Наукова спільнота відзначає професійне свято

У День російської науки, який щороку відзначається 8 лютого, в Тирасполі відбулася зустріч Президента ПМР Вадима Красносельського з науковою спільнотою республіки. Провідними темами дискусії були визначені: повноцінне функціонування системи підготовки навчально-педагогічних кадрів, фінансування придністровської науки, а також різноманітні питання щодо розвитку столиці.

Перш за все Глава нашої держави привітав зі святом присутніх у залі вчених, керівників навчальних закладів та викладачів. У своїй промові він зазначив важливість розвитку академічної та прикладної науки в ПМР. Звертаючись до фахівців, Вадим Красносельський підкреслив: «Придністров’я – невелика, але незалежна і самодостатня держава. Наша самодостатність виражається і в великій кількості талановитих людей у різних сферах, в тому числі й у науці».

На заході був присутній ректор ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Степан Берил. Він порушив питання щодо реалізації повного циклу підготовки кадрів у республіці. Звертаючись до Президента та наукової спільноти, ректор зазначив, що в придністровській освітній системі немає завершального елементу, а саме дисертаційної ради, яка раніше була в республіці. Її метою був розгляд і захист докторських і кандидатських дисертацій. У свою чергу Глава Республіки зазначив, що нещодавно керівництво Молдови прийняло рішення про легалізацію придністровських дипломів про вищу освіту. Таким чином відновлення роботи дисертаційних рад із часом стане можливим.

Виявлення нових необхідних напрямків у науковій галузі, які стануть корисними для держави, – це ще одна важлива тема, на яку звернули увагу в ході дискусії. Як зазначають фахівці, формування чіткого переліку їх найменувань сприятиме найбільш ефективному використанню коштів, що виділяються на наукову галузь із бюджету держави.

На зустрічі зазначалося, що важливу роль потрібно приділяти й дослідницькій роботі. Вадим Красносельський пояснив, що в першу чергу необхідно вивчати, створювати та реалізовувати проекти, які з часом сприятимуть зміцненню державності Придністров’я. Однією з провідних галузей для досліджень має стати сільське господарство. «Придністров’я – аграрна республіка. Земля є нашим головним здобутком. Наукові дослідження необхідно спрямувати на підвищення ефективності сільського господарства. Самодостатність у цій галузі дозволить нам пережити будь-яку економічну кризу», – зазначив Глава держави.

Окреме питання, яке є актуальним та важливим для столиці, – озеленення міста. На заході йому також приділили увагу. За словами фахівців, сьогодні Тирасполь має потребу в плановому та послідовному розсаджуванні дерев та інших рослин на вулицях. У майбутньому планується розробити проект, метою якого стане поліпшення екологічної ситуації в місті та удосконалення зовнішнього вигляду Тирасполя.

У продовження теми екології на зустрічі було розглянуте питання придністровських лісів. Більшість із них на сьогодні вимагають термінового оновлення. Науковою спільнотою була запропонована програма з порятунку цих лісів та насадження нових дерев.

Говорячи про покращення загального екологічного стану республіки, наприкінці зустрічі Вадим Красносельський зазначив, що наступний, 2019-й, рік планується оголосити Роком екології та благоустрою.

Ольга   СТОЯНОВА.