Гарний наш південний край

У Придністров’ї є багато історичних об’єктів і місць, вартих уваги навіть досвідченого мандрівника.

Місто Рибниця дивує своєю історією та місцями тяжіння. Багато цікавого можуть розповісти, відкрити й показати навколишні землі та села району.

Провідний фахівець у справах музеїв та бібліотек МУ «Рибницьке Управління культури» Наталія Орлова розповідає, що найбільший попит мають туристичні маршрути по об’єктах культурної спадщини сіл Строєнці, Вихватинці та Великий Молокиш. Досить популярними можна також вважати екскурсії по визначних пам’ятках села Плоть. Ці маршрути розробило МУ «Рибницьке музейне об’єднання».

Чималий інтерес викликають і екскурсії пам’ятними місцями міста Рибниці. Фахівці історико-краєзнавчого музею розробили тур-маршрут «Рибниця краєзнавча». Екскурсанти зможуть оглянути пам’ятний знак, установлений на честь 370-річчя з дня заснування міста та відвідати історико-краєзнавчий музей, поруч з яким установлений пам’ятник першим трактористам (трактор Воронківської МТС). Побачити антропоморфні стели (рання бронза, енеоліт, IV – початок II тисячоліття до н. е.), розташовані на території Придністровського держуніверситету, і помилуватися Михайло-Архангельським собором і Римо-Католицькою церквою Святого Йосипа – це означає долучитися до скарбниці стародавньої цивілізації.

Співробітники музею Бойової слави пропонують відвідувачам свій тур-маршрут: «Рибниця в роки Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 рр.», який пролягає місцями бойової слави міста. Екскурсія починається в центрі Рибниці біля братської могили борців за радянську владу в Молдавіїі. Продовження – в музеї Бойової слави, розташованому в колишній будівлі фашистської в’язниці, де окупанти влаштовували жорстокі розправи над радянськими патріотами, румунськими антифашистами та мирним населенням. Під час екскурсії обов’язковим є відвідування Меморіалу Воїнської Слави, де покояться останки воїнів, полеглих у боях за визволення міста. Братська могила і пам’ятник радянським патріотам та румунським антифашистам, а також пам’ятник мученикам і жертвам рибницького гетто – у плані екскурсії.

Різноманітність туристичних об’єктів у Рибницькому районі здивує не тільки приїжджих, а й тих, хто прожив тут усе своє життя. Для кожного знайдеться що-небудь цікаве: і стоянки стародавньої людини часів палеоліту та енеоліту, виявлені в селі Вихватинці, які існували понад 200 000 років тому. Красиві виноградні тераси складають важливу частину багатої історії села Строєнці.

Історичні місця, пов’язані з іменами великого російського полководця П. О. Румянцева-Задунайського, російського воєначальника німецького походження, генерал-фельдмаршала П. Х. Вітгенштейна, відомого російського піаніста, диригента і композитора, уродженця села Вихватинці А. Г. Рубінштейна також викликають непідробний інтерес у відвідувачів цих місць.

Є в Рибницькому районі також і об’єкти агротуризму. На тваринницькому комплексі «Фиальт-Агро» (ТМ «Благода») в селі Зозуляни проводяться екскурсії з дегустацією м’ясо-молочної продукції.

Відчиняють свої двері монастирі, церкви та храми району. До них належать стародавні обителі (церква Різдва Божої Матері села Вадатурково, побудована в 1853 році). Молодшими є монастир Іоанна Предтечі в урочищі Калагур, відкритий у 2003-му, і церква Успіння Пресвятої Богородиці в селі Великий Молокиш, яка відрізняється своєю нетиповою архітектурою.

До оригінальних різновидів соціального туризму можна віднести музей селянського побуту села Гидирим, водяний млин села Строєнці та, звичайно, найбільш пізнаваний об’єкт Придністров’я – Вежу вітрів. Вона височіє на стрімкій кручі, з якої відкривається чудовий краєвид

Дмитро ВЛАДОВ.
Фото: pridnestrovie-tourism.com