Діяльність підприємств ЖКГ в умовах кризи

Складна зовнішньоекономічна обстановка змушує комунальників вносити суттєві корективи в план роботи на поточний рік. Про це йшлося на урядовому засіданні 31 березня.

Заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник розповів, що з січня всі служби розпочали роботу відповідно до заздалегідь затверджених планів. Проте непередбачувані обставини примушують економічне відомство в оперативному порядку вжити заходів щодо стабілізації ситуації.

ДУП «Водопостачання та водовідведення». На поточний рік у підприємство інвестували понад66 млн рублів. На ці кошти планувалося реконструювати зношені мережі та споруди водопроводу і каналізації, які потребують термінового ремонту й заміни, побудувати водопровід для централізованого водопостачання в селах, придбати спецтехніку, обладнання та комплектуючі.

Директор установи Володимир Ботнар зазначив, що підприємство функціонує стабільно, аварійність – у межах норми, поточна діяльність здійснюється за планом, інвестиційна програма виконується в рамках планових показників. Він також доповів, що вже закуплено велику партію основних матеріалів для поточної роботи на вже розпочатих об’єктах, і частину необхідної спецтехніки.

МДУП «Тирастеплоенерго». За програмою в підприємство вклали 50 млн рублів, на які заплановано здійснити ремонт тепломереж, будівництво двох модульних котелень, реконструкцію та модернізацію обладнання на трьох діючих котельнях, ремонтно-відновлювальні роботи на 11 центральних теплових пунктах, а також придбання транспорту, обладнання, техніки, інструменту та інвентарю. З огляду на поточну ситуацію, частину робіт, а також постачання деяких матеріалів було припинено.

Попри все, необхідно розпочати будівництво модульної котельні в Слободзеї, оскільки будівля нинішньої експлуатується з 1986 року і перебуває у вкрай незадовільному стані. Потребують продовження та завершення роботи на модульній котельні в Дубоссарах, які було розпочато у 2021 році. Частину оплати виконаних робіт «Тирастеплоенерго» має намір перекрити коштами за оплату послуг за постачання теплової енергії.

Олег Іщенко, керівник установи, доповів, що поточні ремонтні роботи проводяться згідно з графіком, деякі з них підприємство планує виконати власними силами. На сьогодні «Тирастеплоенерго» працює стабільно, безперебійно постачає теплову енергію споживачам.

ДУП «Єдині розподільчі електромережі». Як зазначив гендиректор Василь Сирбу, інвестиційна програма підприємства на 2022 рік спочатку становила 112 млн рублів. З них пріоритетні – 64 млн. Ця сума була закладена на реконструкцію 91 км мереж, заміну обладнання, придбання спецтехніки та ремонт будівель. Тим не менш, з урахуванням кризових коригувань у пріоритеті залишається реконструкція аварійних ділянок мереж і термінові об’єкти з ремонту. З основних проблем керівник назвав складнощі щодо придбання матеріалів та обладнання.

ДУП «Держкомпанія Дністеренерго». Підприємству на виконання програми, що складалася з 32 пунктів, передбачалося виділити суму 90,6 млн рублів. Нині воно може розраховувати на 57,8 млн рублів. В оновленому реєстрі залишилися заходи, життєво необхідні для нормальної роботи енергосистеми. Усі вони пов’язані з монтажем та встановленням обладнання, закупленого минулого року. В поточному році належить завершити модернізацію системи обліку електричної енергії.

ТОВ «Тираспольтрансгаз-Придністров’я». Бізнес-план передбачав вкладення в розвиток підприємства 13,4 млн рублів. Станом на 4 березня поточного року він профінансований на 50 %.

Заходи, які розпочали реалізовувати, будуть завершені. Частина матеріалів виготовляється на території республіки, що дозволяє працювати за окремими напрямами у штатному режимі.

«Усі структурні підрозділи та філії мають необхідні матеріали на два-три місяці для забезпечення безпеки на об’єктах юридичних та фізичних осіб», – поінформував гендиректор організації Сергій Гарват.

Усі керівники підприємств висунули пропозицію щодо переорієнтації діяльності на ті види робіт, які можна реалізувати самотужки всередині республіки. Голова Уряду підтримав ініціативу, наголосивши, що за наявності джерела це важливо і для розвитку підприємства, і для підтримки ділової активності всередині держави.

Iрина МАСЛОВА.

Фото ІА «Новости Приднестровья».