Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 13 квітня депутати розглянули низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.

Вищий законодавчий орган у першому читанні ухвалив законопроект «Про заходи державної підтримки іноземних громадян та осіб без громадянства, які прибувають з території України та тимчасово перебувають на території Придністровської Молдавської Республіки». У режимі законодавчої необхідності його направив Президент ПМР Вадим Красносельський.

Документ пропонує передбачити можливість тимчасового працевлаштування іноземних громадян та осіб без громадянства, що прибули в республіку з України, у спрощеному порядку та розірвання трудового договору в триденний термін. До того ж, безкоштовно надаватимуться необхідні медогляди для працевлаштування, соціальна допомога, а дітям –можливість відвідувати дитячі садки та школи Придністров’я, отримувати безкоштовне харчування та письмове приладдя для навчання.

Народний депутат Григорій Дяченко став автором іншого законопроекту, який надає право сім’ям учасників бойових дій із захисту ПМР залишатися в пільговій черзі на покращення житлових умов у разі, якщо не стало глави сім’ї.

Парламентарій пояснив: «На сьогодні, якщо не стало учасника бойових дій, то його родина виключається з пільгової черги на покращення житлових умов. Я вважаю, що це не правильно. І сьогодні Верховна Рада погодилася з тим, щоб сім’я мала право залишитися в пільговій черзі на отримання житла».

Робота над документом продовжиться в режимі другого читання.

У другому остаточному читанні депутати Верховної Ради ухвалили зміни до Закону ПМР «Про безпеку дорожнього руху», які конкретизують права водіїв із категорією В. Нововведення стосуються можливості керування легковим автомобілем із приєднаним до нього причепом. Законопроект уточнює, що його вага може перевищувати 750 кг, за умови,

що він не важчий за сам автомобіль, а їхня загальна вага не перевищує 3,5 тонни. У цьому випадку водій може користуватися своїми правами навіть з однією категорією В.

За чинним законодавством, для причепа вагою понад 750 кг, незалежно від ваги автомобіля, водієві потрібно було мати додаткову категорію С1.

Проте, на думку автора законодавчої ініціативи парламентаря Григорія Дяченка, подібне обмеження ніяк не може позначатися на безпеці дорожнього руху. Депутат запропонував змінити підхід: тепер водій з категорією В під час використання причепа повинен знати загальну вагу транспортного засобу (не більш ніж 3,5 т) і враховувати, що машина все-таки має бути важчою за причеп.

Документ направлений на підпис Президенту Придністров’я

Микола ЮРКЕВИЧ.
Фото: tripxoxo.com