Прокуратура повинна знову стати незалежним органом

Прокуратура ПМР підбила підсумки 2017 року. На розширеному засіданні колегії Прокуратури були присутні Президент Вадим Красносельський, керівники органів державної влади, голови держадміністрацій і представники Рад народних депутатів.

Розпочав засідання Перший заступник Прокурора ПМР Олександр Трояновський з доповіддю про роботу прокуратури у сфері нагляду за виконанням Конституції та законів структурами, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, дізнання і попереднє слідство. Було названо причини порушень закону, допущених органами дізнання і попереднього слідства, які залишилися без прокурорського реагування торік. Також він зазначив, що необхідно централізувати зусилля для боротьби з тяжкими та особливо тяжкими злочинами, кількість яких зросла у 2017 році.

На засіданні особлива увага була звернена на порушення в галузі економіки, земельного законодавства та захисту прав неповнолітніх, а також на ті негативні чинники, які  їх спричинили.

«Нині розглядаються поправки до Конституції, згідно з якими Прокуратурі будуть повернуті колишні функції. Відповідні зміни будуть внесені й у деякі закони, в яких йдеться про повноваження прокурорських працівників. Здійсниться це вже наприкінці лютого. А на початку березня законопроекти будуть направлені на підпис Президенту», – зазначив Голова Верховної Ради Олександр Щерба.

За словами Прокурора ПМР Анатолія Гурецького, законодавство потребує постійного вдосконалення. Тому у своєму виступі він назвав факти значних порушень законів ПМР і запропонував покращити роботу з питань взаємодії усіх гілок влади, міністерств і відомств. На його думку, це необхідно для вирішення поставлених завдань.

«У 2012 році були грубо порушені принципи стримувань і противаг. Тобто, передавши виконавчій гілці влади в особі Слідчого комітету функції нагляду і державного обвинувачення, створили таку модель, за якою Президент, грубо кажучи, руками слідчих і розслідував, і наглядав, і підтримував державних обвинувачів. Прокуратура повинна знову стати незалежним органом нагляду та державного обвинувачення», – сказав Вадим Красносельський.

Варто зазначити, що у 2012 році Прокуратура позбулася деяких своїх повноважень, що не давало відомству повною мірою виконувати свої професіональні обов’язки.

Олександра   СТАНІЛЄСКУ.