Лонгрід як спосіб зробити вашу історію прочитаною

Новий формат, що має високі рейтинги в пошукових запитах і соціальних мережах, уже змінив журналістику. Короткі розповіді, інтерв’ю, репортажі, статті, історичні документи – все це можна подати у вигляді лонгріда.


На думку досвідчених працівників преси, на сьогодні ЗМІ переживають золотий вік. Перед ними відкрито безліч способів подачі інформації. До того ж часу на читання стає все менше. Цікаві речі можуть вислизнути з поля зору користувачів. Внаслідок цього виникло таке поняття як кастомізація медійного простору: індивідуалізований підхід до розповідання історії.

Нині вже недостатньо виразного заголовка та загадкового початку-інтриги. Щоб пропонований матеріал прочитали від початку і до кінця, він повинен бути грамотно розбитий на смислові частини й обов’язково комбінований фото- і відеоматеріалами.

Лонгрід – односторінковий веб-проект, головною відмінністю якого є можливість доповнення тексту великими якісними знімками, інтерактивною інфографікою, фоновими звуками та багатьма іншими принадами.

У гонитві за відповідністю сучасної публіцистики новим стандартам необхідно щоразу викликати інтерес у читача. Для цього журналісти використовують безліч сучасних і популярних платформ під час створення контенту. На одній із них ми зупинимося докладніше.

У центрі уваги Tilda – це сайт, на якому за допомогою розділів можна створити власну онлайн-сторінку. Сотні тисяч користувачів роблять вибір на її користь завдяки простому використанню готових шаблонів. Відсутність необхідності програмування дозволить будь-якому користувачу спробувати її можливості.

На просторах нашої республіки вже є успішні приклади використання Tilda в реалізації великих задумів. Спеціальні проекти ІА «Новости Приднестровья» демонструють, як ефективно можна працювати з історичними джерелами в рамках нового формату.

«Народне ополчення Придністров’я: чотири історії ветеранів», «Михайло Ларіонов – промінь кольору епохи імпресіонізму», «Поле битви – Бендери», «Катерининський парк – у деталях і символах». Ці та багато інших спецпроектів за останній час прикували увагу тисячі користувачів. Усі вони є у відкритому доступі за пошуковим запитом у мережі Інтернет.

Ми проаналізували досвід наших колег і вивели деякі складові пристойного історичного лонгріда. Наповненість цитуванням історичних джерел додасть значущості та документальності матеріалу. Комбінування спогадів та історичних кадрів допоможе читачеві співвіднести минуле із сьогоденням. Для легкості сприйняття можна використовувати кілька шрифтів. Оскільки великі тексти читаються по діагоналі, варто звернути увагу на візуальні деталі та фігури, які зупинятимуть погляд.

Сучасна платформа Tilda дає можливість зробити будь-яку інформацію більш привабливою та зрозумілою для широкої публіки. Зручна навігація та мобільність оживлятимуть текстовий простір.

Попри поширеність короткої подачі новин через соціальні мережі та месенджери, попит на подробиці буде завжди.

Проекти у форматі лонгріда – це можливість створювати значущі матеріали, до яких будуть повертатися знову і знову. Розробити навіть один такий – справа не з легких. Варто також пам’ятати, що інформація цінна тоді, коли вона правдива. Тож озброюйтеся Інтернетом, перевіреними авторитетними джерелами та приступайте до створення вашої першої довгої мультимедійної історії

Марина СОВА.