Заборона георгіївської стрічки в Молдові

Статус георгіївської стрічки зрозумілий сьогодні кожному громадянину, тому що це символ воїнської слави й перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. Однак парламент Молдови офіційно оголосив її поза законом, а порушникам загрожуватиме штраф. Глава республіки Майя Санду підписала законопроект.

Президент ПМР Вадим Красносельський так прокоментував заборону на носіння георгіївської стрічки:

«Не можу, просто не маю права залишити поза увагою дії та коментарі посадових осіб Молдови щодо георгіївської стрічки – одного із символів Великої Перемоги. Чергове висловлювання керівника сусідньої республіки Майї Санду про те, що «…місце символів, подібних георгіївській стрічці, на звалищі історії», викликає неприйняття, що межує з огидою.

Хочу нагадати, що георгіївська стрічка не просто символізує перемогу над державою або альянсом країн «гітлерівської осі», а означає перемогу над фашистсько-нацистською ідеологією. На моє глибоке переконання, саме фашистсько-нацистській ідеології та пов’язаній з нею атрибутиці й є місце на звалищі історії.

Молдовські політики не відають, що творять, вихваляючи Антонеску і подібних йому нацистських злочинців, забуваючи про багатомільйонні жертви Другої світової війни, знищення народів, Голокост, концтабори, газові камери, крематорії… Ідеологія нацизму і фашизму перетворила багато європейських країн на полігони смерті.

І тільки завдяки жертовності й силі духу радянського народу, могутності Радянської Армії та її союзників вдалося перемогти, засудити всіх військових злочинців, заборонити фашистко-нацистські рухи та їхні символи.

Низький уклін героям, полеглим на полях битв у роки Великої Вітчизняної війни, й нині живим ветеранам! Низький уклін поколінню переможців!»

Анастасія КАСИМ.