Над чим працюють в Уряді у квітні

На засіданні Уряду 14 квітня його учасники обговорювали питання додаткових гарантій щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. З деякими аспектами цього проекту ознайомила присутніх очільник профільного відомства Олена Куліченко.

Про що йдеться? Нині грошову допомогу вказана вище категорія людей може отримати лише через три місяці після працевлаштування. Ініціатива полягає в тому, щоб змінити терміни виплати одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям, які залишилися без піклування батьків. Пропонується виплачувати гроші після відпрацювання ними одного місяця на підприємстві або як індивідуального підприємця.

«Ця допомога потрібна для облаштування, для придбання життєво важливих та необхідних товарів. Для того, щоб, власне, вступити в це життя. Ініціатива спрямована на підтримку соціально вразливих категорій населення, дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків», – зазначила міністр.

З пропозицією, що стосувалася громадян, які займаються підприємницькою діяльністю, виступила керівник Міністерства юстиції Олександра Тумба. Вона запропонувала надати можливість громадянам реєструватися як індивідуальний підприємець не лише за місцем проживання або прописки, а й у будь-якій іншій адміністративно-територіальній одиниці, тобто там, де громадянин і здійснюватиме свою підприємницьку діяльність.

«До нас надходили звернення з цього приводу від громадян.

З прийняттям таких змін у індивідуальних підприємців з’явиться можливість внесення, зокрема, змін до відомостей реєстру за будь-яким реєстраційним округом, а не лише за місцем його проживання», – сказала міністр.

Ініціативи має розглянути й затвердити Верховна Рада.

Наступного дня, 15 квітня, члени Уряду зібралися для того, щоб обговорити антикризову програму, яку урядовці розробляли спільно з підприємствами, представниками бізнесу та громадськими діячами, банківською спільнотою.

«Метою поданого законопроекту є негайне вживання заходів держпідтримки суб’єктам господарювання Придністров’я. Вони мають невідкладний характер і повинні звести до мінімуму негативні наслідки для соціально-економічної галузі республіки, – сказав заступник Голови Уряду – міністр Мінекономрозвитку Сергій Оболоник.

Йдеться про напрями, пов’язані зі сферою податкової політики, підтримкою трудових та цивільно-правових відносин у сфері митного регулювання, інвестиційної політики та торгівлі, майнових відносин, фінансової звітності, держрегулювання цін, тарифів і держзакупівель.

Президент Союзу підприємців, аграріїв та промисловців Придністров’я (СПАПП) Юрій Чебан  вважає, що документ необхідно ухвалювати, оскільки в нинішніх складних умовах такі заходи державної підтримки дадуть ефект.

«Є частина новел, пов’язаних із порушенням логістичних ланок, зокрема, у східному напрямку. СПАПП пропонує частину інших напрямів і заходів держпідтримки. Ситуація складається досить серйозна та малопрогнозована», – висловив думку Юрій Чебан.

У зв’язку з цим Голова Уряду зазначив, що більша частина антикризових заходів спрямована на зниження адміністративних бар’єрів, спрощення видів звітності, відстрочення зі сплати податків у цьому фінансовому році. Метою заходів є збереження трудових колективів підприємств.

«Якщо говорити простою мовою, то просто підставити плече, настільки, наскільки ми це зможемо щодо виплати зарплат трудовим колективам, щоб люди не залишилися без роботи, тому що можливості нашої банківської системи в умовах кризи теж обмежені. Щодо вже фінансової складової проекту – там, де можливо, доведеться витратити гроші. Це субсидування відсоткових ставок за кредитами, поповнення оборонних коштів. Така опція цікавить представників підприємств, як одна з найбільш затребуваних і не піти на цей крок, хоч би як було важко, ми не можемо. Це класика антикризових заходів не лише в Придністров’ї, а і в інших країнах. Якою є ціна питання щодо фінансування кредитів, наскільки вони будуть затребувані – покаже тільки практика», – сказав Олександр Мартинов і додав, що така дія застосовуватиметься в міру необхідності.

Він також висловив сподівання, що підприємства зможуть адаптуватися до логістики, що змінилася. Якщо цього не станеться, Уряд вживатиме інших заходів підтримки. Олександр Мартинов нагадав про роботу над другою частиною антикризових заходів, які направлені на допомогу найбільш уразливих верств населення.

Документ, підтриманий членами Уряду, направлять на розгляд Верховної Ради

Iрина МАСЛОВА.