Популяризація сільгосппрофесій в ПДУ

Аграрно-технологічний факультет (АТФ) ПДУ ім. Т. Г. Шевченка продовжує модернізувати свою навчально-матеріальну базу. Після ремонту однієї з аудиторій у ній відкрили навчально-методичний кабінет для вивчення сільськогосподарської техніки.

Оснастити її допомогли Ростовський завод «Ростсельмаш», що випускає близько 25 % від загальної кількості комбайнів у світі, та відома придністровська фірма з постачання сільгосптехніки «Агромеханизм». Тут організовують практичні заняття для майбутніх агрономів, інженерів-механіків та інженерів-електриків.

«У галузі механізації сільського господарства Придністров’ю потрібні висококласні фахівці, які працюватимуть на найсучаснішій техніці, – сказав, відкриваючи захід, в. о. декана АТФ Анатолій Дімогло. – На базі цієї аудиторії юнаки вивчатимуть найсучасніші технологічні машини для сільського господарства. Ми хочемо зробити своєрідний комплекс: у цій аудиторії проводитимуть лекції, а в сусідній – лабораторні заняття. Другий кабінет ми плануємо відремонтувати в рамках Фонду капвкладень до 1 вересня наступного навчального року. Лабораторні роботи будуть найрізноманітніші: від теоретичних до глибоко практичних. У підготовлюваній аудиторії ми помістимо найсучасніші макети й різне обладнання з вивчення опору ґрунту, так звані ґрунтові канали та багато іншого».

Ректор університету Степан Берил у своєму виступі відзначив важливість такої події, оцінив її перспективність і побажав факультету успішно здійснити всі задумані плани. Фінансовий директор фірми «Агромеханізм» Геннадій Татарчук зазначив: «Майже цілий рік ми виношували цю ідею, готувалися до неї. Нарешті вона втілилася в життя в цій прекрасній теплій і сонячній аудиторії, в якій студенти зможуть організовувати практичні заняття і дізнаватися про всі аспекти обраної ними спеціальності в більш розгорнутому, новому й цікавому для них форматі».

«На сьогодні в нашому сільському господарстві є нестача фахівців певного профілю. І ми розглядаємо преференції для абітурієнтів, які вступатимуть на АТФ. Це і підвищення стипендій, і взаємодія з російськими вишами-партнерами в рамках курсів підвищення кваліфікації тощо. Зарплата в царині сільського господарства нині досить гідна. Такі ж аудиторії та високотехнологічне устаткування показують усім, що це сучасна і розвинена галузь», – підкреслила перший проректор університету Лариса Скитська.

Необхідно зазначити, що аудиторія, в якій відкрили кабінет сільгосптехніки, модернізована повністю: євроремонт, нові столи, полотно для проектора. Величезні стенди на стінах детально інформують студентів про новітню техніку, яка є на озброєнні агрофірм Придністров’я.

Багато з цих машин вже працюють на території нашої республіки. Цей обладнаний за останнім словом техніки кабінет став подарунком для студентів і викладачів АТФ. Тепер у Придністровського держуніверситету є всі можливості проводити інтерактивні заняття з вивчення блоку дисциплін сільськогосподарської техніки.

Сучасний і зручний кабінет ілюструє, що на сьогодні сільське господарство – це необхідне для суспільства і високотехнологічне поле діяльності.

У суміжній аудиторії проводитимуться лабораторні та практичні заняття. У ній по периметру розставлять столи, на яких розташують макети, відповідні певній темі лабораторних занять. Крім того, тут студентам покажуть навчальні фільми, що підвищить їхній інтерес до обраної спеціальності.

Аграрно-технологічний факультет має ресурсний центр із сучасною технікою, на якій студенти вчаться працювати. Закріплюють вони свої знання і навички вже на виробничій практиці безпосередньо в сільгоспфірмах. Машини від «Ростсільмашу» є і в ресурсному центрі, й у багатьох агропідприємствах.

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка впевнені: тісна співпраця між виробниками техніки, аграріями та вищим навчальним закладом обов’язково дасть гарні результати. Модернізація навчально-виробничої бази допоможе зробити роботу в сільському господарстві більш привабливою, підвищить популярність професії аграрія серед молоді.

Заняття в новому кабінеті для майбутніх агрономів та інженерів почалися вже наступного дня після його офіційного відкриття

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: rostselmash.com