Підтримка населення з боку держави триває

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 5 квітня депутати працювали над низкою важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер у діяльності держави.

За повідомленнями парламентської прес-служби, у першому читанні народні обранці опрацювали доповнення до Закону ПМР «Про прибутковий податок із фізичних осіб». Законопроект підготовлений за зверненнями сільськогосподарських виробників Придністров’я з проханням спростити процес адміністрування оподаткування доходів сезонних працівників.

Нині прибутковий податок для працівників, найнятих за терміновим трудовим договором, дорівнює 15 %. Діють податкові відрахування для багатодітних, студентів, захисників Придністров’я та інших пільгових категорій. Ініціатива Уряду пропонує знизити ставку прибуткового податку до 8 % для сезонних працівників у сільському господарстві.

За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, законодавці підтримали пропозицію Уряду. «Спеціальна ставка 8 % прибуткового податку для фізичних осіб, але вже без вирахувань, а від усієї суми. Таким чином, для когось ця ставка буде вигіднішою, для когось, можливо, вона буде невигідною, тому що ми знаємо, що є певні категорії громадян, такі як багатодітні сім’ї, які отримують податкові відрахування. І, залежно від суми заробітної плати, розмір податкових від-
рахувань наближає ставку оподаткування до нуля. У разі прийняття цієї норми, у працівника має залишитися право вибору: або користуватися основною ставкою оподаткування з відрахуваннями, або за його заявою користуватися ставкою 8 % прибуткового податку, але вже без податкових відрахувань», – пояснив законодавець.

Зміни стосувалися лише тих підприємств, у яких частка власного виробництва сільгосппродукції становить щонайменше 60 %. Крім того, поправки до закону, на думку представників Міністерства сільського господарства та самих депутатів, дозволять залучити до сезонних робіт додаткові робочі руки. Минулого року на збір полуниці, яблук та на інші сезонні роботи сільгосппідприємства Придністров’я офіційно найняли майже 3 тисячі чоловік. Після ухвалення закону їх кількість, зазначали представники Уряду, може зрости на 7–10 %. Віктор Гузун підкреслив, що зміни до закону стануть своєрідною гарантією для працівника та допоможуть з офіційним працевлаштуванням.

Законопроект ухвалено в першому читанні. Роботу над його вдосконаленням буде продовжено.

На пленарному засіданні народні обранці в першому читанні ухвалили низку законопроектів, які розширюють повноваження Уповноваженого з прав людини в ПМР. Омбудсмен зможе надсилати свої зауваження та пропозиції органам державної влади, місцевого самоврядування та державним службовцям, а також звертатися до суду, якщо, наприклад, наказ чи розпорядження, на його думку, суперечить чинному законодавству та порушує права і свободи громадян.

Заступник голови Комітету з законодавства Григорій Дяченко пояснив, що норми закону не дають повною мірою Уповноваженому захищати інтереси та права громадян. «Підготовлено низку законопроектів, завдяки ухваленню яких ми дамо більше повноважень омбудсмену в царині захисту прав та свобод громадян. Ми пропонуємо закріпити за Уповноваженим, у тому числі, право на безперешкодне відвідування місць позбавлення волі та утримання під вартою, а також реалізовувати повноваження через свого представника», – пояснив законодавець.

Термін діяльності омбудсмена пропонується збільшити з 5 до 7 років, щоб було достатньо часу для виконання всіх напрямків роботи. Змінами також спрощується процедура обрання Уповноваженого.

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.