Торгово-промислова палата

До 21 квітня 1993 року такої установи не знав ніхто. Її просто не існувало. Діяло Бюро товарних експертиз ТПП Молдавської РСР, створене 1 березня 1973 року, яке через 16 років реорганізували в Тираспольське бюро «Внешсервис».

Зі створенням незалежної ПМР представники підприємств, об’єднань, організацій, підприємців молодої республіки на своїх зборах ухвалили рішення про заснування Торгово-промислової палати. Засновниками та першими членами Палати стали 20 підприємств, а першим її керівником було обрано директора Тираспольського м’ясокомбінату Бориса Михайловича Грушка.

Розпочалася активна робота: за два роки розробили та ухвалили закон «Про торгово-промислові палати в ПМР», згодом відкрили аналогічне відділення в Бендерах. На початку 2001-го на черговому з’їзді президентом обрали Василя Миколайовича Кожана.

Значно розширилися види діяльності установи: до послуг експертизи та сертифікації додалися послуги оцінки, організовувалися бізнес-форуми республіканського масштабу.

У 2002 році внаслідок реорганізації ТПП була зареєстрована як некомерційне партнерство. Відкрилися філії в Рибниці та Дубоссарах. Було започатковане і вийшло друком провідне аналітичне видання республіки – журнал «Партнер».

Після підписання у вересні 2004 року Меморандуму про взаєморозуміння між ТПП ПМР та аналогічною структурою РФ, наші вітчизняні сертифікати СТ-1 знову приймаються до виконання митними органами Росії.

У 2006-му Торгово-промислову палату Придністров’я включили до складу Міжнародного Чорноморського Клубу (МЧК), що об’єднує низку міст і палат країн Чорноморського басейну. Таке рішення було ухвалене на 17-й Асамблеї цієї організації, яка відбулася 1 – 4 червня в Одесі. Цей факт можна вважати важливим кроком, бо відтоді ТПП Придністров’я стала повноправним членом Ділової Ради МЧК та могла брати участь у вирішенні спільних для регіону завдань і розраховувати на допомогу організації в просуванні бізнесу придністровських підприємств у країнах Чорноморського регіону.

Для довідки: Міжнародний Чорноморський Клуб із центром у болгарському місті Варна бере участь у програмі зі збереження екологічної рівноваги Чорного моря та прилеглої території, сприяє країнам-учасницям у розвитку туризму, обміні торговельною інформацією, налагодженні контактів між економічними агентами та державними органами відповідних держав.

За останні роки в Палаті відбулися суттєві структурні зміни, розроблено та впроваджено проекти республіканського масштабу, підписано важливі угоди з іншими палатами світу, вирішувалися стратегічні завдання розвитку і матеріального забезпечення організації.

Нині установа об’єднує 196 підприємств та організацій республіки. За останні 10 років ТПП виступила ініціатором чотирьох великих заходів, які набули статусу загальнореспубліканських і традиційних. Це Республіканський конкурс «Придністровська якість», вперше проведений у 2003 році, Республіканський форум малого бізнесу, що стартував у 2007 році, комплекс ділової освіти (Бізнес-школа), що відкрився у 2009 році та загальнореспубліканський проект «Купуй придністровське!», ініційований у 2017 році.

Одним із пріоритетних напрямів діяльності ТПП безперечно є міжнародне співробітництво, розширення та зміцнення зовнішньоекономічних зв’язків, інтеграція Придністров’я у світовий економічний простір та формування позитивного іміджу Придністров’я на міжнародній арені. За час своєї діяльності Палатою встановлено міцні, конструктивні партнерські відносини з Адміністрацією Президента, Урядом, із Верховною Радою ПМР, які спрямовані на благо розвитку економіки республіки

Уляна БОНДАРЧУК.

Фото: tiraspol.ru