Славна місія – допомагати людям

Бендерському міському благодійному товариству «Милосердя» виповнилося 33 роки.


З перших днів діяльності організація допомагає вразливим прошаркам суспільства – багатодітним сім’ям, пенсіонерам, людям з інвалідністю, дітям-сиротам.

Нині основні сили «Милосердя» спрямовані на допомогу біженцям з України. В організації зареєстровано понад 400 людей, які приїхали до нашої республіки в пошуках захисту і миру.

Допомогти в першу ж секунду – за таким принципом звикла працювати благодійна організація з благородною та символічною назвою «Милосердя». До того ж, робота товариства чітко налагоджена, діяльність волонтерів добре відома в Бендерах і навіть поза межами міста.

«Уже з 26 лютого ми звернулися до населення з проханням збирати кошти для надання посильної допомоги людям, які почали прибувати до нашої країни. З 2 березня й до сьогодні зареєстровано понад 400 біженців», – розповіла беззмінний голова благодійної організації «Милосердя» Марія Цуркан.

Спочатку звернення розмістили в соціальних мережах, а потім про свою готовність надати підтримку людям з України повідомили в держадміністрацію міста, розклеїли інформаційні листівки в громадському транспорті. Надалі вже люди самі повідомляли одне одному про важливу та необхідну організацію в Бендерах. «Про нашу роботу знає влада міста, республіканський Оперштаб, паспортний стіл. Людей, які звертаються туди, переадресовують до нас. Нашу організацію дуже добре знають у місті», – наголосила Марія Цуркан. До речі, благодійне товариство встигло допомогти вже сотням біженців. «Продовольча допомога полягає в забезпеченні людей продуктами харчування. Гігієнічні засоби, канцелярське приладдя, іграшки для дітей – усе це теж необхідне їм. Важливими є психологічні консультації для тих, хто страждає на хронічні захворювання, наприклад, ВІЛ-інфекцію. Невіддільною частиною допомоги є сприяння в одержанні ліків, медичному обслуговуванні та в працевлаштуванні. Ми допомогли знайти роботу 28 людям, проблеми кожного розглядаються в індивідуальному порядку. Ми реєструємо біженців, вивчаємо їхні потреби, оцінюємо ступінь вразливості в сім’ях, де є діти, пенсіонери, люди з інвалідністю. Окрема увага багатодітним сім’ям та хворим людям», – розповіла голова благодійної організації.

Марія Цуркан – ініціатор і творець «Милосердя». Міське товариство було засноване 20 квітня 1989 року, до цього часу Марія Іванівна працювала в Червоному хресті. «Вийшла з ініціативою, аби допомагати рідному місту. Ми спочатку опікувалися багатодітними сім’ями, пенсіонерами, людьми з інвалідністю, дітьми-сиротами. Розробляли програми, які чинні й на сьогодні», – наголосила активістка.

У 1992 році, коли розпочалися агресивні воєнні події проти народу Придністров’я, організація «Милосердя» в Бендерах була першою, хто надавав допомогу людям. «Ми розробили спеціальну програму «Причетність» і допомагали пораненим, сім’ям загиблих, залучали кошти й усе, що було під силу. Організація направляла людей на лікування до Москви, в госпіталі Вишневського та Бурденка, збирали кошти для цього. Пізніше, уже в мирний час, ця програма змінила свій статус: ми розпочали надавати допомогу дітям, які потребують лікування за межами республіки. Тоді в нас ще не було широкої підтримки, а тому зверталися по допомогу до небайдужих людей заради врятування життя дітям», – розповіла Марія Іванівна.

За 33 роки діяльності організації важко навіть підрахувати скільком людям допомогло благодійне товариство. Недарма ж про «Милосердя» добре знають бендерчани – там завжди допоможуть і не залишать самого в біді. «У нас досить діяльна мережа волонтерів, партнерів і не лише в нашій республіці, а й за її межами. Вдається допомагати людям завдяки партнерству, коштом грантів, які виграємо. Насамперед ми вважаємо своєю місією мобілізацію коштів і сил для підтримки вразливих прошарків населення. Крім того, допомагаємо і людям із тяжкими захворюваннями, зокрема з ВІЛ-інфекцією, наркоманією та іншими хворобами. Проект реалізується через заходи  профілактики ВІЛ/СНІДу», – розповіла Марія Цуркан.

Нині всі сили кинуті на допомогу українським біженцям. У планах новий етап – співпраця з різними продовольчими та одяговими магазинами, щоб надати підтримку якомога більшій кількості людей. Адже добро породжує добро


Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.