Бендерська трагедія: історія в деталях

У виставковій залі Центральної міської бібліотеки м. Бендери відкрилася виїзна історико-документальна виставка «1992-й рік у пам’яті Придністров’я». Захід підготувала архівна служба ПМР в рамках молодіжної науково-практичної конференції «Бендерська трагедія в долі мого народу». Нагадаємо, що 2022 рік – це рік 30-річчя збройної агресії Молдови проти народу Придністров’я.


Подія в бібліотеці Бендер зібрала всіх зацікавлених: представників керівництва міста, гостей з Придністровського держуніверситету, істориків та архівістів, а також школярів та студентів. Усі вони стали учасниками молодіжної науково-практичної конференції «Бендерська трагедія в долі мого народу», яка присвячена трагічним подіям 1992 року.

У рамках заходу була розгорнута й унікальна експозиція: роботи школярів – призерів III Республіканського творчого конкурсу історичних творів на загальну тему «1992-й рік у пам’яті Придністров’я». Товариство істориків-архівістів проводило його ще у 2002 році й приурочило до 10-річчя озброєної агресії Молдови. Історики зазначають, що кожен твір містить не лише виклад конкретних подій, а й відображає власний погляд автора на трагедію 1992 року, його громадянську позицію, тому є унікальним документальним свідченням тієї війни.

До речі, у 2007 році на основі цих історичних творів було випущено спеціальну збірку. «Для цієї виставки та для самої книги спеціальна конкурсна комісія відбирала найкращі твори юнаків та дівчат. Ми вважаємо, що це не тільки зріз історичної пам’яті, це твори мистецтва, це внесок дітей в історію нашої країни. І відібрати їх було дуже складно, бо багато в чому ці твори досить особисті – це персональна, індивідуальна вистраждана історія, тих школярів, які були очевидцями згаданих подій. На сьогодні досить цікава доля авторів цих творів, тому, що одна дівчинка дуже хотіла стати журналістом і розповісти всьому світові про ці трагічні події. Нам справді цікаво, чи стала вона журналістом», – зазначила головний спеціаліст центрального державного архіву Ірина Паламарчук.

Ось тільки один уривок з історичного твору 20-річної давності. Автор – школярка з села Кіцкани Ольга Безушко. «Ця війна ще не має історії, вона ще не написана, але вона має свідків – тисячі свідків, які хочуть бути почутими, бути потрібними правді. Свідків та очевидців, дійсно, тисячі, вони донесли до наших днів і передадуть у майбутнє правду про придністровську трагедію», – йдеться у творі дівчинки.

Роботи учасників конкурсу вперше експонувалися у 2002 році. Автори тих робіт давно вже стали дорослими, й естафету історичної пам’яті прийняло вже нове покоління придністровців. «Події червня-липня 1992 року – це 40 днів війни, кривавою ниткою вписаних в історію придністровського народу, в історію нашого міста. Такі заходи необхідні для того, щоб, насамперед, зберегти пам’ять про героїв того часу, хто ціною свого життя відстояв незалежність молодої республіки, відстояв право жити на цій землі. Це також дуже важливо для нинішнього молодого покоління, для майбутніх поколінь придністровців, щоб не повторилося знову лихо на Дністрі. Ми впевнені, що такі заходи сприяють вихованню в молоді почуття причетності до історії Вітчизни, вони пам’ятатимуть про героїзм захисників Придністров’я», – наголосив глава державної адміністрації міста Бендери.

Тоді, 30 років тому, події в Бендерах стали кульмінацією молдо-придністровського конфлікту на Дністрі. Багато хто досі пам’ятає ту трагедію в подробицях. «Якщо згадувати 1992 рік, можна просто уявити мирне життя, в яке увірвалося горе. Сотні життів віддали придністровці, залишилися тисячі поранених доль. Я хочу сказати, що до 2000 року в Бендерах була комендантська година, і в нічний час переміщатися містом можна було тільки за перепустками. У 1992 році люди мусили вчитися жити під звуки пострілів, вибухів, ходити в магазини за хлібом, готувати їжу у дворах багатоповерхівок. Це лихо згуртувало багатьох, тож ми сподіваємося, що більше ніколи не зазнаємо такого горя», – підкреслив Роман Іванченко.

Цього року відбувається низка пам’ятних заходів, присвячених 30-річчю Бендерської трагедії. День 19 червня назавжди вписаний у трагічну сторінку історії Придністров’я

Леся ПОТОЦЬКА.

Фото IА»Новости Приднестровья».