КРАЩІ ІЗ КРАЩИХ

Продовжуємо публікувати матеріали, присвячені переможцям республіканського художньо-публіцистичного конкурсу «ЛЮДИНА РОКУ – 2021»


Володимир Дорма – директор Дойбанського виробництва ЗАТ «Тираспольський вино-коньячний завод KVINT» став переможцем у номінації «Людина своєї землі».

Володимир Семенович брав участь у становленні та розвитку виноградарства у дойбанській зоні та відродженні галузі в республіці.

У Дойбанському виробництві найбільші в ПМР виноградні плантацій – понад 1 500 га. Попри великий дефіцит робочої сили керівнику цього підрозділу вдається тримати на високому рівні агрофон виноградних насаджень.

У період несприятливих кліматичних умов 2019–2021 років Володимир Семенович організував систему захисту насаджень та зберіг виноградники, отримавши понад 15 тисяч тонн якісного врожаю у 2021 році.

Володимир Дорма – практик і науковець, він має ступінь «Доктор наук». Директор-вчений активно працює над технічним переозброєнням виробництва, впровадженням нових досягнень передової технології та сучасної техніки.

Володимир Семенович бере активну участь і в суспільно-політичному житті республіки. Є одним із засновників Дубоссарського відділення «Лайнс-клубу» – організації, яка проводить значну благодійну роботу в місті та районі.

Володимир Дорма удостоєний звання «Заслужений працівник ПМР», ордена «Трудова слава» та ордена Пошани.


Дмитро ОРЛОВ – капітан міліції,  старший інспектор відділу дізнання Тираспольського УВС, здобув перемогу в номінації «Закон та порядок».

Молодий офіцер міліції пішов стопами свого батька, який у 1991 році був одним із перших представників правоохоронних органів, хто подав рапорт про перехід під юрисдикцію ПМР.

Шостий рік Дмитро Орлов несе міліцейську службу. За підсумками роботи у 2021 році він зайняв передову позицію серед інспекторів спеціалізованих підрозділів дізнання.

У 12-річному віці хлопець вступив до Республіканської кадетської школи-інтернату МВС ПМР і вважає себе гідним продовжувачем сімейної династії. Успіхи в навчанні, вивченні спеціальних дисциплін, належна фізична підготовка, зразкова поведінка дозволили не просто пройти відбір у парадний розрахунок барабанщиків кадетського корпусу, а й бути прапороносцем з 7-го по 10-й клас, відкривати урочистості до Дня Перемоги та Дня Республіки разом з іншими вихованцями. За час навчання він прокрокував сім парадів.

Дмитро у 2017 році успішно закінчив Тираспольський юридичний інститут і одержав направлення на службу до відділу дізнання Управління внутрішніх справ м. Тирасполя. За підсумками роботи з 2019 до 2021 року він посів друге місце серед дізнавачів усіх міськрайорганів за показниками службової діяльності.

Фахівець своєї справи, він ніколи не скаржиться на непросту роботу та ненормований робочий день. І навіть у найважчих ситуаціях знаходить позитивні моменти. Але не лише службою зайнятий Дмитро Орлов. Він завжди знаходить час для спортивних тренувань, громадської діяльності, крім того, допомагає рятувати життя людей – регулярно поповнює банк донорської крові.

Іще він любить у вільний час зустрічатися з друзями, взяти гітару, заспівати пісню. Подобається Дмитрові брати участь у концертах. Вважає, що це вплив на нього його матері-музиканта, яка сама грає на акордеоні.

Капітан міліції Дмитро Орлов гідно несе міліцейську службу. Іншої долі не бажає. Офіцер відзначений званням «Кращий дізнавач», визнаний найкращим співробітником спеціалізованих підрозділів дізнання МВС, занесений на Дошку пошани УВС Тирасполя та МВС ПМР.


Віктор ПОКАНДЮК – начальник служби централізованого ремонту Дубоссарської філії ДУП «ДК «Дністеренерго». Переміг у номінації «Майстер своєї справи».

Під час пандемії він брав участь у забезпеченні безперебійної роботи енергетичної системи республіки. У 2021 році під час пандемії коронавірусу співробітники служби під керівництвом Віктора Володимировича продовжували реконструкцію та модернізацію ліній електропередач і підстанцій. Таким чином забезпечувалася стабільна та безперебійна робота енергетичної системи Придністров’я. Також проводився масштабний капремонт повітряних ліній.

За сумлінну роботу Віктор Покандюк відзначений медаллю «За відмінність у праці», удостоєний звання «Почесний працівник промисловості ПМР».


Віктор ТРОФИМОВ –  заступник начальника Служби державного нагляду Міністерства юстиції ПМР переміг у номінації «Закон та обов’язок».

Будучи досвідченим керівником, він організовує роботу колективу з виконання функцій Служби державного нагляду в усіх підвідомчих сферах. Особливу увагу держнагляд приділяє забезпеченню дотримання прав та законних інтересів фізичних, юридичних осіб, а також індивідуальних підприємців.

Спеціаліст передає досвід та знання молодим співробітникам. За час роботи він підготував професійні кадри для багатьох організацій: ТОВ «Тираспольтрансгаз-Придністров’я», ДУП «Водопостачання та водовідведення», ЗАТ «Молдавська ДРЕС», МДУП «Тирастеплоенерго».

Уміле керівництво Віктора Івановича допомагає колективу досягати високих результатів у виконанні службових обов’язків.

Номінант має державні нагороди: медалі «За трудову відзнаку» та «За трудову доблесть».


Микола ФЕЧ – кореспондент відділу щоденного випуску редакції газети «Придністров’я» став переможцем у номінації «Журналіст року».

Можна сказати, що його журналістська кар’єра почалася з родини: батько Миколи –  Юлій Миколайович Феч понад шістдесят років віддав журналістиці. Мати – Ольга Геннадіївна Феч, філолог за освітою, працювала кореспондентом, а згодом і заступником головного редактора в газеті «Приднестровье». Нині вона викладає у ПДУ імені Т. Г. Шевченка на кафедрі журналістики.

Микола закінчив історичний факультет ПДУ, два роки відслужив в армії й обрав шлях, яким крокує й донині. Спочатку він випробував себе в інформаційному агентстві «Ольвия-пресс» (нині це інформаційне агенство «Новости Приднестровья»). Саме в той час у нього зародився ін-терес до рідного краю. Один з перших матеріалів журналіста був присвячений подорожі Дністром. Він, окрім написання статей, готував ще й цікаві фоторепортажі.

Працюючи з 2010 року в газеті «Приднестровье», Микола ніби розправив крила: висвітлював події суспільно-політичного життя, готував краєзнавчі публікації, брав участь у реалізації низки проектів, присвячених рідному краю. Серед них «Фотоподорожі Придністров’ям», «Моя сім’я в історії краю», «Ім’я на камені», «Мила мала Батьківщина», «Скринька самоцвітів».

Одним із перших журналіст почав розробляти й висвітлювати тему придністровського туризму. До поїздок Придністров’ям його заохотив відомий фотохудожник Олександр Паламар, з яким журналіст познайомився у процесі роботи над «Ілюстрованою історією Придністров’я».

Разом із колегами Микола побував у багатьох куточках Придністров’я, що суттєво збагатило його сприйняття рідної землі. Нині на його рахунку тисячі публіцистичних матеріалів та фотографій. Він є співавтором десятка книг про Придністров’я. Журналіст віддає перевагу історичній, краєзнавчій, культурологічній та фольклорній тематиці, прагне осмислення «феномена Придністров’я».

Журналістська діяльність лауреата відзначена медаллю «За відмінність у праці», знаком «За заслуги перед суспільством» III ступеня та іншими державними нагородами.


Володимир ТРАНДАСІР–  генеральний директор науково-виробничого підприємства ЗАТ «Електромаш» став «Підприємцем року».

Керівника «Електромашу» було відзначено за високі досягнення заводу в останні роки. Тираспольське підприємство, яке є лідером машинобудівної галузі ПМР, сьогодні постачає на експорт великогабаритні двигуни, бере участь у програмі відновлення меліоративного комплексу Придністров’я, випускає LED-світильники, що використовуються у галузі ЖКГ та міського благоустрою.

Крім цього, підприємство робить великий внесок у розвиток системи дуальної освіти та в цілому у просування робітничих професій в республіці. З ініціативи Володимира Трандасіра у Придністров’ї проводиться конкурс професійної майстерності. Це спільний проект заводу та Управління народної освіти Тирасполя.

Володимир Григорович нагороджений медаллю «За відзнаку у праці», орденами «Трудова слава» та Пошани, йому присвоєно звання «Заслужений працівник Придністров’я».


Олег ПАЩЕНКО – директор оздоблювального виробництва ЗАТ «Тиротекс» переміг у номінації «Трудова доблесть».

У 2021 році за його пропозицією розроблено технологію виробництва малюнків на тканині з ефектом світіння в темряві. Ще одне нововведення – постільна білизна з ароматами. Нова колекція має великий попит у покупців.

Під керівництвом Олега Петровича для підприємства проводиться часткова модернізація оздоблювального виробництва. Зокрема, готується виробнича площа під монтаж та встановлення нової сушильно-ширильної лінії. Це дозволить покращити якість підготовки продукції під друк та фарбування, а також прискорить сушіння вибілених тканин.

Особливу увагу керівник приділяє підготовці спеціалістів. На виробництві організовано навчання робітничих професій. За сприяння Олега Пащенка виросла команда керівників середньої ланки, які здобули освіту у різних навчальних закладах.

За багаторічну сумлінну працю Олега Петровича нагороджено грамотою Президента ПМР, медаллю «За трудову доблесть», орденом «Трудова слава».

Аліса КОХАНОВА.
Фото ІА «Новости Приднестровья»