Холодний, але переможний квітень 44-го

12 квітня 1944 року бійці 94-ї гвардійської стрілецької дивізії 53-ї ударної армії 2-го Українського фронту звільнили місто Дубоссари від німецько-румунських загарбників.

У боях за визволення Дубоссар загинув 81 червоноармієць. Усі вони поховані в братській могилі на Меморіалі Воїнської Слави.

За час окупації, з 24 липня 1941-го до 12 квітня 1944 року, в Дубоссарах за орієнтовними підрахунками фашисти та їхні поплічники знищили понад 9 тисяч осіб – міських жителів і селян Дубоссарського району.

В оперативному зведенні Радінформбюро від 13 квітня 1944 року говорилося: «Вирішальними та особливо успішними були бої протягом ночі з 11 на 12 квітня, коли наші війська звільнили Роги, Маловату, Кочієри, Коржево, Дубоссари, В. Фонтан, Лунгу і до ранку вийшли до річки Дністер. Зі сльозами глибокої радості, з посмішками, хлібом-сіллю люди зустрічали радянських воїнів».

З історичних документів відомо, що в день звільнення в Дубоссарах було похмуро, а температура повітря досягала лише 13 градусів тепла. Та достеменно підтверджено, що саме звільнення невичерпним теплом і світлом осявало і зігрівало душі всіх жителів міста та околиць.

З 78-ю річницею цієї події, з цим світлим днем мешканців міста, й особливо ветеранів Великої Вітчизняної війни та трудівників тилу привітав Президент Придністров’я.

Вадим Красносельський від щирого серця побажав усім здоров’я, добробуту і мирного неба, а також додав: «Успіхи радянських військ у боротьбі з загарбниками забезпечувалися високою стійкістю, мужністю і героїзмом червоноармійців. Самовіддано борючись із ворогом, радянські люди були сповнені впевненості у своїй перемозі, кожен громадянин твердо знав, що воює за свій рідний дім, за свою сім’ю, за свою землю… Ми свято шануємо всіх тих, хто відстояв свободу і незалежність нашої Батьківщини! Вічна пам’ять загиблим героям! Вічна слава воїнам-визволителям!».

Цього року, як і завжди, місто готувалося до свята. Заходи почалися з мітингу на Меморіалі Воїнської Слави, де городяни поклали квіти до братської могили, в якій покояться радянські воїни-визволителі, загиблі під час звільнення міста.

У мітингу взяли участь: глава державної адміністрації Дубоссарського району та міста Дубоссари Руслан Чабан, голова Ради народних депутатів Дубоссарського району та міста Дубоссари Олександр Коломицев, депутати Верховної Ради ПМР Олег Баєв і Борис Герман, заступник глави держадміністрації з соціальних питань Наталія Кравець, заступник голови Ради народних депутатів Владислав Келюх, начальник Дубоссарського РВВС Петро Паша, представники громадських організацій і силових структур, школярі.

Найголовнішим гостем тут, звичайно ж, був фронтовик Володимир Костенко. У місті залишилося всього п’ятеро ветеранів, але він єдиний, хто зміг прийти. Тим ціннішим було його звернення до присутніх: «Я учасник Великої Вітчизняної війни. Наш народ постраждав дуже сильно, але завдяки його мужності, героїзму, він відстояв свою честь, вигнав фашистів, і тепер ми відзначаємо таку святу для нашого народу дату. Бажаю вам міцного здоров’я, миру і всіляких гараздів», – сказав герой тієї війни.

Глава держадміністрації Дубоссарського району та міста Дубоссари Руслан Чабан також привітав земляків: «Шановні ветерани Великої Вітчизняної війни, шановні дубоссарці! Вітаю вас з 78-ю річницею з дня визволення нашого міста від німецько-румунських окупантів. Фашисти знущалися з наших людей, руйнували наші міста і села, організовували масовий розстріл мирних жителів. Та завдяки мужності, героїзму радянських людей усіх національностей вдалося звільнити велику Батьківщину від загарбників. Нині ми бачимо, як політики-реваншисти забороняють символи Перемоги, перевертають все з ніг на голову. Тому наше спільне завдання і мета – зберегти історичну правду про ті часи, про Велику Перемогу. Світла пам’ять і вічна слава воїнам-визволителям Червоної Армії».

Продовжилися заходи традиційним автопробігом, учасники якого відвідали пам’ятні місця, пов’язані з подіями Великої Вітчизняної. Серед них був Курган Слави, меморіал у мікрорайоні Лунга і пам’ятний знак у мікрорайоні Коржево. Автомобілісти, які взяли участь у пробігу, поклали квіти й ушанували пам’ять воїнів-визволителів.

Цього дня городяни відвідали експозицію «Довгоочікувана весна 44-го», яка організована в Історико-краєзнавчому музеї. Звільненню Дубоссар від німецько-румунських окупантів також були присвячені виставки у шкільних музеях, тематичні уроки та класні години.

Пам’ять про подвиг наших предків повинна бути священною і зберігатися в наших серцях

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото держадміністрації м. Дубоссари.