Заява про новий виток економічної блокади Придністров’я з боку Молдови

Зовнішньополітичне відомство Придністров’я повідомляє про те, що, скориставшись закриттям українською стороною кордону з Придністров’ям наприкінці лютого, сусідня Молдова за останній місяць активізувала використання адміністративно-бюрократичних бар’єрів та обмежень, навмисно створюючи напругу і перебої з імпортом соціально значущих товарів у Придністров’ї.

Молдова перешкоджає ввезенню для потреб республіки декількох партій лікарських препаратів, добрив, засобів захисту рослин, а також промислового обладнання для МДРЕС. Разом з цим періодично створюються штучні перепони в доставці сировини для виробництва харчових продуктів, складнощі з імпортом палива та обладнання.

Більше того, під абсолютно надуманим приводом Кишинів заблокував експортно-імпортну діяльність провідного придністровського ЗАТ «ММЗ», заборонивши з кінця лютого цього року постачання та транзит сировини для металургійного підприємства. Досі не повернули вилучений ще у грудні 2021 року вантаж заготовок номерних знаків, що заблокувало планову роботу механізму пункту реєстрації транспортних засобів (ПРТЗ), обмеживши право придністровських автомобілістів на свободу пересування.

Тиск РМ у торговельно-економічній галузі не вичерпується необґрунтованими обмеженнями на імпорт товарів. З 2019-го й по сьогодні зберігається ініційована РМ банківська блокада Придністров’я, викликана імперативною забороною молдавським комерційним банкам обслуговувати клієнтів з Придністров’я, відмовою в конвертації валют, неможливістю кореспондентських розрахунків банків ПМР із зовнішнім світом і припиненням еквайрингу міжнародних банківських карт. Усі пропозиції Придністров’я і міжнародних експертів щодо нормалізації взаємодії в банківській галузі були відкинуті Кишиневом.

Постійний пошук рішень на рівні механізмів переговорного процесу, включаючи взаємодію з представником з політичних питань від РМ та іншими учасниками формату «5+2», на цей час не приніс результатів, що свідчить про наявність у молдовської сторони конкретних політичних установок, які не дозволяють використовувати дієздатні технічні рішення. Не дивно, що гучна публічна заява політичного представника РМ про нібито «вирішення» проблеми імпорту лікарських препаратів у Придністров’ї в результаті виявилася такою, що не відповідає дійсності.

Сукупність вищевказаних антидемократичних і недружніх обмежень свідчить про новий виток економічної блокади Придністров’я, розв’язаної молдовською стороною, що повністю суперечить озвученим керівництвом РМ милозвучним деклараціям про нібито прихильність до миру, спокою та соціально-гуманітарної стабільності.

Не може бути ніякої стабільності в умовах політично вмотивованого порушення прав громадян Придністров’я, які навмисно обмежуються Кишиневом у використанні ліків, харчових продуктів, які змушені втрачати зарплату через простої підприємств, обмежені у вільному пересуванні, відчувають інші труднощі, провоковані РМ.

Міністерство закордонних справ звертається до молдовської сторони з закликом негайно зняти всі обмеження в соціально-економічній галузі.

Поряд з цим звертаємося до інших міжнародних учасників формату «5+2» з закликом дати оцінку антигуманним деструктивним діям Молдови в умовах загальної логістичної та економічної кризи та активізувати зусилля для нівелювання штучно створюваних проблем, які грубо порушують права та інтереси людей.

Фото: mid.gospmr.org