Кам’янчани – переможці республіканського турніру

Кам’янська спортшкола широко відома не тільки в нашій республіці, а й за її межами завдяки юним метальникам. Вони не раз ставали учасниками Олімпійських ігор і чемпіонатів світу, завойовували призові місця на міжнародних змаганнях.

Традиції підготовки метальників були закладені майже шість десятиліть тому, а вдосконалили їх випускники спортшколи Галина і Василь Лисі. Повернувшись після закінчення Кишинівського педінституту до рідної Кам’янки, вони з великим ентузіазмом розшукували обдарованих дітей і допомагали їм розвивати спортивну майстерність. Незабаром тренерський талант, який спирався на міцну теоретичну базу, приніс перші перемоги на республіканському та міжнародному рівнях. А своєрідним майданчиком для обміну досвідом із колегами став турнір «День метальника», заснований Галиною Михайлівною і Василем Івановичем наприкінці 1980-х. У ньому брали участь спортсмени з Молдавії та України.

У період розвалу Союзної держави турнір довелося «поставити на паузу». Відродився він уже в нинішньому столітті в статусі меморіального – на згадку про засновницю. «Усе життя Галини Михайлівни було поєднане зі спортом: із раннього віку вона тренувалася в секціях. У 15 років стала чемпіонкою Молдавської РСР серед дискоболів і увійшла до республіканської збірної, у складі якої брала участь у Всесоюзній спартакіаді школярів-1976, – розповів директор Кам’янської спеціалізованої дитячо-юнацької школи Олімпійського резерву Юрій Греков. – Спортшколі Галина Михайлівна присвятила понад три десятиліття, виховавши в тандемі з чоловіком чимало легкоатлетів. Її передчасна кончина стала важким ударом для нас усіх: колег і учнів. У пам’ять про талановитого тренера, методиста і директора, колектив Кам’янської СДЮШОР щовесни проводить республіканський турнір з метання диска і штовхання ядра «Меморіал Галини Лисої».

На нинішні змагання прибули учасники з Тирасполя, Григоріополя та Рибниці, де плідно розвивають досить складний вид легкої атлетики. Рік за роком досвідчені тренери навчають підлітків запускати снаряди чималої ваги на десятки метрів. У кожного – свої улюблені прийоми метання та методи навчання. Порівняти, які з них дають найкращі плоди, якраз і дозволяє республіканський турнір.

Іще ці змагання допомагають правильно оцінити досягнуті результати самим спортсменам. «Метальники змагаються в шести вікових категоріях. Поряд з іменитими атлетами виступають початківці – 9-річні хлопчики та дівчатка. Для них турнір особливо важливий, адже на республіканських чемпіонатах їм змагатися рано, а порівнювати свої сили з вихованцями з інших спортшкіл все-таки потрібно. Одним – щоб переконатися, що вони на правильному шляху і здатні перемогти, іншим – щоб мати стимул для подальшого розвитку», – розповів заслужений тренер ПМР Василь Лисий, спостерігаючи за тим, як завойовують свої перші золоті медалі республіканського рівня Олександра Заєць, Сергій Мензерар і В’ячеслав Аргату.

У групі початкової підготовки з ними працює донька засновників турніру Євгенія Євстратій. Вона тренує малят по-материнськи дбайливо, тому їхній інтерес до спорту від тренування до тренування зростає.

Не підвели династію наставників і підлітки з групи спортивного вдосконалення. Валерія Прокопенко, Олександр Мазур, Рустам Сафаров, брати Денис та Акілє Кутковецькі, ставши лідерами й у метанні диска, і в штовханні ядра, зробили вирішальний внесок у перемогу господарів турніру в медальному заліку. Друге місце в командному рейтингу зайняли спортсмени з Тирасполя, третє – легкоатлети з Рибниці

Тетяна ГРИЦЮК.
Фото автора.