Земля – наш спільний дім

Учора, 22 квітня, світ відзначив не просто велике, а воістину глобальне свято – Міжнародний день Матері-Землі, свято, яке пропонує людству задуматися про майбутнє нашої планети й про те, що ми можемо зробити доброго й корисного для нашого спільного дому.

Засноване ООН 1971 року, воно покликане нагадати, як кожна людина окремо відповідає за «здоров’я» планети та за її майбутнє.

Тож ми поділимося з вами найцікавішими фактами про Землю.

Земля має власний прапор: на його синьому тлі – знімок планети з космосу. А символи Дня Землі – грецька літера «тета», дерево, квітка чи листя.

Найбільш недослідженим простором на поверхні Землі залишається Світовий океан: за приблизними оцінками, його населяють понад 1 млн видів, з яких ученим, зважаючи на все, відомі не більше третини. Щорічно океанологи описують майже 2 000 нових морських жителів.

Не менше таємниць, ніж океан, приховують надра нашої планети. Температура ядра досягає 5 500 градусів, тобто майже як на поверхні Сонця. У самому центрі міститься тверда залізна куля діаметром 2 400 км. До речі, в ядрі зберігається майже все золото, яке є на нашій планеті.

Простір навколо Землі наповнений величезною кількістю тіл штучного та природного походження. З часів першого старту «Супутника-1» у 1957 році людина запустила близько 40 000 різних об’єктів, а в атмосферу Землі щодня заходить близько 100 т дрібних метеоритів, переважно фрагментів пилу.

Земля являє собою замкнуту систему, а це означає, що вона рідко втрачає або отримує додаткові речовини. Однак, вода, яка була на Землі мільйони років тому, зберігається й донині: 70 % поверхні нашої планети покрито водою, а придатної до вживання – лише 1 %. У Тихому океані міститься 46 % всієї води, в Атлантичному – 23,9, в Індійському – 20,3, а в Північному Льодовитому – 3,7 %.

З нагоди Дня Землі традиційно організовують заходи, що проводяться одночасно в усьому світі. Наприклад, у рамках екологічної акції «Година Землі» мільйони людей вимикають світло, електроприлади, а також тисячі відомих будівель та пам’яток різних міст на планеті гасять своє освітлення та підсвічування.

22 квітня відбувається «Зелений марафон», за яким усі жителі планети відмовляються користуватися автомобілем протягом усього дня. За традицією, що склалася, в більшості країн саме цього дня прийнято протягом хвилини дзвонити у Дзвони Миру – символ миру і дружби всіх народів.

Людство, крім того, що споживає надто багато ресурсів і планета не встигає їх відновлювати, ще й прискорює процес знищення планети своїми діяннями, які «вбивають» Землю: збиранням пластикового сміття й електронних відходів; спричиненням танення льодовиків Антарктиди та розливів нафти; вихлопами автомобілів; викидами заводів.

Щоб змінити ситуацію на краще, необхідно економити електроенергію, забути про паперові банківські виписки та сплачувати свої рахунки онлайн, економити воду, сортувати сміття та здавати відходи на утилізацію тощо.

У Бендерах 22 квітня День Землі відзначили висаджуванням дерев на Меморіалі Пам’яті та Скорботи.

Доля Землі в наших руках, тож думаймо про планету й збережемо її

Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото: pixabay.com