Координаційна рада про гроші та економіку

Одним із питань чергового засідання Координаційної ради, створеної при Уряді ПМР, було обговорення виконання республіканського бюджету.

В. о. міністра фінансів Олена Рускевич розповіла, що всі ключові статті республіканського, місцевих бюджетів та Єдиного державного фонду соцстрахування закриті. До того ж, за підсумками березня, прибутки бюджету не знизилися.

Через складну зовнішньокономічну ситуацію не в повному обсязі надійшли кошти з єдиного митного платежу  – 6,5 млн рублів. Однак це вдалося компенсувати перевиконанням плану податкових доходів.

За підсумками березня, до прибутків республіканського бюджету поступили кошти в запланованому обсязі – близько 77,5 млн рублів.

Щодо зовнішньоекономічної діяльності придністровських підприємств.

Зовнішньополітична криза обумовила зниження експорту в нашій державі в березні на 20 % порівняно з лютим і на 14 % проти березня 2021-го.

Як зазначив на засіданні Координаційної ради віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, просів експорт металів, продуктів і товарів машинобудування. З огляду на факт інерції та залишкової сировини ці показники не повною мірою відображають можливі наслідки впливу кризи на роботу наших підприємств.

Позитивна динаміка спостерігається в легкій та хімічній промисловості, проте необхідно враховувати проблему майбутнього постачання сировини. Імпорт також скоротився і подорожчав. Негативну ситуацію посилює блокування роботи ММЗ та відсутність прогнозів щодо експорту електроенергії вже з травня. Доповідач додав, що за січень-лютий ціни на продовольство в середньому підвищилися на 3,4 %. Проте найближчим часом заміщення споживчих груп і зміна логістики постачання покажуть реальні прогнози.

Має місце скорочення експорту: металургійної продукції в березні на 16 % проти лютого, продовольчих товарів та сировини – на 22 % порівняно з 2021 роком та на 72 % при порівнянні до попереднього місяця. Постачання машинобудівної продукції скоротилося на 32 % при порівнянні з березнем минулого року.

Голова Уряду нагадав, що у зв’язку зі складною зовнішньоекономічною ситуацією, Уряд продовжує активну роботу над антикризовою програмою. У Верховній Раді на розгляді перебуває проект змін до бюджету, в якому Уряд пропонує дати можливість виконавчим органам влади надавати відстрочки зі сплати податків для експортних підприємств, а також надавати їм пільгові кредити на поповнення оборотних коштів, переважно на видачу зарплат працівникам.

«Урядом уже на початку березня вжито оперативних заходів щодо обмеження прийняття зобов’язань за програмами розвитку. У минулі роки велося багато дискусій щодо темпів збільшення зобов’язань. Ми проводили політику, спрямовану на те, щоб у нас збільшувалася частка бюджету розвитку в структурі видатків бюджету. Так воно й сталося. З одного боку, це дало можливість нашій державі розвиватися протягом попередніх 5 років, з іншого боку, у період кризи ми маємо хороший резерв для того, щоб знизити державні витрати та сконцентруватися на виплаті заробітних плат, пенсій, фінансування медикаментів, харчування та інших соціально захищених статей», – резюмував Олександр Мартинов.

Уляна БОНДАРЧУК.
Фото прес-служби Уряду.