Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперштабу при Президенті (з профілактики та запобігання розповсюдженню коронавірусу), констатували, що станом на 4 квітня носіями COVID-19 є 725 придністровців, 238 із них лікуються в спеціалізованих стаціонарах.

На 4 квітня в республіці функціонують чотири коронавірусні госпіпиталі, здатні одночасно прийняти 431 носія інфекції. Загальна завантаженість лікувальних закладів становить 55 %. У Слободзейському стаціонарі перебуває 174 пацієнти, у Рибницькому – 21, у Дубоссарському – 8. У Бендерській міській лікарні лікуються 35 хворих, які завершують курс і будуть найближчим часом виписані, після чого госпіталь згорнуть. У наявності залишаться 300 ліжко-місць у трьох лікувальних установах. Також припинить діяльність як інфекційний госпіталь стаціонар на базі Дубоссарської лікарні. Загалом коронавірусні лікарні залишаться лише у Слободзеї та Рибниці. При цьому Президент зауважив, що всі об’єкти мають бути готові відновити роботу у разі нової хвилі чи повернення зростання захворюваності.

Нині важко хворіють на ковід 42 особи, в реанімаційних відділеннях перебувають 12 з них, на штучній вентиляції легенів перебуває один хворий, у домашніх умовах лікуються 487 людей. У період з 28 березня по 3 квітня госпіталізація знадобилася 21 такому пацієнтові. Кількість інфікованих дітей становить 17 осіб (тижнем раніше хворіло 26 неповнолітніх).

Стосовно досліджень. Протягом тижня було перевірено 3 416 проб біоматеріалу громадян із підозрою на наявність інфекції (за весь час пандемії дослідили 492 759 проб). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився у 534 випадках. Середньодобова захворюваність становила 77 осіб (тижнем раніше – 121). Зниження цього показника спостерігається восьмий тиждень поспіль. Загалом у Придністров’ї за час пандемії зафіксовано 112 418 фактів інфікування COVID-19. Не справилися з хворобою 2 179 носіїв вірусу, тобто менше 2 % хворих, 109 611 осіб, або 97 % інфікованих – одужали. В умовах обов’язкової самоізоляції перебуває 421 придністровець.

Щодо вакцинації. За звітний період повністю вакцинувалися 146 людей. Усього в республіці від COVID-19 щеплено 143 608 осіб. Це 30,8 % всього населення республіки або 37,5 % дорослих громадян, допущених до вакцинації.

Про послаблення карантинних обмежень. Учасники наради ухвалили рішення щодо скасування більшості карантинних обмежень. Життя поступово повертається у допандемійне русло. Тепер на вході не будуть вимірювати температуру, обмежувати кількість громадян, які одночасно перебуватимуть у приміщенні, та дозволять займати місця у глядацьких залах на власний вибір.

У закладах громадського харчування знову можна збиратися необмеженими компаніями, а в установах та підприємствах проводити збори, наради, засідання. Дозволено проведення культурно-масових заходів, зокрема в закладах освіти за участю батьків і запрошених артистів та аніматорів. При цьому зберігається вимога носіння в громадських місцях (закритих приміщеннях та громадському транспорті) захисних масок.

Обов’язковим є проведення систематичних дезінфекційних заходів. Громадянам, що належать до групи підвищеного ризику інфікування і важкого перебігу хвороби, як і раніше, рекомендовано мінімізувати контакти, віддавши перевагу самоізоляції. Роботодавці збережуть практику організації робочого процесу для частини працівників у дистанційному режимі.

Аліса КОХАНОВА
Фото: novostipmr.com