Людині праці – здоров’я і безпеку

У Придністров’ї День охорони праці запроваджений із 2007 року, а відзначати його почали 28 квітня у Всесвітній день охорони праці або як його ще називають Всесвітній день безпеки та здоров’я на робочому місці.

Президент Придністровської Молдавської Республіки привітав усіх, для кого охорона праці є професійним святом, і підкреслив, що «…в сучасних умовах украй важливо дотримуватися наявних правових норм у цій галузі, проводити заходи технічного, соціально-економічного, санітарно-епідеміологічного характеру для захисту працівників у процесі їхньої трудової діяльності».

Звичайно ж, успіх залежить, у першу чергу, від дисципліни кожного співробітника на робочому місці, а «…представники громадянського суспільства повинні активно відстоювати інтереси працівників, висувати ініціативи з удосконалення системи охорони праці», – акцентував Глава держави.

Голова Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки від імені вищого законодавчого органу республіки та від себе особисто також привітав придністровців з Днем охорони праці. Він висловив упевненість у тому, що співробітники відомства і надалі успішно вирішуватимуть завдання щодо захисту прав громадян та створення безпечних умов праці на підприємствах і в організаціях на благо і процвітання Придністровської Молдавської Республіки.

«Неможливо уявити сучасне суспільство без такої важливої й потрібної служби, як охорона праці. Вона покликана розв’язувати питання збереження життя і здоров’я трудящих на робочих місцях», – йдеться у вітальному адресі Олександра Коршунова.

Ця організація в нашій республіці з моменту свого створення неодноразово зазнавала реорганізаційних змін і вдосконалення. На сьогодні це Державна інспекція (Управління) охорони праці у складі Міністерства юстиції.

Одночасно на кожному підприємстві Придністров’я існує свій відділ охорони праці, фахівці якого суворо стежать за дотриманням норм техніки безпеки на робочому місці та здійснюють контроль за виконанням усіх необхідних норм. З одним із провідних фахівців у своїй галузі, начальником відділу промислової безпеки, охорони праці та навколишнього середовища ВАТ «Молдавський металургійний завод» Сергієм Письменним нам пощастило поспілкуватися. Він розповів, що Міжнародна організація праці щороку оголошує тему Всесвітнього дня охорони праці. Нинішнього року вона звучить так: «Спільними зусиллями сформувати позитивну культуру охорони праці».

Сергій Анатолійович упевнений, що така тема обрана не випадково. «Міжнародна організація праці використовує Всесвітній день охорони праці для того, щоб привернути увагу до цієї теми та стимулювати відповідний діалог про інвестування у формування позитивної культури охорони праці, залучаючи для цього досвід, накопичений у різних країнах і регіонах, – підкреслив він. – Цей день присвячений стратегіям розвитку національних систем охорони для збільшення їх стійкості та здатності протистояти новим викликам, спираючись на уроки та світовий досвід, накопичений у царині праці».

З цієї нагоди Сергій Письменний від себе і від усього колективу ВАТ «ММЗ» привітав усіх фахівців, які здійснюють контроль за виробничою безпекою, інженерів на місцях, а також людей, які присвятили своє життя розробленню норм, правил та спеціальних законодавчих актів, спрямованих на охорону праці, захист і збереження життя та здоров’я людей праці. Спеціаліст ММЗ висловив подяку всім, хто стоїть на сторожі охорони праці та побажав усім працівникам гідної зарплати, безпечних умов трудової діяльності, міцного здоров’я, трудових успіхів та сімейного добробуту!

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.