Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 27 квітня депутати опрацювали й ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних напрямків розвитку держави.

За повідомленнями парламентської прес-служби, народні обранці ухвалили в першому читанні законопроект про внесення змін та доповнень до республіканського бюджету на 2022 рік.

Проект закону затверджує залишки республіканського та місцевих бюджетів станом на 1 січня 2022 року, зокрема залишки Дорожнього фонду, екологічних фондів, цільового збору на благоустрій територій сіл, на утримання та розвиток соціальної сфери, цільовий збір землевпорядників тощо.

Планується, що ці кошти послужать додатковим джерелом для реалізації різноманітних цільових програм у 2022 році. Наприклад, у рамках Дорожнього фонду з залишків 2021 року понад 7 млн рублів використають на розширення доріг у Тирасполі. Окремо будуть передбачені кошти на збільшення виплат захисникам республіки. Робота над проектом закону триватиме у другому читанні.

На пленарному засіданні законодавці заслухали звіт про хід реалізації держпрограми щодо забезпечення житлом дітей-сиріт.

Зокрема у 2021 році для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків, придбали 39 квартир. Наприклад, у Тирасполі та Дністровську купили 8 житлових приміщень, у Слободзеї та Слободзейському районі – 10, у Бендерах та Рибниці – по 7. За словами міністра з соціального захисту та праці Олени Куліченко, державна цільова програма виконана на 100 %.

Депутати затвердили звіт, однак на кошти, що залишилися, можна було придбати ще кілька квартир для сиріт. Голова Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я і праці Сергій Чебан запропонував надати можливість держадміністраціям самостійно визначати кількість квартир, вартість квадратного метра та площу житла, що надається дітям-сиротам. Це дозволить місцевій владі швидше реагувати та придбати більше житлових приміщень, не виходячи за межі суми, передбаченої бюджетом. Законопроект ухвалений Верховною Радою в першому читанні. Робота над ним продовжиться.

Олена Куліченко представила звіт про реалізацію в минулому році державної програми «Рівні можливості». Було працевлаштовано 45 осіб з обмеженими можливостями. Охочі пройшли курсову перепідготовку за спеціальностями: офіс-менеджер, користувач комп’ютера, курс іноземної мови, майстер манікюру тощо.

Олена Куліченко наголосила, що Придністровський державний університет імені Т. Г. Шевченка готував дефектологів для роботи з дітьми з порушенням мови, зору, слуху, інтелекту, опорно-рухового апарату.

З початку року діти-інваліди до 18 років, які за станом здоров’я не відвідують організації освіти, отримують компенсації – щомісяця 45 РР МЗП (436 рублів).

У республіці триває облаштування доступного середовища. Наприклад, у Слободзейському районі встановили пандуси в Центральній районній поліклініці, в Будинку культури с. Суклея, Кіцканській школі № 2, в одній із багатоповерхівок Первомайська. Усі заходи здійснені в рамках дії держпрограми «Рівні можливості».

Депутати порушили тему встановлення пандусів до багатоповерхових будинків, які відносяться до кооперативів і товариств власників. Зазначено, що це питання вирішуватиметься на рівні міністерства та держадміністрацій міст і районів.

Народні депутати затвердили звіт міністра з соціального захисту та праці щодо реалізації програми «Рівні можливості».

Міністр охорони здоров’я Христина Албул представила звіт про реалізацію державної програми з профілактики туберкульозу. «У Придністров’ї за останні два роки вдалося знизити захворюваність на туберкульоз, зокрема й смертність. У 2021 році реалізовано певний обсяг профілактичних заходів: громадяни робили флюорографію, лікарі-фтизіатри Республіканської тублікарні організовували круглі столи та читали лекції для школярів, студентів і співробітників МВС ПМР», –розповіла член Уряду ПМР

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Уряду.