На сторожі безпеки придністровців

Декрет Ради Народних Комісарів «Про організацію державних заходів щодо боротьби з вогнем» був підписаний 17 квітня 1918 року. Дату підписання цього важливого документа працівники пожежної охорони Придністров’я відзначають як день утворення пожежної охорони та своє професійне свято.

Відділ пожежної охорони (ВПО) при УВС ПМР заснований 19 листопада 1991 року. До його складу ввійшли всі підрозділи міст і селищ, які перейшли під юрисдикцію республіки. Першим начальником відділу був призначений підполковник Борис Бабенко. Згодом ВПО реорганізували в Управління пожежної та аварійно-рятувальної служби МВС ПМР.

ДОЗ СПО «Слободзейський політехнічний технікум» – єдина в республіці установа, яка навчає майбутніх пожежників та рятувальників. Можливість здобути середню професійну освіту за спеціальністю «Захист у надзвичайних ситуаціях» з’явилася у 2018 році. Нині навчається 3 групи по 30 осіб. 2022 року відбудеться перший випуск молодих спеціалістів

З нагоди професійного свята вогнеборців привітав Президент ПМР Вадим Красносельський. У вітанні зазначається, що за 30 років розвитку пожежної охорони в ПМР вдалося створити централізовану дієздатну систему боротьби з вогненною стихією. «Сьогодні пожежній охороні належить особливе місце в гарантуванні безпеки придністровцям, їхньому даху та майну перед загрозою поширення пожеж. Служба в лавах співробітників Головного управління з надзвичайних ситуацій відповідальна, складна та важка. Сильні духом, мужні та відважні працівники пожежної охорони Придністров’я першими приходять на допомогу. Деколи ризикуючи власним життям, вони гідно виконують свій службовий обов’язок», – говориться в документі.

У пожежній частині Тирасполя 15 квітня відбувся урочистий захід, присвячений 104-й річниці з дня утворення пожежної охорони. Привітати вогнеборців із професійним святом прибув міністр внутрішніх справ Віталій Нягу.

Керівник правоохоронного відомства поздоровив пожежників зі святом. «Ми знаємо, що саме ви, завдяки колосальній праці, завдяки мужності, здатні справлятися з найскладнішими завданнями. Стихія небезпечна. Вона завдає шкоди та забирає людські життя. Протистояти їй – нелегка праця, вона вимагає мужності, і не кожен здатний на це. Дякую вам за службу. Успіхів у цій складній роботі, благополуччя вашим сім’ям, миру та добра», – сказав міністр.

Віталій Нягу спільно з керівництвом Державного управління з надзвичайних ситуацій (ДУзНС) та Управління пожежної охорони, начальниками територіальних підрозділів поклав квіти до пам’ятника загиблим під час виконання службових обов’язків пожежникам.

За сумлінне ставлення до виконання службового обов’язку, професіоналізм, досягнення високих результатів у службі пожежної охорони міністр внутрішніх справ заохотив 17 працівників державними та відомчими нагородами.

Старший інспектор Державного пожежного нагляду Оксана Тарасова (м. Рибниця) відзначена нагрудним знаком «За відмінну службу в Міністерстві внутрішніх справ». Вона зазначила, що пожежники роблять все необхідне для порятунку життя людей: «У професії я вже багато років. Моя робота дуже потрібна людям і нікуди я звідси не піду».

Цього дня на столичній тренувальній базі Головного управління з надзвичайних ситуацій МВС ПМР відбулися змагання з функціонального пожежно-рятувального багатоборства.

Змагалися сім команд підрозділів з усіх міст та районів Придністров’я. У кожній – по чотири учасники. Завдання для тих, хто зі службою рятувальників та пожежників незнайомий, може здатися просто нездійсненним. Десять етапів, один за одним. Без зупинок треба подолати кожен із них: махи 24-кілограмовою гирею, пробіжку з двома скатками пожежних рукавів, прокладання рукавної лінії зі стволом. Після цього належить виконати кантування покришки (до речі, важить вона 320 кг), пройти смугу перешкод і врятувати потерпілого.

Обов’язковими етапами багатоборства є швидке пересування підвісним мостом, розпил колод та подолання 40-метрового лабіринтного тунелю.

За підсумками змагань переможцями стали слободзейські пожежники та рятувальники. Смуга перешкод далася їм лише за 6 з половиною хвилин. На другому місці – професіонали з Григоріополя, бронзові нагороди вибороли учасники з Кам’янки

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото прес-служби Міністерства внутрішніх справ.