Фінальний ривок на посівній

На полях не стихає гуркіт тракторів. Від нинішньої роботи сільських трудівників залежить дуже багато, адже на карту поставлена доля майбутнього врожаю. От і на полях ТОВ «Пик-Агро» повним ходом проводиться посівна.

У день приїзду кореспондентської групи на фірмі починали сівбу соняшнику. Своєрідну екскурсію провів засновник фірми І. Нестеров. Він сказав, що структура посівних площ у поточному році не зазнала кардинальних змін, пріоритетним напрямком, як і раніше, залишиться зернова група. Загальна площа оброблюваної ріллі близько 3 000 га. Озимий клин становить 1 889 га пшениці. З огляду на відсутність осінньої вологи та безсніжну зиму, пшениця лише тепер вступила у фазу кущіння. Надія тільки на весняні дощі, які зможуть виправити становище. Через невідповідність фази розвитку, озимий клин ще не підживили. «Селянська праця – дуже непроста, – каже Іван Сергійович. – Проблем завжди вистачає, та всі наші фахівці працюють не перший рік і вже мають достатній досвід. Тож професійна інтуїція та хліборобська мудрість посприяють у досягненні позитивного результату».

Не секрет, що велика роль у передпосівній обробці ґрунту належить культивації. На цьому етапі досить скрупульозно працювали на своїх енергонасичених тракторах Борис Черненко (на МТЗ) і Олександр Ляхов (на CASEI). Належить обробити близько 1 000 га, на яких фірма планує посіяти соняшник олійний і кукурудзу. Посів соняшнику вже триває.

Поки кореспонденти спілкувалися з механізаторами, зайнятими на культивації, на полі з’явився посівний агрегат, керований Євгеном Шпатковським. Потім під’їхав ще один трактор, завантажений добривами. За кермом – механізатор Володимир Куля. Чекали насіння і добрива. Використовуючи кілька вільних хвилин, Євген Дмитрович відрегулював сівалку. Для проведення посівної в повному обсязі на фірмі є достатньо насіння соняшнику і кукурудзи. Техніка, переважно нового зразка, до поточного сільськогосподарського сезону підготовлена добре. Залишився фінальний ривок – найближчими днями завершити сівбу. А далі все залежатиме від матінки-природи. Кожного разу необхідно бути готовим і до сюрпризів погоди, й до різних обставин, від яких так чи інакше залежить підсумок праці хлібороба.

Наступна зупинка редакційної машини була на полях ТОВ «Спикул». Керівника підприємства А. Гангана ми знайшли на озимому полі пшениці, де механізатор Юрій Грига підживлював рослини. Підвозив розчин для обприскування В’ячеслав Бойко. Як розповів Антон Степанович, озимий клин на фірмі становить 230 га пшениці та 80 га – ячменю. Перше підживлення провели в середині лютого препаратом КАС, тепер біостимуляторами та мікроелементами підгодовують вдруге. Деякі поля обробляють і проти бур’янів.

За словами керівника, озимий клин у задовільному стані. Коли мова зайшла про проведення весняних польових робіт, А. Ганган зазначив, що ярий ячмінь уже посіяли на 16 га, чекають своєї черги ще 160 га, з яких 130 займе соняшник. Поля вже практично підготовлені. «Насінням забезпечені. Нагальне питання – це добрива. З осені не закупили, не вистачало коштів, а на сьогодні їх зовсім немає. Якщо за тиждень не придбаємо добрива під посів, то проведемо його без їх застосування.

Труднощів у сільському господарстві завжди вистачає, та одним із важливих факторів для одержання високого врожаю культур є оптимальний термін посіву. У його виборі необхідно враховувати не тільки запаси вологи, а і тривалість вегетаційного періоду, стійкість до хвороб і шкідників зернових. От і намагаються сіячі вкластися в оптимальні терміни, які з досвіду знають, що весняний день рік годує

Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото автора.