Час розвіяти ДИМ

Відмова від тютюну приносить користь здоров’ю як відразу, так і в довгостроковій перспективі.

Усього через 20 хвилин після припинення куріння сповільнюється пульс. Протягом 12 годин вміст чадного газу в крові знижується до нормального рівня. Упродовж 2 – 12 тижнів поліпшуються кровообіг і функція легенів. У період від 1 до 9 місяців поступово зникають кашель і задишка. Через 5 – 15 років ризик інсульту зменшується до аналогічного рівня в некурящої людини. Протягом 10 років ризик розвитку раку легенів зменшується, в порівнянні з ризиком для курця, приблизно у два рази. Протягом 15 років ризик розвитку хвороб серця зменшується до аналогічного рівня у некурця.

Хіба цієї інформації мало для того, щоб зрозуміти, що треба кидати цю згубну звичку якнайшвидше?

Тоді можемо ще раз нагадати, що безпечного рівня впливу тютюнового диму не існує, а сам дим містить понад 7 000 хімічних речовин, з яких щонайменше 250 завдають шкоди здоров’ю, і не менше 69 – відомі канцерогени.

За даними ВООЗ, наслідки шкідливої звички щорічно стають причиною смерті близько 8 млн осіб у світі (з них 1,2 млн є пасивними курцями). Чи готові ви опинитися поміж них?

Саме курінням обумовлені 25 % смертей від ішемічної хвороби серця, 75 % – від хронічного бронхіту, 90 % смертей – від раку легенів.

У Придністров’ї 2022 рік оголошено Роком охорони здоров’я. Це ще один привід для того, щоб загострити увагу на цій проблемі й загальними зусиллями постаратися захистити населення, особливо молодь, від цієї згубної та шкідливої звички.

Наведемо ще одну приголомшливу цифру: від захворювань, пов’язаних із курінням тютюну, у світі в середньому кожні вісім секунд помирає одна людина.

Особливо наполегливо звертаємося до молодого покоління курців: кидайте палити, відмовтеся від цієї залежності! Саме для молоді хочеться повторити інформацію про те, що розвиток функції легенів у людини завершується тільки до 21 року, а формування легеневої паренхіми може тривати аж до 25 років, і вплив будь-яких факторів, що ушкоджують до цього віку, може згодом завдати непоправної шкоди не тільки легеневому, а цілком усьому здоров’ю людини.

Зрозумійте, що разом із димом сигарет ви вдихаєте смоли, миш’як, бензол, полоній і формальдегід. Ну як? Корисний набір?

Ті, хто кинув палити, кажуть, що кидати потрібно різко. Перестав курити – і все.

За заявою вчених на другий день фізична потреба в нікотині практично не відчувається.

До кінця третього дня ви почнете легше дихати, а крім того, помітите приплив енергії. У цей час ваші легені почнуть особливо активно відновлюватися, тож у цілому ви почуватиметеся значно краще.

Найголовнішою проблемою тих, хто кинув палити, є підтримувана психологічним фактором звичка. Саме з нею і доведеться найдовше боротися. Та коли подолаєте й цю, найважчу частину шляху, ви зможете зробити своє життя значно щасливішим і досягти великих успіхів у роботі, спорті та особистому житті.

ЩИРО ХОЧЕМО ВАМ ПІДКАЗАТИ: найголовніше – це саме наявність бажання кинути палити!

Олексій РОСТОВЦЕВ.
Фото: sostav.ru