Зі слів мера про стан справ у Бендерах

Шостого лютого мер Бендер Роман Іванченко провів прес-конференцію з республіканськими та міськими ЗМІ щодо підсумків роботи держадміністрації, комунальних організацій і провідних промислових підприємств муніципальної підпорядкованості. Також глава держадміністрації окреслив перспективи розвитку міста на найближче майбутнє.

У короткій доповіді про стан справ у всіх сферах діяльності міста мер зазначив, що минулий рік був для Бендер і його мешканців непростим. Це був рік стабілізації досягнутого і закладки
фундаменту на майбутнє. Саме в цей період адміністрації міста вдалося реорганізувати більшість збиткових муніципальних підприємств, наростити обсяги їх роботи, вирішити численні кадрові проблеми.

Бюджет Бендер на 2017 рік був соціально орієнтованим. Прибуткова складова його рівнялася 226 млн руб., з яких республіканські трансферти склали 37 млн. Зупиняючись на роботі головних донорів бюджету, Роман Дмитрович особливо відзначив такі підприємства, як завод «Прилад» і машинобудівний, «Інтердністерком», фірми «Шофтшуз», «Флоаре», «Тігіна», Бендерський пивоварний та біохімічний заводи. «Це флагмани виробництва Бендер, і я хочу виказати щиру подяку керівникам названих організацій та їхнім трудовим колективам», – резюмував він.

Про промислово-економічну стабілізацію в місті свідчать і показники розвитку малого бізнесу. Якщо у 2016 році ми мали 3 127 індивідуальних підприємців, то цього року в місті працюють 3 547 бізнесменів. Суттєвим полегшенням у веденні бізнесу стало впровадження в роботу підприємницького відділу адміністрації принципу єдиного вікна і значного спрощення реєстрування нових підприємств.

У руслі розвитку підприємництва Роман Іванченко окремо зупинився на стані сільського господарства в прилеглих селах Гиска та Протягайлівка. Найкращі справи у Протягайлівці, де майже повністю реконструйовано й оновлено колишній тваринницький комплекс. У селищі успішно працюють 20 невеличких сільськогосподарських фірм. Вони виробляють тваринницьку продукцію. Проблема, яку найближчим часом треба буде негайно вирішувати, – це відсутність землі для створення особистої кормової бази. Землі для цього потрібно близько 500 гектарів. У селі Гиска ситуація більш запущена. Але й там можна справи поправити.

Торкаючись роботи комунальної сфери, мер міста паралельно окреслив основні плани на 2018 рік, у якому в повній мірі та строго згідно з виділеними коштами надалі виконуватимуться цільові програми. Перш за все Роман Іванченко зупинився на завершенні ремонту центрального стадіону, будівництві міського басейну, дорожній програмі, монтажі додаткових тролейбусних ліній. Він також детально розповів про фінансові витрати в 2017 році на утримання та ремонтні роботи житлового фонду міста, шкільних і дошкільних навчальних закладів.

Також керівник міста звернув увагу журналістів на прозорість заходів, пов’язаних з організацією тендерів і конкурсів у цій сфері. Окремо мер зупинився на реконструкції історичного комплексу «Бендерська фортеця» та програмі капітальних вкладень, які перебувають під патронажем Президента і Голови Уряду. Він розповів про серйозну реконструкцію фортеці в 2017 році та плани на майбутнє. Ці плани передбачають кардинальну перебудову неісторичної частини фортеці, побудову сучасної розважально-паркової зони на дністровському схилі, що прилягає до Солдатського  пляжу.

Першими з мером поспілкувалися кореспонденти міської газети «Новое время» та Бендерського телебачення. Їхні запитання зводились до одного: чи знає він усі больові точки міста, на що Роман Дмитрович дав лаконічну відповідь: «Безумовно». Минулого року він відвідав усі райони міста і мав змогу напряму спілкуватися з городянами. Це дало можливість чітко акцентувати пріоритети, над якими доведеться напружено працювати також і нинішнього року. Як приклад – озеленення міста. Воно виконуватиметься за новими стандартами. На місці старих насаджень за новою технологією висаджуватимуться не саджанці, а дерева цінних екологічних порід п’яти-шестирічного віку. Це дасть змогу зберегти та впорядкувати дизайн вулиць і загладити екологічну напруженість одноразово.

Ґрунтовно відповів мер і на запитання кореспондентів стосовно до спілкування з громадськістю міста. Торік відбулося 25 співбесід, завдяки яким держадміністрація окреслила для себе пріоритетні напрямки роботи з цілою низкою громадських організацій. Зокрема, за ініціативою громадської групи «Світ рівних можливостей» у Бендерах планується провести чемпіонат світу з шашок для людей з обмеженими фізичними можливостями.

Гострої проблеми регулювання популяції бездомних тварин торкнулися кореспонденти республіканського телебачення. Окреслюючи проблему, Роман Іванченко акцентував увагу присутніх на чисельності тварин цієї категорії. Їх у місті нараховується близько трьох тисяч. Така кількість бродячих собак – серйозна небезпека для людей, особливо для дітей.

На думку мера, тут потрібен комплексний, узгоджений підхід, де головним повинні стати облік і реєстрація домашніх вихованців. Хазяїн собаки або кішки повинен бути відповідальним за них. На сьогодні в місті виконується стерилізація тварин, утворено притулок для бездомних. Планується його переведення в більш простору будівлю.

Упродовж зустрічі главу держадміністрації запитували про розвиток культури та спорту в місті, про інфраструктуру відпочинку, кредити для малого бізнесу тощо. На всі запитання представників ЗМІ він дав вичерпні змістовні відповіді.

Петро   ТЕСЛЕНКО.