто закінчив навчання і влаштувався на роботу за здобутою спеціальністю, для них ця пільга діятиме впродовж одного року.

Щодо перероблення та реалізації продукції сільського господарства законодавці розширили перелік галузей, які потрапляють під чинний спеціальний податковий режим. Якщо раніше він стосувався тільки переробки зерна, насіння соняшнику, вовни, молока, м’яса та риби, то нині – продукції рослинництва, тваринництва і рибництва в цілому. Причому сума доходу, з якої обчислюється податок, для підприємця, який не залучає найманих працівників, складе 8 800 рублів. Крім цього податку, підлягають сплаті соціальні платежі та податок на прибуток на кожного із залучених працівників.

Спонсорські кошти організацій спорту, освіти та культури не оподатковуватимуться. Йдеться про призові виплати, надходження коштів та майна від спортивних федерацій, організаторів змагань і конкурсів, організацій, які займаються культурною та освітньою діяльністю. Досі ці доходи підлягали оподаткуванню. У результаті спортивній школі чи дитячій школі мистецтв доводилося вишукувати додаткові гроші на сплату податків, нарахованих на спонсорську допомогу.

Такі конференції проводяться Державною податковою службою на регулярній основі один раз на квартал. Заступник міністра, директор Державної податкової служби Міністерства фінансів ПМР Євген Кошелєв пояснив, що до участі в будь-якому заході можуть приєднатися всі охочі за посиланням, яке розміщується в день симпозіуму на офіційному сайті Мінфіну.

«Проведення таких семінарів, – підкреслив він, – завжди викликає інтерес з боку платників податків і має у них заслужену популярність, оскільки сприяє їм не тільки в ознайомленні з актуальними змінами в чинному законодавстві республіки в межах компетенції податкових органів, але і в доступі до інформації про найчастіші порушення в діяльності платників податків, а також у роз’ясненні незрозумілих питань. Завдяки цьому вдається запобігати вчиненню податкових правопорушень».

Павло ОСТАПЕНКО.
Фото: прес-служба Міністерства фінансів ПМР