Ефективна робота законодавців

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради 20 квітня депутати розглянули низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.

За повідомленнями парламентської прес-служби, в остаточному читанні народні обранці ухвалили законопроект Президента ПМР Вадима Красносельського «Про заходи державної підтримки іноземних громадян та осіб без громадянства, які прибувають з території України та тимчасово перебувають на території ПМР».

У новому законі прописано, що люди, які прибули з України, можуть тимчасово працевлаштуватися в нашій республіці за спрощеним порядком. Необхідні медогляди вони проходитимуть безкоштовно. До другого читання депутати профільного комітету підготували поправки. Вони вважають, що під час прийняття на роботу громадян з України роботодавці повинні про це поінформувати Єдиний державний фонд соціального страхування. Надіслати дані працівника потрібно в електронному вигляді протягом п’яти робочих днів. Повідомити в орган соцстрахування потрібно також і в разі звільнення тимчасових працівників.

Громадянам, прибулим з України, надається можливість безкоштовно жити й харчуватися в пунктах тимчасового розміщення. Діти іноземних громадян можуть безкоштовно навчатися й харчуватися в школах, дитячих садках та корекційних установах. Їх одноразово забезпечують шкільним письмовим приладдям. Ухвалений депутатами закон прописує джерела фінансування: кошти направляються з муніципальних бюджетів у межах лімітів та з Резервного фонду Уряду в межах республіканського бюджету.

На пленарному засіданні депутати наголосили, що закон про держпідтримку передбачає права прибулих з України. Щодо обов’язків таких громадян, на них поширюються норми дотримання придністровського законодавства під час перебування на території нашої республіки.

Документ набуде чинності після підписання Президентом Вадимом Красносельським.

Серйозного опрацювання потребував розгляд проекту закону «Про внесення змін до Закону ПМР «Про додаткові гарантії щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків». За даними на 1 січня 2022 року, в черзі на забезпечення житлом стоять 1 188 дітей-сиріт.

За словами голови Комітету з соціальної політики та охорони здоров’я Сергія Чебана, держава має можливість надати їм житло за договором соціального найму. «Це державний та муніципальний житловий фонд. Звичайно, його недостатньо. Глави держадміністрацій зобов’язані забезпечити цих дітей житлом відповідно до закону. На сьогодні можливе комерційне наймання будь-якого житла, щоб надати його дітям-сиротам, як житловий фонд», – пояснив законодавець.

Держадміністрації міст і районів повинні будуть щомісяця виплачувати дітям-сиротам компенсацію за комерційне наймання житла, якщо не мають можливості надати випускникам інтернатів окрему квартиру або тимчасовий гуртожиток, як належить за законом.

У ході обговорення законопроекту в депутатів виникли запитання, чому сьогодні державні адміністрації не відшкодовують дітям-сиротам витрати на наймання житла. Представник Мінсоцзахисту зазначив, що згідно з законом держадміністрації можуть здійснювати комерційне наймання, та через те, що механізм не прописаний, на практиці ця норма не працює.

Законодавці також поцікавилися, яким саме коштом виплачуватимуться компенсації. «Усі витрати ляжуть на місцеві бюджети, – зазначив перший заступник міністра із соціального захисту та праці ПМР Сергій Селезньов, – а держадміністрації уточнюватимуть та коригуватимуть загальні суми видатків під час формування республіканського бюджету на наступний рік. Планується, що нові заходи наберуть чинності з 1 січня 2023 року».

Голова профільного комітету Сергій Чебан наголосив, що всі висловлені думки та поправки будуть враховані під час підготовки законопроекту до другого читання

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото парламентської прес-служби.