Так тримати, «Приднестровская газета»!

У сучасному інформаційному суспільстві найважливішу роль у будь-якій державі відіграють засоби масової інформації.

Їхнє завдання не тільки інформувати громадян про внутрішньополітичну ситуацію в країні, її зовнішньополітичний курс, розповідати про соціально-економічні та культурні події, а і позиціонувати державу перед її громадянами та на міжнародній арені, створюючи позитивний імідж країни.


Саме таку роль виконує Державна установа «Приднестровская газета», яка 27 квітня відзначила 12 років з дня свого заснування. До її складу входять три республіканські газети, зокрема: «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» і «Гомін». Основними цілями діяльності держ-

установи є виробництво, випуск і поширення періодичних друкованих видань республіканського рівня для висвітлення політичного, суспільного, економічного, соціально-культурного, спортивного життя Придністров’я та закордонних країн; офіційне опублікування законів, постанов Верховної Ради ПМР, указів і розпоряджень Президента республіки, інших нормативних актів. Крім того, «Приднестровская газета» забезпечує право громадян на свободу думки та слова. У газетах відкриті спеціальні рубрики, де реалізується діалог між аудиторією та керівниками органів влади. Особливо популярні рубрики, в яких розповідається про життя міст, селищ і сіл нашого Придністров’я.

Друкована періодика видається в республіці з перших років її заснування. Однак через історично сформовані обставини республіканські газети перебували не тільки в різних будівлях, але навіть у різних містах. Наприклад, газета «Гомін» розпочала свою творчу діяльність у Рибниці. Ідея її створення належала Михайлу Чернезі. Завдяки його ініціативі, в 1992 році це видання першим з’явилось у Придністров’ї.

Особливо слід підкреслити, що республіканські газети видаються трьома офіційними мовами ПМР: російською, молдавською та українською. Засновником газетного товариства виступила держава в особі Міністерства інформації та телекомунікацій, нині – Міністерство цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій. Після відомства засновником став Президент ПМР, нині серед засновників ДУ – Уряд і Верховна Рада республіки. Першим директором Державної установи був призначений головний редактор газети «Приднестровье» Володимир Коваль. З 17 грудня 2013 року газетною спільнотою керував Василь Бурлак, а з 1 листопада 2018-го і по сьогодні її очолює Юрій Трифонов.

У наказі про утворення ДУ «Приднестровская газета» значилося: «…для більш ефективної реалізації управлінських функцій та оптимізації витрат». Щоправда, знайшлися і скептики, які стверджували, що рішення про об’єднання газет роздуває апарат управління, веде до перевитрати державних коштів. Однак найперші місяці діяльності нової держ-

установи показали всім, що нічого такого не сталося. Більш того, ефект вийшов зворотним: у наявності була відчутна економія. Адже замість трьох бухгалтерій почала працювати одна (зі скороченням зайвих штатних одиниць), замість трьох груп фахівців-електронників – один редакційно-видавничий відділ (зі скороченням зайвих штатних одиниць), замість трьох інспекторів з кадрів – один. А керівник ДУ «Приднестровская газета» звільнив головних редакторів газет від будь-якої супутньої господарської діяльності. Відтепер вони зайняті тільки творчою роботою.

На сьогодні друковані видання установи – це визнані лідери поміж усіх друкованих ЗМІ нашої республіки. За довгі роки своєї історії газети «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» і «Гомін» завоювали заслужений авторитет у своїх читачів, працюючи порізно. Об’єднавшись, вони примножили його набагато ефективніше. Тут працює злагоджена, професійна, віддана своїй справі команда. Підсумки діяльності колективів редакцій усіх трьох газет, господарської, фінансової та юридичної служб, а також керівництва держустанови усі придністровці наочно бачать у той момент, коли розгортають сторінки республіканських газет.

Наші читачі впевнені: улюблені видання прийдуть у кожен будинок без зривів, а теми, зміст і оформлення газет будуть цікавими та запам’ятаються

Iгор ШЕВЧЕНКО.
Фото автора.