Сезон туристичних екскурсій Придністров’я відкрито

Столичний Союз ветеранів війни, праці та Збройних сил за підтримки співробітників Науково-дослідного інституту (НДI) організував зустріч у Республіканському ботанічному саду, який гостинно відчинив свої двері для відвідувачів.

Найперший із великих заходів зібрав понад 20 членів Союзу ветеранів праці на захопливу екскурсію на свіжому повітрі. Спеціаліст НДІ Наталія запропонувала їм особливий екскурс через усю мальовничу територію парку, площа якого, між іншим, становить 21 га.

Прогулянка з екскурсоводом завжди змушує пильніше подивитися на вже знайоме місце. Історична складова саду вражає. Закладений у 1959 році, він славився у всій МРСР своїми науковими розробками та успішною адаптацією завезених екзотичних рослин.

Однак раніше ця територія була закрита для допитливого ока звичайних громадян. Потрапити на неї можна було тільки на суботниках. Пізніше ця велика спадщина дендрарію Академії наук стала частиною Придністровського науково-дослідного інституту сільського господарства. На щастя, і в наші дні є кому продовжити закладені традиції копіткої й сумлінної праці вчених. За словами директора Ботанічного саду Валерія Стариша,  тут працюють тільки «фанати своєї справи».

Дендропарк за останні кілька років приємно змінився на краще. Упорядкування нового парадного входу і розчищення раніше зарослих територій надали йому доглянутого вигляду. Нинішнього року держава виділила гроші на подальшу реконструкцію території, що в майбутньому зробить її місцем особливого тяжіння, зірковим туристичним маршрутом Тирасполя.

Колекції рослин тут неймовірно великі, й вони постійно поповнюються. Парк зелених насаджень розділений на кілька зон: північноамериканську, азіатську та європейську. Горіх маньчжурський, гліцинія китайська, гімалайський кедр, канадська ялина, ялиця алжирська, японська айва, тюльпанове дерево, сакура, мигдаль та багато інших рослин з різних країн світу успішно прижилися на наших землях. Це прекрасна можливість поринути в тему зеленого туризму.

Серце парку – розарій, колекція якого складається з більш ніж 200 видів кущів. Сад також доповнений пряно-смаковими, лікарськими й занесеними до Червоної книги рослинами.

Упорядкування й озеленення міст і районів республіки – теж заслуга працівників Республіканського ботанічного саду. Вони здійснюють не менше 15 обробок рослин від шкідників за сезон і дають рекомендації з їх догляду.

Заслуженим ветеранам праці припала до душі неспішна прогулянка і цікаві розповіді екскурсовода. Багато людей прийшли зі своїми онуками. Найкмітливіші здогадалися захопити з собою термос із чаєм і невеликий перекус. Цей день їм точно запам’ятається надовго. Наприкінці зустрічі всі відвідувачі робили пам’ятні фотографії та обмінювалися враженнями, згадуючи про найбільш уподобані їм рослини.

Голова первинної ветеранської організації Людмила Пшатова сказала, що після цієї чудової екскурсії обов’язково відвідає учасника Великої Вітчизняної війни Ігоря Ільїна, вченого і колишнього співробітника НДІ, розповість йому про те, як змінився наш дендропарк. Скільки емоцій і гарних вражень дістали, якими знаннями збагатилися екскурсанти.

Особливу подяку учасники події на свіжому повітрі висловили члену цієї ж організації Миколі Крецулу. Саме він домовився з Придністровським НДІ про екскурсію для заслужених ветеранів праці.

Туристичні екскурсії – це заряд бадьорості й теплі враження на довгий час. Пропонуємо і вам відвідати розквітлий Республіканський ботанічний сад з 10: 00 до 18: 00 за адресою: м. Тирасполь, вул. Миру, 50

Поліна РЕШЕТНIКОВА.

Фото автора.